Nederlands - Belgisch crossduathloncircuit gaat zijn 2de seizoen in.

De crossduathleten moesten het vele jaren zonder een heus crossduathlon circuit stellen. Daar kwam met het Hammer Nutrition crossduathlon circuit vorige winter verandering in. Wij, van de redactie, namen al aan heel wat van de wedstrijden deel, die mee in het circuit zijn opgenomen en het zijn stuk voor stuk organisaties die we met de tri-portaal waarden een heel warm hart toedragen en die we jullie zeker willen aanraden.

We gingen praten met Charles Aernouts, de bezieler van het circuit en tevens de man achter dé crossduathlon klassieker in Etten - Leur.

Wat was de motivatie om dit circuit op te starten?

 

Wij zaten met Etten-Leur in het Nederlandse Xterra - circuit, ik heb ook nog een jaar in de organisatie van dat circuit gezeten, maar doordat het werk daar door 2 man gedaan moest worden mocht dat circuit niet blijven bestaan. Ik kon mezelf niet verenigen met de regeltjes die we vanuit de bond opgelegd kregen en wilde wat meer vrijheid.

Wij wilden wel graag een circuit, en toen ben ik eens rond gaan zien; ik wist hoe ik het wilde en hoe het beter kon.

Ik wou iets zonder bemoeienis van buitenaf en met wedstrijden die voor eenieder te berijden zijn, zodat niet steeds 200 km gereden hoeft te worden voor een wedstrijd.

Ik wist dat er in de naaste omgeving, voornamelijk de Kempen, verschillende crossduathlons waren. ik heb al die wedstrijden aangeschreven met de vraag wat zij er van vonden en of ze interesse hadden. Ik had daarvoor een opzetje gemaakt, hoe het er volgens mij uit moest zien.
In het Xterra-circuit leefde het jaar ervoor de wens om een soort algemeen klassement te maken, eendachtig aan de grote wielerronden. Daar ben ik toen mee aan de slag gegaan. Omdat niet iedereen alle wedstrijden meedoet konden we niet klakkeloos alle tijden bij elkaar tellen, ik heb toen bedacht dat we iedere deelnemer zouden scoren aan de hand van het percentage van de gemiddelde snelheid van de winnaar. De winnaar heeft dan 100 punten, degene die er exact 2 x zo lang over doet 50.
Dit systeem heb ik vervolgens ook in het HAMMER Nutrition circuit geïntroduceerd en dat werkt naar tevredenheid van zowat alle deelnemers.

Van de 10 aangeschreven organisaties zijn er uiteindelijk 8 in het circuit gekomen: Brecht, Reusel, Lichtaart, Wuustwezel, Etten-Leur, Waalwijk en Retie.
Wij zijn een paar keer bij elkaar gaan zitten om ideeën uit te wisselen om tot een definitieve vorm van circuit te komen en daarvanuit ben ik aan het werk gegaan.

Voor de kosten aan promotiemateriaal en circuitprijzen leggen alle organisaties jaarlijks een klein bedrag in en om de rest van de prijzen in te vullen heb ik HAMMER Nutrition bereid gevonden om in totaal € 1000,- waardebonnen te schenken. Van Schwalbe krijgen we nog een 5tal sets banden naar keuze die we als prijs weg kunnen geven.
Voor iedere deelnemer met minimaal 5 finishes hebben we een t-shirt geregeld: de shirts geschonken door Rogelli Sportswear en de bedrukking betaald door Frijters Automaterialen.
De uitslagen per wedstrijd worden bij mij aangeleverd en die verwerk ik in de circuitstand en publiciteer die zsm op Facebook en in de laatste wedstrijd in Retie worden meteen de prijzen uitgereikt. Dit laatste plan mocht vorig jaar helaas mislukken doordat de wedstrijd in retie op last van de brandweer vanwege storm niet door kon gaan, een alternatief werd gevonden in Reusel waar we op de Grensloop de prijzen uitgereikt hebben.

Hoe zit het reglement in elkaar? Hoeveel wedstrijden moeten de deelnemers mee doen? Zijn er categorieën, enz.

 

Wij hebben er voor gekozen om alle wedstrijden mee te laten tellen, dat is nog wel een discussiepuntje, maar voorlopig vinden wij dat het zo best is.
We krijgen dan wel niet de beste atleten aan de kop van de lijst, wel degenen met de meeste deelnames en dat is een keuze. (we willen graag veel deelnemers aan de start en dat voornamelijk bij de "zwakkere" wedstrijden waar de deelname nog wat groei kan gebruiken).
Ik heb ook gezien dat een 15-tal atleten steeds fanatiek de strijd met elkaar aanging en dat was heel plezierig om aan te zien.

Categoriën:

Heren overall, H23- , H40+, H50+, Dames overall, D40+.

Bij de dames aanzienlijk minder categorieën zo je ziet, maar je weet ook wel dat daar nooit veel deelnemers zijn.
Door de toepassing van een overall-categorie ipv een categorie seniors komt het voor dat een H23- of een H40
+ bijv. voor meerdere prijzen in aanmerking komt: Robin Dekkers was 3e overall én 1e H23-.

We wensen u en het circuit veel succes en zijn benieuwd wie de opvolgers zullen zijn voor Thea Segeren en Lander Sels.

PS: Voor een volledige crossduathlon kalender kan je nog steeds terecht in ons forum.

Tags: