Nieuws van de Nederlandstalige nieuwssites

Jan Frodeno viert ‘off-season’ in de sneeuw: ‘Even uit de comfortzone’

3athlon.nl 1 year 2 weeks ago

Aan de spreekwoordelijke vooravond van zijn twintigste seizoen als prof, viert Jan Frodeno nog even een laatste week ‘off-season’. Dat doet hij in de sneeuw, waar hij zijn ski’s heeft ondergebonden en naar eigen zeggen even ‘uit de comfortzone’ stapt. De voormalig Olympisch Kampioen en drievoudig WK-winnaar op Hawaii geniet daar wel van: “Een heerlijke week om me op te laden.”

“Zonsopgang, middag en zonsondergang”, schrijft Frodeno op zijn social media. “Telefoon uit, ski’s aan en ervoor zorgen dat ik ver buiten mijn comfortzone stap. Een gelukkig nieuwjaar iedereen: laten we het een mooi jaar maken door slim, veilig en aardig te zijn. Ik zie jullie op Go Zwift en hopelijk snel aan de start van een wedstrijd, waar ook ter wereld.”

The post Jan Frodeno viert ‘off-season’ in de sneeuw: ‘Even uit de comfortzone’ appeared first on 3athlon.nl.

Daniela Ryf: ‘Ik geloof dat ik pure training heb ontdekt’

3athlon.nl 1 year 2 weeks ago

2020 was dan wel een jaar waarin atleten niet veel konden reizen en net zo min konden meedoen aan wedstrijden, maar dat betekent niet dat viervoudig Hawaii-winnares Daniela Ryf niks geleerd heeft. Sterker nog, de Zwitserse trekt behoorlijk wat lessen uit het afgelopen jaar, zo blijkt uit een bericht dat ze op social media heeft gepost.

“Terwijl 2020 mentaal een zwaar jaar was voor atleten, wil ik niet klagen, kijk ik liever terug en onthoud ik wat ik heb geleerd. 2020 was een echte uitdaging voor me. Ik zat vast in een situatie die ik niet kon veranderen: dat dwong me om vanuit een ander perspectief naar dingen te kijken en het gaf me de tijd en de moed om ‘oude projecten’ af te maken, zoals mijn studie ‘Food Science’. En ik heb nieuwe dingen voor de toekomst ontdekt, over wat ik wil in het leven. Ik heb kunnen werken aan mijn zwemmen, fietsen en lopen én mijn voetblessure kon herstellen omdat ik niet meer reisde. Daarnaast heb ik mijn trainingen meer consistent opgebouwd ten opzichte van voorgaande jaren, als investering in aankomend seizoen.”

Volgens Ryf is dat ook precies de reden waarom ze ooit atlete werd. “Ik heb nieuwe doelen ontdekt en dat heeft mijn ogen voor de toekomst geopend. Ik geloof dat wat ik ontdekt heb ‘pure training’ is en het steeds consistenter sterker en fitter worden, is waar ik altijd van gehouden heb en wat me nog steeds blij maakt.”

The post Daniela Ryf: ‘Ik geloof dat ik pure training heb ontdekt’ appeared first on 3athlon.nl.

Chris Nikic kondigt deelname WK Ironman Hawaii aan

3athlon.nl 1 year 2 weeks ago

“Chris Nikic heeft zojuist de kans gekregen om naar Kona, Hawaii, te gaan om deel te nemen aan het WK Ironman.” Het zijn de woorden van Chris Nikic’ begeleider, Dan Grieb. Direct na een Ironman en NBC documentaire die vanavond in Amerika te zien was, mocht Nikic dit mooie nieuws wereldkundig maken. In oktober zien we de bijzondere jongen – die als eerste atleet met het syndroom van Down een Long Distance finishte – in actie tijdens een race die slechts voor één procent van alle triatleten wereldwijd is weggelegd. Wederom zal Nikic maandenlang alles geven om iedere dag één procent beter te worden, zo vertelt hij in de aankondiging.

“Het is een eer om de Nikic familie te vertegenwoordigen als Chris’ begeleider. En het is een eer voor de Nikic familie dat ze zoveel hebben kunnen doen voor mensen met het syndroom van Down. We hebben een speciale aankondiging: Chris wat wil je met de wereld delen? Waar zal jij zijn in oktober?”, vraagt Nikic’ coach. “Kona, Hawaii”, antwoordt de 21-jarige held met een glinstering in zijn ogen.

 

KONA 2021, gravy baby!

Congrats. Chris Nikic Nik Nikic Dan Grieb Woop woop!

Geplaatst door Ows Leo Briceno op Zondag 3 januari 2021

The post Chris Nikic kondigt deelname WK Ironman Hawaii aan appeared first on 3athlon.nl.

WK Multisports: in 2020 ingeschreven atleten krijgen nu voorrang, daarna inschrijving in februari open

3athlon.nl 1 year 2 weeks ago

Terwijl het WK Multisports – of voluit het 2021 World Triathlon Multisport Championships Almere-Amsterdam – aanvankelijk gepland stond voor vorig jaar september, maar nu is doorgeschoven naar de negende maand van dit jaar – september 2021 – kijken atleten reikhalzend uit naar de mondiale raceweek waarin maar liefst zes Wereldkampioenschappen op het programma staan. Aangezien het om een WK gaat, verloopt de inschrijving niet via organisator Challenge Almere-Amsterdam, maar – in ieder geval voor Nederlandse atleten – via de NTB en de bond heeft nu laten weten dat de inschrijving halverwege februari zal openen.

Overigens krijgen atleten die zich in 2020 al hadden ingeschreven, deze maand voorrang. “Alle atleten die in 2020 stonden ingeschreven voor één of meerdere wedstrijden op dit WK, hebben afgelopen week een mail ontvangen om met voorrang hun inschrijving voor 2021 in orde te kunnen maken. De voorinschrijving is geopend tot en met 31 januari. Daarna maken we per Age Group de balans op en wordt de inschrijving voor de nog resterende plekken geopend vanaf 15 februari.”

Voor meer informatie over deelname en criteria verwijst de NTB atleten naar deze link.

The post WK Multisports: in 2020 ingeschreven atleten krijgen nu voorrang, daarna inschrijving in februari open appeared first on 3athlon.nl.

Zo ziet het nieuwe triathlonjaar 2021 eruit; Trikipedia kijkt in glazen bol – WTJ 1706

Trikipedia 1 year 2 weeks ago

ZATERDAG – Iedere week een quasi-geestige column schrijven voor DPG-Media, het lukt de ene keer beter dan de andere. In die van vandaag verwonderde ik me erover dat de paragnosten zich dit jaar nogal gedeisd houden. Logisch, want van hun voorspellingen aan het begin van 2020 is geen donder uitgekomen. Er schijnt slecht 1 paragnost geweest te zijn, die de pandemie voorspelde.

Omdat we in de laatste weken van december met Trikipedia ook al niet zo gek veel terugkeken op 2020 (voor velen een jaar om snel te vergeten), werpen we nu een blik vooruit. Beter gezegd: we kijken in onze glazen bol. Dan mogen jullie ons aan het eind van dit jaar afrekenen op de juistheid van de voorspellingen.

Vincent Luis verovert de dubbel in Tokyo

Eerst de Olympische Spelen natuurlijk. Het worden toch nog sobere Spelen helaas. Alleen het Japanse gevaccineerde publiek mag er bij zijn, maar zij zijn geïnstrueerd om voor alle nationaliteit uitbundig te juichen en te buigen. In die grote bubbel van de Olympische Spelen levert ons kwartet toptriatleten op de Mixed Relay een uitstekende prestatie: zesde met een Olympisch diploma. Het Olympisch goud gaat naar Frankrijk, zodat Vincent Luis geschiedenis schrijft door als eerste triatleet twee gouden medailles op dezelfde Olympische Spelen te veroveren. Het zilver gaat naar Alistair Brownlee, het brons voor Marten van Riel.

Brons voor Rachel op haar derde Spelen

Aan Nederlandse zijde was de euforie toch al groot want achter het Britse duo Georgia Taylor-Brown en Jessica Learmonth (die nu wel sprinten voor de overwinning) verovert Rachel Klamer na een tactische race het brons en is Maya Kingma goed voor plaats vijf. Een ongekende weelde, temeer daar Nederland op de zwemnummers in de eerste dagen van de Spelen nog met lege handen staat. Mooi trouwens dat Rachel op de sluitingsceremonie van haar derde Olympische Spelen de Nederlandse vlag mag dragen.

De resultaten zijn verbluffend al kregen we in de World Triathlon Series in Leeds begin juni natuurlijk al wel een indicatie dat het goed zou komen. Daar behaalde Maya haar eerste WTS-overwinning, die haar definitief het Tokyo-ticket bezorgde en was Rachel ook al goed voor een derde plaats. Twee Nederlandse triatletes op een WTS-podium: het was nog nooit eerder voorgekomen.

De Paralympiërs gaan op herhaling met dit keer een fotofinish tussen Jetze Plat en Geert Schipper, waar de jury nog dagen over in beraad is. Margret Ijdema stijgt eveneens boven zichzelf uit met een zilveren medaille. Jetze maakt zijn medaille-collectie nog completer met de Olympische titel bij het handbiken.

WK Almere: toprace voor Evert

Het WK in Almere wordt één groots sportfeest, waar sowieso de hele Nederlandse triathlonfamilie bijeen is, maar vanuit Europese zijde ook verrassend sterke teams uit Duitsland en België. Komt ook omdat er in september nog steeds enige onzekerheid is over Hawaii. Op een kolkende Esplanade grijpt Jan Frodeno zijn eerste World Triathlon-wereldtitel. Het zilver gaat naar Pieter Heemeryck en Evert Scheltinga doet de race van zijn leven eindigend in een derde plaats. Menno Koolhaas debuteert met een uitstekende zesde plaats en ook Erik-Simon Strijk behoort tot de top tien van de wereld. Dit keer zijn het de Nederlandse mannen, die beter doen dan de vrouwen. Maar ja met op het podium Lucy Charles, Laura Philipp en Anne Haug is het ook niet verwonderlijk dat hier geen eremetaal is weg gelegd. Evengoed weert Sarissa de Vries zich kranig, ze blijft slechts een minuutje steken op de Hawaii-winnares van 2019 en wordt vierde. In de agegroupers en over de andere disciplines (duathlon wereldtitel voor Daan de Groot, die eerder ook al de Powerman Zofingen op zijn naam schrijft en brons voor crosstriatleet Jorik van Egdom onder andere) halen de Nederlanders maar liefst 61 medailles. Op het WK aquabike verschijnt bij verrassing toch Michael Phelps aan de start. Hij wordt 23e, gelijk aan zijn aantal gouden medailles.

Bliksemdebuut Gustav en Nicola op Hawaii

Over Hawaii gesproken. Frodo moet daar zijn meerdere erkennen in Gustav Iden, die een bliksemdebuut maakt op de Ironman. Sebastian Kienle haalt nog een laatste keer uit met brons. Het vrouwenpodium is verrassend: Nicola Spirig wint en bezorgt de Zwitsers de zoveelste Hawaii-zege. Paula Findlay grijpt het zilver en Anne Haug moet – net als in Almere – genoegen nemen met brons.

Dan zijn er in eigen land de nieuwe Nederlandse kampioenen Youri Keulen en Rani Skrabanja op de Olympische afstand in Rotterdam, sprintkampioenen worden in Nijmegen Donald Hillebregt en Barbara de Koning. De 70.3 Ironman in Hoorn is een prooi voor de Noor Kristian Blummenfelt, die de hele week tussen de bloemenvelden het parcours verkend heeft. Leanne Fanoy is terug op haar geboortegrond en wint bij de vrouwen. In Maastricht is Bart Aernouts de baas op de 70.3 Ironman. Sarissa wint er voor eigen publiek. Tom Dumoulin huldigt de winnaars op de Grote Markt. In de Teamcompetities Eredivisie zijn de TriMates en Kijani-vrouwen superieur.

Maarten

Maarten van der Weijden heeft de smaak te pakken en doet de Triple Dutch. Hij haalt na de Olympische Spelen ook Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal over om aan triathlon te gaan doen. De Super League Triathlon krijgt zowel een indoor- als een outdoorversie in Rotterdam met finish op de Coolsingel. De GP triathlon van Zandvoort heeft oud F1-coureurs Jenson Button en Alex Zanardi aan de start en in Holten doen zowel Beau van Erven Dorens als Eva Jinek mee. Oud Gastel wordt een onvervalste Holland-België met heel Kamp van Koningsbrugge aan het vertrek en in Stein maken Ralph Zeetsen, Guido Savelkoul en Luc Huntjens hun langverwachte come-backs.

Tenslotte grijpt Rob Barel de wereldtitel bij de masters in Edmonton. Sommige dingen veranderen immers nooit…. O ja, ik voorspel dat 5 procent van bovenstaande voorspellingen uitkomt. Daar ben ik vrij zeker van.

 

Maya Kingma richting Olympische Spelen: stel jouw vraag aan Maya Kingma!

3athlon.nl 1 year 2 weeks ago

Voor onze rubriek ‘Maya Kingma richting Olympische Spelen’ komen we zeer binnenkort met ons derde artikel. Het leuke is: voor dat artikel stellen we haar de leukste vragen die júllie hebben!

Na het eerste en tweede artikel, krijg jij nu dus de kans om alles aan Kingma te vragen: wil je iets weten over haar podiumplaats in Karlovy Vary of misschien haar zesde plek op het WK Sprint in Hamburg? Wil je iets meer weten over haar deelname aan en overwinning bij Ironman Maastricht of wil je gewoon wat tips voor je eigen trainingen? Ben je benieuwd naar haar voorbereidingen richting Tokyo? Of pak je het liever persoonlijk aan en wil je meer over Kingma als mens weten? Het kan allemaal!

Stel je vragen tot en met aankomende dinsdag – 5 januari – via tim@3athlon.nl of romy@3athlon.nl. Een vraag anoniem stellen mag ook, maar zet dat er dan even bij. Wij verzamelen vervolgens de leukste vragen, bespreken deze met Kingma en in het eerstvolgende artikel vind je de antwoorden allemaal terug!

The post Maya Kingma richting Olympische Spelen: stel jouw vraag aan Maya Kingma! appeared first on 3athlon.nl.

Lagere dopingstraffen cannabis, mdma, heroïne en cocaïne, meer coulance voor amateurs

3athlon.nl 1 year 2 weeks ago

Het is ieder jaar weer de vraag welke middelen er worden toegevoegd of juist geschrapt van de Dopinglijst. Dit jaar is de belangrijkste verandering wat betreft dopingstraffen in ieder geval dat recreatief drugsgebruik buiten wedstrijdverband veel minder streng bestraft zal worden. Middelen als heroïne, cannabis, mdma en cocaïne leveren bijvoorbeeld nog maar een straf van drie maanden op, waar dat eerder twee jaar was. Mocht een sporter hulp zoeken voor zijn of haar drugsprobleem, kan de straf zelfs worden verlaagd naar één maand uitsluiting.

Daarnaast wordt er een onderscheid gemaakt tussen profsporters en amateurs. Voor die laatste groep geldt dat er nóg coulanter wordt omgegaan met de regels, al is het nog niet helemaal duidelijk hóe coulant dan. De Dopingautoriteit laat aan de NOS weten dat zij drugsgebruik als een maatschappelijk probleem ziet en niet zozeer als een manier om een sportprestatie te verbeteren. “Elke zaak staat op zichzelf. Cannabis werd meestal al lichter bestraft dan het gebruik van cocaïne, omdat de omstandigheden van het gebruik vaak anders zijn. Nu is voor een aantal middelen de strafmaat verlaagd, iets waar wij blij mee zijn”, aldus voorzitter Herman Ram tegenover de NOS.

Je kunt de volledige lijst met verboden middelen hier vinden.

The post Lagere dopingstraffen cannabis, mdma, heroïne en cocaïne, meer coulance voor amateurs appeared first on 3athlon.nl.

Triathlontrainer Gees Veenboer overleden; Thijs Zonneveld heeft wel zin in een triathlon – WTJ 1705

Trikipedia 1 year 2 weeks ago

 

VRIJDAG – Het eerste bericht in het nieuwe jaar begint helaas opnieuw met verdrietig nieuws. Gees Veenboer is zeven dagen na zijn 77e verjaardag, vandaag op Nieuwjaarsdag overleden. Het nieuws kwam tot ons via Rik van Trigt die het op zin beurt vernam van Gees’ dochter Natasja.

Weer een markante man uit de vroegste triathlonfamilie, die van ons heen is gegaan. Maar ook bij veel jongere triatleten is Gees geen onbekende. Hij was altijd bereid om triatleten de fijne kneepjes van het vak te leren. Hoewel zelf nooit triatleet, wist de Nieuwkoper jonge kerels tot triathlon te verleiden. De twee belangrijkste exponenten: Jan van der Marel en Rik van Trigt. Samen met Gees vormden ze een magische driemanschap, wat de successen aaneen reeg.

Van schaatscoach naar triathlon

Oorspronkelijk was Gees schaatscoach. Via de wintertriathlons kwam hij met Jan in de zomerse variant terecht. Stoere man met baard en staartje in het haar, studentiekoos brilletje, motorjacks, veel zwarte kleren of houthakkersbloezen. Wie Gees voor het eerst zag, dacht vast dat hij bij de verkeerde sport beland was. Motorcross leek meer bij z’n uiterlijk te passen. Gees was Gees. Hij wist zich helemaal te richten op zijn eigen groep triatleten, het wedstrijdverloop of alles eromheen was bijzaak. Naast Jan en Rik kwamen ook atleten als Henri Drieshen en Ron Vermaat in de stal van Gees terecht. Volgens mij was hij één van de eersten met een triathlon trainersdiploma op zak, al zal zo’n papiertje hem waarschijnlijk weinig gezegd hebben.

Gees was de trainingscoördinator van commerciële ploegen (onder meer Badgematic, BFI, Vlasman). Volgens Rik hield Gees een heel eigen visie op na. ,,Zijn trainingsmethodes zijn specifiek, niet te kopiëren ook. Wie niet naar hem luisterde was snel afgedaan. Ga dan maar beter met je vriendinnetje naar de bioscoop, zei hij dan.’’ Met de atleten, die wel naar hem luisterden boekte hij vele successen: nationale titels, Almere-zeges, grote klassiekers en ook wintertriathlons en duathlons.

Sporadisch kwam Gees nog wel eens naar de wedstrijden kijken, maar meestal ver genoeg uit het finishterrein. Daar in het veld, gedijde hij het best. Ook nu nog stond hij middenin het leven. Gees was nog graag met de motor op pad en hij poste nog vrijwel dagelijks dingen op Facebook. Zijn favorieten? Exotische vogeltjes, oldtimers en sexy vrouwen op motoren!

De laatste twee weken tobde Gees met zijn gezondheid. Hij had vage pijnklachten en kreeg morfine. Op kerstavond eindelijk naar het ziekenhuis voor een CT-scan en toen bleek de longkanker zo ver uitgezaaid dat het snel bergafwaarts ging met good-old Gees, die een bijzondere plaats in de vaderlandse triathlongeschiedenis vervulde. Rust zacht Gees Veenboer.

Krijgen we Thijs aan het triathlonnen?

Altijd moeilijk om dan op een ander onderwerp over te stappen, maar ook dat is het leven. Nieuwjaarsdag, de dag van de goede voornemens. Vaak staan we met een volle maag en net iets te veel bubbels op en nemen we ons voor de kerstkilo’s er zo snel mogelijk weer af te sporten. En soms is het voor toch al gedreven sportmensen tijd voor verandering. Dat geldt misschien helemaal nu we dat nare jaar 2020 achter ons hebben gelaten. Thijs Zonneveld is wel een mooi voorbeeld van iemand, die het ‘dit jaar best eens anders wil aanpakken’. Hij deelde ze via Twitter met de rest van de wereld.

Onmiddellijk krijgt Thijs tips over deelname aan de Ironman van Lanzarote en de Challenge Roth. Het blijft altijd leuk om prominenten uit andere sporten of radio- en televisiewereld in een triathlon te zien debuteren. Thijs is nog altijd een hardfietser eerste klas. In een gemiddelde mountainbike-wedstrijd zijn er maar weinig, die de NOS-reporter/AD-journalist voor kunnen blijven.

Bekende Nederlanders

Als het zover komt, zit Thijs Zonneveld in een illuster rijtje Nederlanders, die zich ook waagden aan triathlons. Wietze de Jager, Peter Heerschop, Beau van Erven Dorens om er maar eens enkele te noemen. Het mooiste zijn altijd de reacties achteraf als de missie geslaagd is. ,,Wow, wat is dit gaaf. Nooit geweten dat het volbrengen van een triathlon zo’n kick geeft!’’ is een veelgehoorde opmerking aan de finish. Vorig jaar bijvoorbeeld Maarten van der Weijden, die de smaak helemaal te pakken heeft en nog acht dagen verwijderd is van zijn Thuistriathlon. Misschien kan Thijs dan meteen al aansluiten en er een mooi verslag voor de maandag AD-sport van maken.

En daarna zal ie de smaak wel te pakken krijgen. In zijn eigen Leiden kan ie de nieuwe City Triathlon doen, Nieuwkoop ligt in de buurt, voor z’n wielerverhalen komt ie naar het Brabantse Oud Gastel en dan zijn er vast nog de klassiekers in Holten, Stein, Almere, Weert enzovoorts. ’s Avonds kan ie gewoon vanuit huis commentaar geven bij de Tour de France, dat is dan weer het voordeel van het vele thuiswerken.

Maar eerst moet ie het maar eens doen natuurlijk.

 

Voorover leunen tijdens het hardlopen: goed of beter van niet?

3athlon.nl 1 year 2 weeks ago

Als je top hardlopers ziet rennen, ziet het er natuurlijk prachtig uit en is het verleidelijk om deze loopstijl te imiteren. Waarschijnlijk hou je dit enkele honderden meters of kilometers vol voordat je weer eindigt in je oude vertrouwde stijl, maar als je ergens op gaat letten, kun je het langzaamaan eigen maken. Zo leunen toplopers altijd een beetje naar voren tijdens het lopen. Zou je daar dan als amateur ook baat bij hebben?

Het kort en krachtige antwoord is: nee, niet direct. Volgens experts kun je als amateur jezelf beter niet zomaar aanleren om naar voren te leunen tijdens het lopen. Deze houding zou namelijk uit zichzelf moeten ontstaan wanneer je vaart hebt en kan beter niet worden ‘afgedwongen’. Alleen met de juiste training, ontstaat de houding op natuurlijke wijze.

Iets veranderen aan je techniek met lopen kost veel tijd. Om te voorkomen dat je uiteindelijk geblesseerd raakt – wat al kan gebeuren door de meest simpele en kleine verandering – is het belangrijk dat een nieuwe techniek voorzichtig wordt aangemeten en gepaard gaat met de nodige mobiliteits- en krachttraining.

Leunen als een plank

Wanneer je probeert licht vooruit te leunen tijden het lopen, ben je geneigd om vanuit je heupen naar voren te buigen. Dit creëert een ongewone houding die het risico op blessures verhoogt. Het vraagt namelijk veel van onze rug, brengt extra spanning op de hamstrings en zal daardoor het hardlopen in het begin niet makkelijker, maar juist moeilijker maken. In plaats daarvan zou deze vooruit leunende houding in één rechte lijn vanuit je enkels moeten komen. Het is dus heel belangrijk dat je lichaam nergens buigt.

Snelheid en kracht

Om als één plank vooruit te kunnen leunen, heb je allereerst voldoende snelheid en kracht nodig. Je zult merken dat wanneer je 500 meter sprint, je automatisch en op een natuurlijke manier naar voren leunt. Dit zal minder, of helemaal niet, het geval zijn wanneer je een rustig duurloopje doet. Voorwaarts leunen is dus een direct gevolg van snelheid.

Daarbij weet iedere loper dat een mooie houding goed vast te houden is op het moment dat je fit bent, maar een probleem wordt wanneer de vermoeidheid toeslaat. De juiste krachttraining helpt om het lichaam beter in staat te houden om ondanks vermoeidheid recht te blijven lopen, en in dit geval dus niet gebogen voorwaarts te leunen.

Je lichaam leunt automatisch makkelijker voorwaarts wanneer het op zoek gaat naar een bepaalde bewegingsbalans. Door de voorwaartse beweging is je lichaam het best gebalanceerd voor je middelpunt. Een bijbehorende snelheid is dan nodig om te voorkomen dat je voorover valt.

Hoe werk je aan deze voorover leunende houding?

Aangezien voorwaarts leunen dus een bijkomstigheid is van snelheid en kracht, moet je hierop trainen. Voorbeelden van trainingen die je op kunt nemen in je programma: allerlei soorten trainingen met snelheidswerk, heuvelsprints en korte versnellingen waarbij je voor zo’n vijftien tot twintig seconden je pas steeds iets verder verlengt en zo meer snelheid maakt.

Door regelmatig met een hoog tempo te lopen, train je je lichaam om te wennen aan de houding, zorg je dat je sneller wordt én doe je ook krachttraining. Dat laatste kan uiteraard ook door losse krachttraining naast de looptraining te doen.

Wees je goed bewust van je houding tijdens het lopen en corrigeer jezelf direct wanneer je niet als een plank naar voren leunt, maar neigt te buigen.

The post Voorover leunen tijdens het hardlopen: goed of beter van niet? appeared first on 3athlon.nl.

De laatste loodjes van ‘n heel ander jaar; Squadra zien we volgend jaar niet in Eredivisie – WTJ 1704

Trikipedia 1 year 2 weeks ago

 

DONDERDAG – Over 2020 kunnen we al bijna net zo kort zijn als het aantal wedstrijden: het was ‘m gewoon niet. We hebben wel geleerd hoe belangrijk het thuisfront kan zijn, maar dat bij iedereen wel eens een moment ontstond waarop de muren op hem/haar afkwamen; tja dat is heel verklaarbaar. Put hoop uit lichtpuntjes, die in 2021 ongetwijfeld talrijker zijn dan in het bijna afgelopen 2020. Ik ben wel benieuwd hoe we over twintig jaar op zo’n coronajaar terugkijken trouwens.

Einde aan tijdperk

Het laatste nieuws viel vandaag binnen van Squadra-teammanager Robin den Oudsten. Er komt een einde aan het tijdperk met Squadra in de Eredivisie. Hieronder doet hij uit de doeken waarom.

Squadra start niet in de Eredivisie Triathlon 2021. De Eredivisie Triathlon is de hoogste klasse in de Nederlandse triathlon in teamcompetitieverband. Het Eindhovense Squadra team heeft vanaf het begin van de Eredivisie Triathlon in 2012 aan iedere wedstrijd deelgenomen en won daarbij in 2015, 2017, 2018 en 2019 de Eredivisie landstitel.

Squadra is een zelfstandig commercieel team bestaande uit atleten die zich richten op internationale wedstrijden. Naast de individuele doelen van de atleten was de Eredivisie het jaarlijkse teamdoel waar gezamenlijk op het hoogste niveau in Nederland werd gestreden om de landstitel.

Helaas is 2020 voor een aantal partners van Squadra een economisch zwaar jaar geweest. Hierdoor is Squadra niet meer in staat om op dezelfde voet verder te gaan en hebben ze met pijn in het hart moeten besluiten om in 2021 niet meer deel te nemen aan de Eredivisie Triathlon.

Vanaf nu zal Squadra alleen nog een selecte groep atleten begeleiden op internationaal niveau. Om deze selecte groep vanaf 2021 optimaal te kunnen ondersteunen richt Squadra zich samen met hun trouwe partner Dolphin volledig op de organisatie van de High Tech Triathlon Eindhoven.

Deze wedstrijd vindt plaats op 5 september op het terrein van de High Tech Campus in Eindhoven. Daarmee zal Squadra toch zijn steentje bijdragen aan de Teamcompetities Triathlon, want bij de High Tech Triathlon zal de team-relay de finalewedstrijd van de 1e divisie zijn. Squadra Triathlon Naast het triathlon team begeleidt Squadra bedrijventeams en individuele werknemers naar een triathlon met Squadra Road2tri, organiseren we evenementen voor jong en oud met Squadra Events.

Het team van 2020

Het team bestond afgelopen jaar uit Marco van der Stel, Youri Keulen, Lars van der Knaap, Tim van Hemel, Jonathan Wayaffe, Tom van Capellen, Bart Cooymans, Neal van Vaerenbergh, Finn Timmermans, Devi Wolthuizen, Mika Vekemans, Oskar de Schynkel, Lucas van Deynze en Renze Postma. Vijf Nederlanders, acht Belgen en 1 Arubaan.

Met wie Squadra internationaal verder gaat, wordt de komende tijd ongetwijfeld duidelijk. Voor de Teamcompetitie is het wel een aderlating natuurlijk al zullen ongetwijfeld een aantal atleten nog een transfer ondergaan naar een ander Eredivisie-team.

Zo, dit waren de laatste lettertjes voor Trikipedia in 2020. De laptop kan nog niet dicht, want ondergetekende heeft nog piketdienst voor de jaarwisseling. Ik wens jullie mede namens Ruud allemaal een fijne jaarwisseling. Hou het rustig, dan heb ik dat ook…..

Pages