Onze bloggende atleten

Terugblik op 2020

Jan Goddaer 1 year 3 weeks ago
Hier een terugblik op dit bizar 2020 met tevens een update van de knie.


Dat 2020 afwijkt van alle voorafgaande jaren is op zijn minst een understatement. Nooit eerder werd ons leven zo overhoop gehaald. Zowel sportief, professioneel als het leven an sich... Vrijheid, vanzelfsprekendheden en tal van fundamentele waarden kwamen onder druk te staan door een onzichtbaar virus. Dat 2021 in de lijn zal liggen van 2020 lijkt mij nu al een uitgemaakte zaak. Het wordt zoeken naar nieuwe evenwichten.Sportief begon 2020 nochtans schitterend. Ik had een goede winter achter de rug en had al wat loopkilometers achter de kiezen. Ik wou het seizoen voorzichtig starten om zo medio 2020 top te zijn met enkele grote wedstrijden in het vizier zoals de Xterra België. Ook in september stond het WK Multisport in het rood op mijn kalender aangevinkt.


Ik liep een eerste trailrun in februari (Trail des Z’Amoureux) en werd er 5de overall en 1ste H50. Ik was vertrokken. Wat ik toen niet wist dat dit mijn enige wedstrijd zou zijn. Dit is een unicum... 1 wedstrijd op een jaar... 100% winst in mijn leeftijdscategorie...


Het Covid virus legde ons land en met uitbreiding de ganse wereld lam. Van competitie was lang geen sprake. Ik beperkte me dan ook tot wat recreatief sporten. Ik focuste me meer en meer op techniek op de mountainbike... trailriding... en filmpjes maken op youtube onder het pseudoniem Godi Fiftyplus...


Op een blauwe maandag in juni trok ik nog eens de loopsloffen aan... 5 km loslopen... op zich niks speciaals ware het niet dat na het lopen ik plots hevige kniepijn kreeg en mijn knie dubbeldik zag. Na enkele doktersbezoeken en MRI’s volgde een meniscusoperatie op 12 augustus. Na 6 weken zou ik terug lopen.


Om een lang verhaal kort te maken, de eerste loopbeurt geschiedde pas vorige week en vandaag 23 december liep ik een tweede keer... nog altijd niet pijnvrij... dit na een cortisone inspuiting en 2 gelinspuitingen... Ik blijf voorzichtig verder werken en hoop in 2021 er opnieuw te staan...


Maar door het fysiek leed verlegde ik mijn focus ook naast het veld.


Zo maak ik deel uit van het bestuur van In het Wiel van Het Ventiel die de Peugeot Classic heeft overgenomen. Deze organisatie wil via een fietsevenement de problematiek van jongdementie en psychische kwetsbaarheid onder de aandacht brengen. Meer info vind je op www.inhetwielvanhetventiel.com


Daarnaast ben ik nu ook bestuurslid van het nieuwe, onder het doopvont gehouden, Bellegems Multisport Team, met als drijvende kracht Niki Devoldere en in zijn spoor Filip Tack. Dit team wil op een laagdrempelige manier de duathlonsport in Bellegem promoten.


Met slechts 1 wedstrijd, een meniscusoperatie en een moeilijke revalidatie is dit sportief een jaar in mineur, maar daartegenover staat dat de nieuwe uitdagingen die mijn pad kruisten toch kleur gaven aan dit heel bizarre jaar...


Elk nadeel heb zijn voordeel...

Garmin vs Polar – Welk sporthorloge merk voor welke sporter

zwemblog Mellis zwemt 1 year 1 month ago

Garmin of Polar? Als je op zoek bent naar een nieuw sporthorloge komt al snel de eerste vraag. Ga je voor een Polar sporthorloge? Of juist voor een Garmin sporthorloge? Ondanks dat er vele merken actief op de markt zijn met ook sporthorloges (zoals apple, samsung etc), wordt de sportmarkt gedomineerd door twee grote spelers: Polar en Garmin. Deze twee merken zijn gespecialiseerd in sporthorloges, wat ook maakt dat dit de twee merken zijn om uit te kiezen voor de fanatieke sporter. In dit artikel nemen we je mee in de grootste verschillen om een goede keuze te kunnen maken.

Polar sporthorloge

Polar is van origine een merk van de hartslagmetingen. Opgericht in 1977 waren zij de eerste op de markt met de draadloze hart metingen monitor. Later kwam daar ook de eerste draadloze EKG hartmonitor bij. In 1997 zette zijn hun technologie onder andere in om hartzones te bereken en in te zetten voor sportprofielen. Ofwel Polar is ontzettend sterk als het gaat om hartslagmetingen. Dit is hun basis en nog steeds hun belangrijkste kracht. In 2007 ontwikkelde zij het eerste sporthorloge. Ondertussen hebben ze verschillende types uitgebracht. De huidige (peiljaar 2020) serie betreft de ‘Vantage serie’ en de ‘Grit X’.

Polar V800

Garmin sporthorloge

Garmin kent zijn historie vanuit de GPS. Het bedrijf is opgericht in 1989, onder de naam ProNav, pas later werd de naam aangepast naar Garmin. Ze hebben veel ervaring als het gaat om GPS, tot aan de luchtvaart aan toe. De Garmin Forerunner was hun eerste sporthorloge voor de consumentenmarkt. Deze stamt uit 2003. De Forerunner lijn is nog steeds de grootste lijn sporthorloges binnen Garmin. Ondertussen zitten ze met de Forerunner 745 (uit 2020) aan de 38ste! lijn van forerunner sporthorloges. Naast de Forerunner heeft Garmin een zeer grote lijn aan verschillende modellen. De sporthorloges zijn vanaf begin af aan bedoeld als persoonlijke computer met training software. Het is dus niet bedoeld als enkel sporthorloge, maar als volledige smart watch om heel de dag te dragen.

Garmin Forerunner 745

Garmin vs Polar sportprofielen

Beide horloges zijn multisport. Ofwel zijn ze beide eigenlijk zeer compleet als het gaat om sportprofielen. Beide merken hebben modellen voor triathlon of andere duosporten. Dus of je nu gaat wandelen, hardlopen, snowboarden of aan triathlon doet. Eigenlijk ieder profiel zit er wel tussen. Tot aan yoga en ademhalingsoefeningen aan toe. Hierin zijn beide merken gelijkwaardig aan elkaar met kleine nuance verschillen.

Ondertussen hebben ook beide merken ingebouwde GPS (afhankelijk van het type, niet alle modellen hebben dit standaard) en is het ook mogelijk om GPX routes in te lezen bij beide merken (wederom afhankelijk van het model, niet standaard in alle horloges).

Hartslagmetingen

Beide horloges hebben de mogelijkheid om hartslag te meten. Zowel Garmin als Polar hebben de optie om dit via een hartslagband te doen of via een polsmeting vanuit het horloge. De polsmeting is makkelijk in het dagelijks gebruik, maar een separate hartslagband is iets nauwkeuriger. Bij het omdoen van de horloges van beide merken tegelijk kon ik geen duidelijk afwijking meten. Daarin lijken de technologieen dus beide goed te zijn.

Voor de enkeling die dit leest en paardrijd ;). Als het gaat om hartslagbanden voor paarden is Polar de (enige) keuze. Zij hebben diverse koppelingen om ook hartslag bij paarden te kunnen meten. Ideaal voor bijvoorbeeld Endurance ruiters waarbij hartslag van het paard heel belangrijk is. Zelf rijd ik al jaren paard en heb om die reden ook voor mijn eerste horloge gekozen voor Polar. Tijdens Endurance wedstrijden heb ik er veel plezier van gehad. Je koppelt de bluetooth zender (los klein apparaatje) eenvoudig aan allerlei soorten hartslagbanden. Het is zelfs mogelijk om eigen hartslag plus een tweede hartslag te meten en dit te kunnen zien vanaf je sporthorloge.

Garmin vs Polar overige koppelingen

In essentie hebben beide merken veel overige koppelingen. Denk dan aan Trainingspeaks, Strava, Spotify en je telefoonmeldingen kunnen op beide horloges worden gekoppeld. Dit maakt het gebruik met andere trainingapps heel eenvoudig en kun je ook tijdens het sporten bijvoorbeeld muziek luisteren via je horloge, of telefoontjes en whatsapp meldingen ontvangen. Als dit belangrijk voor je is, kijk dan wel goed naar de modellen. 

Als betalingen uitvoeren via je horloge belangrijk is, dan kan dit op dit moment enkel met Garmin. Maar deze technologie staat ook bij hen nog vrij in de kinderschoenen. Niet alle banken hebben al een koppeling (peiljaar 2020).

Tot slot, als het gaat om fietsen dan is Garmin de winnaar als het gaat om koppelingen. Garmin zelf heeft een groot assortiment aan fietscomputers, waarin je ook routes kunt uploaden. Maar ook als het gaat om fietstrainers (Garmin is eigenaar van Tacx) gaat het koppelen met Garmin eenvoudig. Zwift ondersteunt enkel koppeling met Garmin, niet met Polar.

Garmin vs Polar persoonlijke dashboard & app 

Beide merken hebben een eigen app / dashboard waar alle metingen van het horloge in te zien zijn. Dat is zowel trainingsdata als data vanuit je dagelijkse activiteit. De app heet vanuit Garmin ‘Connect’. en bij Polar heet de app ‘Polar Flow’. Hieronder een schermafbeeldingen van beide apps hoe een activiteit in het eerste overzicht wordt weergegeven.

      

Beide merken hebben daarnaast ook de mogelijkheid om via desktop in te loggen en hier makkelijker je data te bekijken of bijvoorbeeld dingen te uploaden (denk aan GPX routes).

Conclusie

Concluderend kan gezegd worden dat horloges in gebruik gelijkwaardig aan elkaar zijn. Er is een grote overlap in sportprofielen en ook in het gebruik. Beide horloges kunnen eenvoudig gekoppeld worden aan bijvoorbeeld Strava of Trainingpeaks. Daarin zitten geen grote verschillen. De looks van beide merken is persoonlijk. Garmin heeft daarin iets meer keuze en ook variatie voor kleinere polsen. Vooral voor dames vind ik zelf de horloges van Garmin een stuk completer en eleganter.

Nog steeds zie je de oorsprong van beide merken goed terug in de hedendaagse producten. Polar is nog steeds net wat sterker als het gaat om hartslagmetingen en biedt daarin meer functionaliteiten. Daar waar Garmin juist completer is in GPS en opties daarvoor (tot golf aan toe).

Als het gaat om sport en dan met name koppelingen komt Garmin als winnaar uit de bus. Als je regelmatig op de fiets te vinden bent is Garmin je merk. Ook het assortiment fietscomputers van Garmin is zeer compleet, inclusief het make van routes en routekaarten. Garmin is eigenaar van Tacx en daarmee bieden ze uiteraard alle koppelingen. Ook Zwift kun je zo koppelen aan Garmin daar waar Polar niet ondersteund wordt. Wat maakt dat het horloge hier weer makkelijk kan samenwerken en dat op het dashboard alle trainingen eenvoudig bij elkaar komen. Voor Polar zijn er wel workarounds om de data alsnog bij elkaar te krijgen (bijvoorbeeld via trainingspeak), maar ga je voor Garmin kun je in principe af met enkel het Garmin Connect dashboard.

Belangrijke functionaliteiten in een overzicht Garmin Polar Hartslagmeting via pols Ja Ja Harstlagmeting via band Ja Ja Hartslagband voor Paarden (Endurance sport) Nee Ja Directe koppeling Zwift (fietstrainer) Ja Nee Koppeling Strava, Trainingspeaks, telefoon Ja Ja Fietcomputers Ja (apart assortiment) Nee Betalingen via horloge Ja (maar beperkt nog) Nee Meldingen op je telefoon ontvangen Ja Ja Geschikt voor triathlon / duathlon Ja Ja Variatie in sportprofielen Ja, veel mogelijkheden Ja, veel mogelijkheden Instellen (persoonlijke) hartslagzones Ja Ja

Note: Zelf heb ik jarenlang de Polar V800 gebruikt (ondertussen verouderd model) en hebben we thuis ook nog de Polar Vantage M. Vanuit Garmin heb ik twee sporthorloges mogen testen. De Garmin Swim 2 en de Garmin Forerunner 745. Ik heb dus met beide merken ervaring. Dit artikel is een persoonlijk artikel, het betreft GEEN sponsoring. 

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}   .fusion-title.fusion-title-1 svg path{stroke-width:9!important} Ontvang gratis inspiratie

Kun je wel wat zweminspiratie gebruiken? Schrijf je in en ontvang GRATIS ‘zwemspiratie’.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; }
/* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block.
We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

  * verplicht veld Emailadres *

Voornaam
   

(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);
SOCIAL MEDIA

Het bericht Garmin vs Polar – Welk sporthorloge merk voor welke sporter verscheen eerst op Zwemblog.

100 x 100m zwemmen, tips & tricks

zwemblog Mellis zwemt 1 year 1 month ago

Als je deze blog leest heb je je waarschijnlijk ingeschreven voor je eerste 100x100m zwemmen. Geen wedstrijd, maar gewoon voor de hobby je duur vermogen eens op de proef stellen. Bij de meeste 100×100 evenementen is de sfeer heel gemoedelijk en ontspanning waarin plezier voorop staat.

Toch zijn er altijd nog wat handigheidjes als je voor het eerst je 10km gaat proberen te zwemmen.

Inschrijftijd kiezen

Bij de 100×100 zwemtrainingen schrijf je je in op een inschrijftijd. Dit is de tijd waarop je iedere 100m gaat vertrekken. De uitdaging is dus niet om in 1x 10km te zwemmen, maar het zijn altijd setjes van 100m. Meestal hoef je niet de volle 100 te kiezen, maar is het al mogelijk om mee te doen vanaf 50×100.

Kies een inschrijftijd die je makkelijk gaat halen. Zeker als je geen ervaring hebt, pak het ruim. Je weet nog niet hoe je lichaam gaat reageren op de vermoeidheid, vooral voor je schouders. Dus beter wat teveel rust in het begin, dan dat je op het eind een te hoog tempo moet proberen vast te houden.

Denk bijvoorbeeld aan 15 a 20 seconde marge op je duurtempo. Ga in ieder geval zeker niet uit van je sprinttempo.

Voorbereiding

Is het nodig vooraf specifiek te trainen voor de 100×100? Hoe beter je voorbereid bent, hoe makkelijker het uiteraard wordt. Toch als je een gevorderde zwemmer bent, die een paar keer per week trainingsuren maakt in het zwembad kun je het wel redden. Hoe beter je duur uithoudingsvermogen is, hoe makkelijker het uiteraard wordt. 

Banen tellen

Soms heb je de luxe dat iemand per baan wordt aangesteld om banen te tellen. Deze persoon vinkt op een lijstje het aantal banen af en houdt misschien zelfs nog je starttijd bij. Maar het kan ook zomaar zijn dat je op jezelf aangewezen bent. Er zijn dan verschillende manier om je banen te tellen en tijden bij te houden.

Sporthorloge

Je sporthorloge kent ongetwijfeld een interval tijd. Hier kun je je ingeschreven starttijd op zien (of wellicht zelfs instellen). Hij geeft een signaal iedere keer als je weer begint en telt wellicht ook de interval aantallen.

Soms dien je zelf interval ‘af te tikken’ op je horloge. Door middel van het indrukken van de knop verspringt de set dan. Leuk in theorie, maar in praktijk zie je toch vaak dat zwemmers dit een keer (of meerdere keren) vergeten. Vertrouw dus niet enkel op je horloge als je heel precies de 100×100 wilt zwemmen.

Variëren met voeding

Tijdens een lange inspanning is het belangrijk goed te blijven eten en drinken. Maar je kunt ook je eten gebruiken in het banentellen. Bijvoorbeeld na iedere 10e set eet je een ontbijtkoek. Je neemt er 9 mee en als ze op zijn heb je 100 sets gehad. Lekker praktisch. Zo hoef je maar tot 10 te tellen.

Variëren met hulpmiddelen

Naast variëren met voeding kun je ook variëren met hulpmiddelen. Tijdens de meeste evenementen ben je vrij om ieder gewenst hulpmiddel in te zetten. Zoomers, snorkel, paddles, wat jij wilt. De afwisseling is ook goed voor je lichaam. Zwem bijvoorbeeld de eerste 10 zonder hulpmiddelen, daarna 10 met zoomers, 10 met pull buoy, 10 met paddles en dat rondje 2 keer. Dan heb je al 80 sets gehad. Let wel, paddles kunnen ook tegen je gaan werken. Het zwemmen wordt zwaarder in je schouders, dus bepaal voor jezelf of dit handig is.

Ouderwerts papiertje

Wat ook handig is, is gewoon een papiertje. Je maakt een A4 met daarop 4 kolommen van 1 t/m 100. Je lamineert het blaadje en zet na iedere 100m met een stift een streep erdoor. Met voldoende rust heb je daar zeker tijd voor. Lekker aftellen en je weet zeker dat je correct zit.

Indien gewenst kun je zelfs de starttijden er nog achter zetten. Je krijgt dan als je bijvoorbeeld iedere 2.15 start:

1 – 00

2 – 15’

3 – 30’

4 – 45’

5 – 00’

Zo weet je op welke stand van de klok je weer kunt vertrekken zonder dat je hoeft te rekenen (je denkt nu, dat onthoud ik wel, maar vaak toch niet bij vermoeidheid, was ik nu net gestart op de 0? Of was dat toch al 2 sets geleden?

Voeding en drinken

Voeding en drinken is belangrijk bij iedere duurprestatie. Zorg dat je vooraf goed gegeten hebt met veel koolhydraten (zoals pasta). Tijdens het zwemmen kun je ontbijtkoek eten, bananen of iets soort gelijks wat goed voed en voorziet van voldoende koolhydraten en suikers.

Ook het drinken is belangrijk. Water en een isotone sportdrank. Sommige mixen nog brinta met whay proteine. Hou het vooral bij voedingsmiddelen en dranken die je gewend bent. Buikkramp kun je al helemaal niet gebruiken ;).

Ook na het zwemmen is het belangrijk om goed te eten.

Herstellen

Tot slot, onderschat de inspanning niet. Bij pijn tijdens het zwemmen stop. En geef jezelf ook naderhand voldoende ruimte om te herstellen. Waarschijnlijk zwem je niet vaak 10km en het is dan ook belangrijk om jezelf de dagen erna voldoende rust te geven.

Maar geniet er vooral van en maak er een leuke dag van.

Succes!

.fusion-body .fusion-builder-column-5{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-5 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-5{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-5 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-5{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-5 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-4{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}.fusion-title.fusion-title-3 svg path{stroke-width:9!important} Ontvang gratis inspiratie

Kun je wel wat zweminspiratie gebruiken? Schrijf je in en ontvang GRATIS ‘zwemspiratie’.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; }
/* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block.
We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

  * verplicht veld Emailadres *

Voornaam
   

(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);
SOCIAL MEDIA

Het bericht 100 x 100m zwemmen, tips & tricks verscheen eerst op Zwemblog.

Voordelen vlinderslag

zwemblog Mellis zwemt 1 year 1 month ago

34 was ik, toen ik dacht nu ken ik die borstcrawl wel. Tijd voor de vlinderslag! De vlinderslag is toch een beetje de zwemslag voor de ‘echte zwemmers’ (naar mijn bescheiden mening). Niet iedereen beheerst hem en ook onder de jeugdzwemmers zijn de meningen over de vlinderslag verdeeld. Meestal niet over de slag zelf, maar vooral de zwaarte van de slag. Hij is namelijk zwaar. Heel zwaar ;). Met een baantje vlinderslag gaat je hartslag gelijk goed omhoog zullen we maar zeggen. Hoe slechter je erin bent, hoe hoger je hartslag en hoe zwaarder het wordt. Want ook hier geldt, hoe beter je techniek, hoe makkelijker het wordt.

Toch sta ik vrij alleen in mijn enthousiasme om de vlinderslag als volwassene nog op te pakken. Maar het is echt superleuk en nu met deze blog ga ik je proberen te overtuigen waarom het ook voor jou leuk is (Ja, zelfs als je triatleet bent).

De afwisseling voor je spieren

Misschien ben je triatleet, openwater zwemmen of zwem je gewoon fanatiek banen. Het maakt eigenlijk niet uit, maar afwisseling van slagen is sowieso goed voor je. Zwem niet enkel borstcrawl, maar varieer het zeker eens met rugslag en/of schoolslag en dus vlinderslag, als je durft ;).  Je wordt er sterker van, je spieren worden minder eenzijdig belast en iedere slag brengt weer iets anders.

Het is zo dat de borstcrawl de meest efficiënte slag is. Ook de snelste. Maar voor cardio training kan vlinderslag een mooie aanvulling zijn.  Niet alleen voor cardio overigens, voor je core is vlinderslag ook heel goed en vooral voor de kracht vanuit je schouders. Allemaal aspecten die in het zwemmen en triatlon van belang zijn. 

Je borstcrawl wordt beter

Heb je lang moeite gehad met de borstcrawl? Nou als je de vlinderslag eenmaal kunt wordt de borstcrawl van ander niveau. De kracht en spieren die je nodig hebt met vlinderslag gaat je goed helpen bij de borstcrawl.

Vooral de catch en doorhaal kracht die nodig is bij vlinderslag (twee armen tegelijk insteken, catch en doorhalen) gaat je helpen bij de borstcrawl. En die is juist ook bij triatlon zo belangrijk. Op langere afstand goed te blijven zwemmen kan een uitdaging zijn en hoe beter deze spieren getraind zijn, hoe makkelijker het wordt.

Maar niet alleen in het zwemmen word je er sterker van. Ook in bijvoorbeeld het hardlopen merk ik dat ik enorme progressie heb gemaakt sinds ik vlinderslag beheers.

Zelfvertrouwen

Als je de vlinderslag kunt, kun je praktisch alles in het zwemmen. De zwaarste zwemslag is super goed voor je zelfvertrouwen. Wie kijkt er nu niet stiekem naar de vlinderslag zwemmers? Het is een slag die (mits je de techniek beheerst) echt zo lekker is om te doen. Niet alleen de slag zelf, maar ook de onderwaterfase (vlinderslag benen) en de afzet na het keerpunt helpen allemaal mee om een betere zwemmer te worden. Dat geeft weer zelfvertrouwen in de discipline die veel triatleten als het lastigste beschouwen.

Ja, je wordt er goed moe van, maar vinden we dat als sporters soms niet juist zo lekker? Ze zeggen niet voor niets onder de zwemmers dat vlinderslag karakter bouwt.

Waarom je het niet moet doen

Vlinderslag is (net als borstcrawl) ook een zeer technische slag. Alles draait om ritme en timing. Het leren van de vlinderslag kost tijd. En veel triatleten of fanatieke zwemmers hebben (of gunnen) zichzelf deze tijd niet. Het rendement wordt dan uiteraard minder.

Blessures liggen dan op de loer, vooral schouder en onderrug. Maar als jezelf wel de tijd gunt, zal je zien dat vlinderslag echt een leuke toevoeging is die je op kracht veel rendement gaat geven.

Wil je ook vlinderslag leren?

De meeste zwemtrainers vinden het superleuk om vlinderslag te leren. De vraag komt minder vaak voor, dus des te meer enthousiasme.

De KNZB organiseert regelmatig vanuit MijnZwemcoach een korte vlinderslag cursus, of een kennismaking clinic. Op die manier kun je eens kijken of het wat voor je is.

Ps. Als je het een keer gaat proberen, zorg dan wel voor voldoende ruimte. Doordat je armen wijdt over het water gaan heb je wel wat ruimte nodig. Ik weet uit ervaring dat een klap wel aankomt ;)

Beheers jij de vlinderslag?

.fusion-body .fusion-builder-column-8{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-8 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-8{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-8 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-8{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-8 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-6{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}.fusion-title.fusion-title-5 svg path{stroke-width:9!important} Ontvang gratis inspiratie

Kun je wel wat zweminspiratie gebruiken? Schrijf je in en ontvang GRATIS ‘zwemspiratie’.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; }
/* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block.
We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

  * verplicht veld Emailadres *

Voornaam
   

(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);
SOCIAL MEDIA

Het bericht Voordelen vlinderslag verscheen eerst op Zwemblog.

Review: Garmin Forerunner 745

zwemblog Mellis zwemt 1 year 1 month ago

De Garmin Forerunner 745 is het nieuwste horloge binnen de Garmin sporthorloges. En ook dit horloge heeft uitgebreide zwemfunctionaliteiten. Eerder testte ik al de Garmin Swim 2 en de prestaties binnen het zwemmen. Nu is het de beurt aan de Forerunner 745.

Allereerst de Garmin Swim 2 is een basis horloge, specifiek gericht op de zwemsport. De Swim 2 heeft geen triathlon opties en slechts beperkte andere sport opties (wel hardlopen en fietsen). Dit horloge bevind zich dan ook in een andere prijsklasse dan de Forerunner 745. De functionaliteiten bij de Forerunner 745 zijn dan ook vele malen uitgebreider met meer sportprofielen (zoals triathlon of swim-run). In die zin is een eerlijk vergelijk niet mogelijk en richt ik me dus ook vooral op de prestaties van de Forerunner 745.

Garmin Forerunner 745 horloge

De Garmin Forerunner is ontwikkelt als hardloop- en triatlonhorloge. Het heeft dan ook zeer veel hardloopprofielen:

 • Hardlopen
 • Lopen op de (atletiek) baan (NIEUW, het horloge herkent in welke baan je loopt en wat de afstand dan is)
 • Loopband
 • Indoor track
 • Virtuele run
 • Trail run
 • Zwemloop
 • Hiken
 • Wandelen
 • Triathlon

Voor de hardloper / triatleet is dit dus het horloge waar je je hart mee kunt ophalen. Leuk is dat het horloge bij start van het hardlopen een advies geeft voor een workout op basis van je eerdere prestaties en gegevens. Het horloge is in staat om een trainingsstatus weer te geven en op basis hiervan advies te geven in het sporten.

Op basis van je VO2 max (wordt enkel gemeten tijdens het hardlopen) wordt ook een raceprognose afgegeven voor de tijden die je zou kunnen lopen tijdens een 5km, 10km, halve en hele marathon.

Tot slot geeft het na iedere workout een advies voor hersteltijd. Dit op basis van je hartslaggegevens, slaap- en hersteltijd. Voor een accurate meting is het dan wel noodzakelijk dat je het horloge dag- en nacht draagt.

Note: Ondanks deze handige meetfuncties, is het belangrijk om je hier niet op blind te staren. Je eigen lichaam, gevoel en trainingsschema blijft het belangrijkste. Laat je nooit leiden (of afleiden) door je horloge.

Overige sportprofielen

Naast de vele hardloopprofielen is het horloge zeer uitgebreid met ook andere sportprofielen. Voor het zwemmen kent het zwembadzwemmen en openwaterzwemmen, maar naast het zwemmen nog veel meer. Denk aan fietsen, indoor fietstraining, krachttraining, cardio, indoorroeien, triathlon, skiën, snowboarden, surfen, roeien, yoga, pilates, klimmen en nog veel meer.

Garmin connect app

Net als de andere horloges of sportdevices van Garmin koppelt het horloge met de Garmin Connect App. Synchroniseren gaat automatisch en zeer snel. Vanuit de app kun je alle data nog beter bestuderen en inzien. Maar ook op het horloge zelf kun je de basis data al bekijken. Ik ben echt gek op de Garmin Connect App. Zoveel functionaliteiten, makkelijk in het gebruik en vooral het snel synchroniseren maakt het gebruik heel prettig.

De app synchroniseert ook direct met Strava, zoals (als je wilt) ook hier je activiteiten gelijk online komen te staan.

Leuk extraatje, Garmin heeft regelmatig ‘uitdagingen’ waar je aan mee kunt doen voor het verkrijgen van een ‘badge’. Zoals zoveel stappen zetten in een maand. Of een bepaald sportdoel halen.

Zwemmen – Hoe presteert het horloge in het water?

Voor een zwemmer is het natuurlijk belangrijk hoe het horloge zich houdt in het water. Met de ingebouwde hartslagmeter wordt de gehele zwemsessie je hartslag goed gemeten. Een aparte hartslagband is dus niet nodig, wat super fijn.

Het horloge heeft daarnaast alle standaard functionaliteiten. Zoals ingeven grootte van het zwembad, het kunnen invoeren van workouts en je kunt tijdens het zwemmen aangeven wanneer je een ‘oefening’ gaat zwemmen. Zo kun je toch je techniek meters registreren. Erg handig, wanneer je graag zo accuraat mogelijk je metingen wilt hebben.

Voor interval heb je twee opties. Of je kiest voor handmatige interval. Je start en stopt het horloge dan handmatig na iedere set. Of je kiest voor automatische interval. Het horloge detecteert zelf wanneer je stopt met zwemmen, registreert een pauze en start met een nieuwe set zodra je weer begint met zwemmen. Zelf heb ik beide opties getest en mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de automatische interval. Met handmatige interval heb je al snel dat je het toch een keer vergeet en dan klopt de data niet meer.

Voor het openwater is het horloge uitgerust met GPS, zodra deze is gedetecteerd kun je starten met zwemmen.

De nauwkeurigheid is, zeker bij voornamelijk borstcrawl zwemmen, goed. Bij veel afwisseling van slagen kan hij weleens verkeerd registreren. Iets waar eigenlijk alle sporthorloges moeite mee hebben.

Trainingeffect

Het horloge heeft met de accurate hartslagmetingen en het instellen van je zones de mogelijkheid om per training het trainingseffect aan te geven. De data wordt opgedeeld in twee variabele, aeroob- en anaerobisch trainingseffect. Op deze manier wordt iedere activiteit gemeten aan je totale trainingsbelasting. Het geeft een indicatie of je vooruit, achteruit of stilstaat qua ontwikkeling. Achteruit of stilstaan is overigens niet per definitie slecht. Het kan een rust periode zijn of een herstelperiode. Via de Garmin App kun je door middel van de ‘help’ functionaliteit altijd meer uitleg krijgen over wat de waardes precies betekenen.

Plus- en minpunten Pluspunten
 • Mooi horloge, zeker niet onbelangrijk als je het veel draagt. Licht van gewicht en draagt prettig.
 • Zeer uitgebreid met sportprofielen
 • Harstlagmeting onderwater tijdens het zwemmen
 • Uitgebreide statistieken van sportactiviteiten, incl. belasting voor anaerobe en aërobe systemen. Geeft een goede indicatie van je trainingsbelasting.
 • Geeft na een training hersteltijd aan op basis van je hartslag van de activiteit, slaap en stressgegevens.
 • Werkt prettig met de knoppen, geen touchscreen (niet handig in het zwembad).
 • Zeer veel metingen mogelijk, ook op het gebied van ademhaling, hartslag, zuurstofgehalte, slaap, aantal stappen, activiteit, traplopen, zeer compleet beeld van je activiteit over de dag.
 • Kan gekoppeld worden met Spotify voor het luisteren van muziek, net als Garmin Pay.
 • V02 max wordt standaard op hardlopen berekend, maar is ook mogelijk op basis van fietsen.
Minpunten
 • De sleeptracking is weleens onnauwkeurig. Hij registreert regelmatig slaap terwijl ik wakker ben of zelfs uit bed ben (kleine kinderen…).
 • Idem dito met de telling van traplopen of meters in het zwembad. Ook dit wil er nog weleens naast zitten.
 • De juiste zwemslag wordt ook niet altijd herkent.
Eindoordeel

Eigenlijk vind ik het een heel prettig, mooi en fijn horloge. Het is een compleet sporthorloge met zeer veel functionaliteiten, maar ook een horloge dat ik graag draag in het dagelijks leven. Het horloge is voor mijn smalle polsen niet te groot en ook qua uiterlijk kun je het ook met dagelijkse kleding goed combineren.

Ondanks de onnauwkeurigheid (die eigenlijk alle horloges hebben) krijg je zeer veel data. Deze data kun je goed inzetten voor het samenstellen van je trainingsprogramma en een indicatie te krijgen hoe je presteert. Maar het blijft een hulpmiddel. Beschouw een sporthorloge ook zo.

Garmin Forerunner 745 kopen?

Net als ik ook enthousiast? De Garmin Forerunner 745 is geprijsd op € 499,99 (peildatum november 2020). Je kunt het horloge onder andere hier bestellen:

 

.fusion-body .fusion-builder-column-11{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-11 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-11{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-11 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-11{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-11 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-8{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}.fusion-title.fusion-title-7 svg path{stroke-width:9!important} Ontvang gratis inspiratie

Kun je wel wat zweminspiratie gebruiken? Schrijf je in en ontvang GRATIS ‘zwemspiratie’.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; }
/* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block.
We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

  * verplicht veld Emailadres *

Voornaam
   

(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);
SOCIAL MEDIA

Het bericht Review: Garmin Forerunner 745 verscheen eerst op Zwemblog.

De hel van het Zuiden

Niki Devoldere 1 year 2 months ago

Hier ten zuiden van Kortrijk (Bellegem) is de wielerklassieker Paris - Roubaix nooit ver weg. De kasseien zijn altijd leuk als winterse MTB training voor wie niet graag baggert in de modder maar toch graag van de traditionele wegen afgaat. Met de lockdown, waarbij de Franse grens overschrijden niet mogelijk was, was de tijd rijp om eindelijk eens te werken aan een kassei klassieker aan de andere kant van de grens. Maar dan eentje voor de gravel biker.

Review: Arena Team Backpack 45

zwemblog Mellis zwemt 1 year 2 months ago

De Arena team backpack is een lijn binnen de zwemtassen van Arena en zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. In deze review bespreken we de backpack 45 formaat. Maar er bestaat bijvoorbeeld ook een team backpack 30, een kleinere rugzak meer geschikt voor schoolspullen. In deze review behandelen we de team backpack 45, ofwel het grote formaat voor zwemmaterialen (of gewoon voor als je veel wilt meenemen). 

Kenmerken Arena team backpack

Allereerst is de Arena team backpack verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en printjes. Als je dus een vrolijke rugzak zoekt, is deze zeker een goede kandidaat. Los van de prints is de zwemtas ook beschikbaar in de standaard kleuren zwart, blauw, grijs en rood. De standaard kleuren worden veelal ingezet voor zwemverenigingen als team rugzak. Op het bovenvak is ruimte gelaten om de naam van de vereniging of zwemmer te kunnen bedrukken. 

Nu terug naar de zwemtas. De rugzak heeft ontzettend veel ruimte aan de binnenzijde. Dat had ik niet gedacht toen ik hem uitpakte. Maar er past meer in dan bijvoorbeeld de Fastpack 2.2. Door een grote rits over de hele breedte en de helft van de lengte kan de tas ver open wat handig is met pakken of iets zoeken. De bodem is verzwaard en extra dik zodat je spullen op een natte zwembadvloer niet nat worden. 

In het grote binnenvak zit een ruimte met twee aparte vakken. De eerste zou je zelfs je laptop in kunnen meenemen. En het tweede vakje is wat kleiner voor het apart houden van wat kleiner spul. De vakken zijn gemaakt van goed stevig waterafstotend materiaal, waardoor bijvoorbeeld je laptop niet vochtig zal worden als je handdoek aan de andere kant zit. 

Los van het grote hoofdvak heeft de tas 1 groot voorvak zonder extra compartimenten erin. Aan beide zijkanten heeft de rugzak een groot vak met ritsen en een ruimte voor bijvoorbeeld je bidon. 

De zwemtas wordt geleverd met een tasje voor natte kleding of zwemmaterialen. Deze zit er gratis bij. 

Verschil tussen team backpack en fastpack collectie

Persoonlijk was ik zeer verrast over de ruimte in de team backpack. Zo op het oog, zonder dat er iets in zit, had ik gedacht dat de fastpack meer ruimte zou bieden aan spullen. Maar niets is minder waar. Door het zeer grote compartiment in de team backpack is dit de winnaar als het gaat om veel spullen meenemen. Hij is ook iets gunstiger geprijsd en geschikt voor bedrukking. 

Wil je meer kleine vakjes om spullen georganiseerder op te ruimen? Of juist een apart vak voor je schoenen of natte materialen (wat ik zelf echt een grote plus vind)? En net iets anders design? Dan is de Arena fastpack 2.2 een goed en stijlvol alternatief. 

.fusion-body .fusion-builder-column-14{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-14 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-14{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-14 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-14{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-14 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-10{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}.fusion-title.fusion-title-9 svg path{stroke-width:9!important} Ontvang gratis inspiratie

Kun je wel wat zweminspiratie gebruiken? Schrijf je in en ontvang GRATIS ‘zwemspiratie’.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; }
/* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block.
We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

  * verplicht veld Emailadres *

Voornaam
   

(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);
SOCIAL MEDIA

Het bericht Review: Arena Team Backpack 45 verscheen eerst op Zwemblog.

Omkleedponcho – ontmoet de Zeemeermantel

zwemblog Mellis zwemt 1 year 3 months ago

Ken je dat geklungel na het openwater zwemmen voor het omkleden? Achter de auto met je handdoekje? Ik (helaas) wel. Vaak net niet beschut genoeg. Hoe groot mijn handdoek ook is, het blijft onhandig omkleden met een handdoek om je heen en je badpak uit doen. Maar er is een oplossing. De omkleedponcho, ontmoet de zeemeermantel.

Wat is een omkleedponcho?

 Een omkleedponcho is eigenlijk een badponcho of zwemponcho. Ofwel een grote handdoek met een gat erin die je over je hoofd aantrekt. Eigenlijk alle poncho’s hebben een capuchon en de stof is water opnemend. Dit maakt de zwemponcho ideaal om te dragen na het zwemmen, of douchen, of gewoon thuis voor op de bank ;).

Maar niet alleen is de zwemponcho makkelijk om mee af te drogen, of snel aan te doen na het zwemmen. Hij is helemaal ideaal om in om te kleden, na bijvoorbeeld openwater zwemmen. Niets geen gedoe meer met vallende handdoeken of een bekende vragen een handdoek omhoog te houden. Maar gewoon rustig en alleen omkleden, zonder te twijfelen of iemand je ziet om te kleden.

De omkleedponcho is de ideale oplossing als mobiel omkleedhokje op iedere locatie. En het neemt ook nog eens weinig ruimte in je zwemtas.

Poncho vs badjas

Kan een badjas niet dezelfde functie overnemen als de poncho? Deze heb je misschien al in de kast. Waarom dan toch nog een poncho?

Een badjas is van veel dikkere stof, dus neemt meer ruimte in beslag om mee te nemen. Los daarvan gaat de badjas aan de voorzijde open. Dat maakt omkleden in een badjas eigenlijk onmogelijk zonder dat de badjas openvalt. Met de zwemponcho heb je hier geen last van. Doordat hij helemaal rondom dicht is, kun je ongezien omkleden. Hij zit ook een stuk comfortabeler en is dunner van stof.

Zeemeermantel®

De zeemeermantel® is de moderne versie van de standaard badstof badponcho. De mantel is (hand)gemaakt van wafeldoek (100% katoen) en van Nederlands ontwerp. De wafeldoek stof ken ik nog uit de tijd dat mijn kinderen baby’s waren. Zo lekker om ze helemaal in te wikkelen. Dat kan nu dus ook voor volwassenen. Niet alleen lekker zacht, maar ook goed water opnemend.

Eerlijk is eerlijk. Vooraf was ik een beetje kritisch. Heel modebewust is het niet een zwemponcho. Zou ik het ook echt gaan dragen en gebruiken? Maar toen ik de zeemeermantel® aandeed was ik direct positief verrast. En nee, dat schrijf ik echt niet enkel voor deze blog. Hij zit zo ontzettend lekker. Stond veel beter dan gedacht en ik zie het gemak na openwater zwemmen helemaal voor me.

De zeemeermantel® heeft twee grote zakken om wat spullen in kwijt te kunnen, of je handen lekker warm in te houden. De toepassing is overigens niet alleen na openwater zwemmen. Maar je kunt hem voor van alles gebruiken. Op vakantie, na de sauna, thuis op de bank, eigenlijk overal om even snel iets aan te doen en het toch lekker warm te hebben. Er zijn dan ook weinig nadelen te benoemen voor deze badponcho. Plus ze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren.  

Leuk detail. Van het restmateriaal dat overblijft na productie krijg je er nog een handdoekje bij.

Hoe werkt de omkleedponcho/ zeemeermantel®?

Oké, je hebt nu een omkleedponcho en dan. Voor mannen is het vrij simpel. Voor dames is een beetje uitleg wel handig. Maar ook dan gaat het vrij eenvoudig. Het enige dat je hoeft te doen is je armen uit de mouwen van de omkleedponcho te halen. Terwijl je de zwemponcho aanhebt, kun je je badkleding verder uit doen.

Op dezelfde wijze, dus met je handen nog uit de mouwen, doe je ook weer ondergoed aan. Zonder bang te zijn dat iemand wat ziet. Zelfs je T-shirt kun je weer aantrekken zonder de poncho uit te doen. Je trekt je T-shirt over je hoofd en via de grote opening van de poncho kun je deze zo onder de poncho trekken en verder aandoen.

De zeemeermantel® wordt geleverd met een handige instructie over het omkleden. En zoals met alles, hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat.

Ben jij het gedoe met het omkleden na het zwemmen ook beu? En wil je de zeemeermantel®? Je bestelt hem eenvoudig via de website van Zeemeermantel®.

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Het bericht Omkleedponcho – ontmoet de Zeemeermantel verscheen eerst op Zwemblog.

Zwem paddles – al zwemmend kracht opbouwen

zwemblog Mellis zwemt 1 year 3 months ago

Zwemmers willen graag sneller worden en dat betekent meer kracht. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Er zijn talloze hulpmiddelen op de markt om kracht te verbeteren binnen het zwemmen. Van zwempaddle, tot parachute of propellor. Een zwempaddle is een hulpmiddel in het zwemmen, dat je aan je handen bevestigd. Doordat ze om je handen zitten vergroot je je handoppervlakte waardoor je beter water kunt voelen of meer kracht kunt zetten. Maar wat is nu eigenlijk het nut van een zwempaddle en welke paddle kun je het beste kopen?

Wat is het nut van paddles?

Een zwempaddle is een hulpmiddel in het zwemmen voor het trainen van je armen / schouders en het perfectioneren van je techniek. Je kunt ze gebruiken tijdens het zwemmen of tijdens het uitvoeren van techniekoefeningen zoals wrikken (sculling).

Het is dus zowel een hulpmiddel voor het verbeteren van kracht als voor het verbeteren van techniek. Dat maakt het een veelzijdig hulpmiddel dat door veel zwemmers wordt gebruikt.

Welke soorten paddles zijn er?

Zwempaddles zijn er in heel veel soorten en maten. Vooral de maat is belangrijk. Hoe groter de paddle, hoe groter de belasting ook is voor je schouders. Als beginnend zwemmer wil je niet starten met te grote paddles. Ook is een te grote paddle niet prettig als je kleine handen hebt. Veel paddles worden dan ook op maat verkocht, let er dus goed op dat je de juiste maat koopt. Zeker niet te groot!

De paddles zijn daarnaast verkrijgbaar in verschillende vormen. Ieder type paddle geeft net een ander watergevoel. Een wat bredere paddle stabiliseert de hand in het water. Je hebt paddles die zich specifiek focussen op het verbeteren van techniek (finis freestyler paddles bijvoorbeeld) en niet zoveel doen voor krachtontwikkeling. En je hebt paddles die geschikt zijn voor zowel het verbeteren van techniek als kracht.

Zelf heb ik zowel de Speedo tech paddle als de Arena Vortex paddle als een vinger paddle.

Verschil tussen een hand en vinger paddle

Los van de verschillende vormen bij de handpaddle. Zijn er twee grote verschillen tussen paddles. Namelijk de handpaddle (meest gebruikt) en de vinger paddle. De hand paddle helpt je sneller te zwemmen. Je bouwt er kracht mee op en het ondersteunt in techniek.

.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-2{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-3{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

De vinger paddle daarentegen is er vooral voor finetunen en techniek. Het helpt om het water nog beter te voelen. Hoe je insteekt, waar je vingers zijn en hoe je de catch en doorhaal uitvoert. Een ander voordeel is, is dat je met een vinger paddle je slagfrequentie makkelijker omhoog kunt voeren dan met een handpaddle. Simpelweg doordat de paddle kleiner is. Tot slot is de kans op blessures met een vinger paddle kleiner.

.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-4{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-5{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}Hoe gebruik je de zwempaddle?

Een zwempaddle dwingt je hand als het ware in een goede lijn door het water. Als je verkeerd insteekt (bv veel te vroeg) of je haalt niet met een hoge elleboog door, wordt dit met een paddle gelijk afgestraft. Het zwemmen met de paddle ondersteunt dus in het krijgen van meer vermogen uit de schouders en helpt in techniek. Het zwemmen kost meer kracht en daarom verbetert de spieropbouw. Ook geeft het extra snelheid op een lage intensiteit.

Een paddle kun je zowel gebruik in een hele slag, als wanneer je enkel armen traint en bijvoorbeeld een pull buoy gebruikt en je benen dus stilhoudt.

Wanneer trainen met zwempaddles?

Veel volwassen zwemmers starten al vroeg in hun zwem carrière met het toevoegen van zwempaddles. Je wordt er namelijk snel sterker van en je gaat harder. Maar let op, het zwemmen met paddles brengt risico’s met zich mee als je de techniek niet goed beheerst. Voor je het weet train je juist de verkeerde spieren en ligt overbelasting of een blessure op de loer. Werk dus eerst aan een goede zwemtechniek en start daarna pas met structurele paddle training.

Het zwemmen met paddles kan dus een vals gevoel geven. Bouw het ook rustig op, zodat een goede techniek behouden blijft. Ik kan het eigenlijk niet vaak genoeg zeggen een goede zwemtechniek is alles in het efficient zwemmen. Met een paddle bestaat het risico dat je spieren gaat trainen, die je met een goede zwemtechniek niet meer gebruikt. Ofwel je traint de verkeerde spieren. Het verdient daarom de aanbeveling om te starten onder begeleiding als je begint met paddles te zwemmen.

Ben je een gevorderden zwemmer dan is de paddle leuk om techniek te controleren (kun je techniek vasthouden met de paddle) en te spelen met de bevestiging. Door de bandjes slechts minimaal of zelfs niet vast te doen.

De paddle is ook leuk om te gebruiken als test voor je hoofdhouding en stabiele ligging. Lukt het je bijvoorbeeld om met de paddle op je voorhoofd te zwemmen en deze een baan mee te nemen (zonder vast te maken?)

https://www.instagram.com/p/CCdD7X6ArzE/?utm_source=ig_web_copy_link

Voor & Nadelen van de zwempaddle

.fusion-body .fusion-builder-column-5{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-5 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-5{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-5 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-5{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-5 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-6{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Voordelen

• Goed om kracht mee op te bouwen

• Ideaal om beter watergevoel te verkrijgen.

• Afwisselend in de training

• Techniekfouten komen makkelijk aan het licht.

.fusion-body .fusion-builder-column-6{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-6 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-6{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-6 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-6{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-6 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

Nadelen

• Te grote paddle is blessuregevoelig. Een goede maat kopen is dus heel belangrijk.

• Bij gebrek aan techniek ondersteunt de paddle onvoldoende (traint verkeerde spieren)

• Bij optredende vermoeidheid verlies je sneller techniek met de paddle.

• Slagfrequentie gaat vaak naar beneden (met name als de paddle te groot is).

.fusion-body .fusion-builder-column-7{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-7 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-7{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-7 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-7{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-7 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-7{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}Zwempaddle kopen?

De zwempaddle is breed verkrijgbaar, online en bij de zwemspeciaalzaken. Je koopt ze onder andere online bij:

.fusion-body .fusion-builder-column-8{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-8 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-8{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-8 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-8{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-8 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-8{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;} .fusion-title.fusion-title-1 svg path{stroke-width:9!important} Blijf op hoogte

Niets missen van de zwemblogs? Met zwemtips, reviews en ervaringen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

(function() { window.mc4wp = window.mc4wp || { listeners: [], forms: { on: function(evt, cb) { window.mc4wp.listeners.push( { event : evt, callback: cb } ); } } } })();

Voornaam

Email:

Laat dit veld leeg als je een mens bent: SOCIAL MEDIA

Het bericht Zwem paddles – al zwemmend kracht opbouwen verscheen eerst op Zwemblog.

Criterium Langemark

Niki Devoldere 1 year 3 months ago
30 September 2020

Het was gisterenavond de eerste keer dat we nog eens verlof moesten nemen om te gaan koersen. Het is tevens ook ineens het eerste en laatste criterium van 2020. We konden ons zelfs ook voor het eerst douchen na de koers. Het was een leuk weerzien met de collega renners. Iedereen heeft het duidelijk gemist, de sfeer voor en achter de koers.

Pages