Monstertriathlon trekt door de Ardennen

Donderdag start in Houffalize wellicht één van de zwaarste triathlons ter wereld. Verspreid over 4 dagen moeten de deelnemers 5,5km zwemmen, 510km fietsen, 45km MTB en 65km trailrunnen. Na een eerste proefeditie vorig jaar, waar slechts 4 van de 13 deelnemers de volledige wedstrijd afwerkten, hebben zich dit jaar 30 deelnemers aangemeld.

De wedstrijd vindt plaats in het kader van de LCMT (Luxemburg Cycling en Mountainbike Tour), een vierdaagse fietshappening die ondertussen al aan zijn 20ste editie toe is. "Omdat heel wat triatleten aan ons evenement deelnamen als stage kwam de vraag en het idee om eventueel een etappe triatlon te organiseren", zegt organisator Kurt Titeca. "Als organisator kon ik moeilijk geloven dat er mensen deze extreme uitdaging zouden aangaan, maar de reacties vorig jaar waren heel positief. Met 30 deelnemers dit jaar zijn we dan ook heel tevreden. Het voordeel van onze wedstrijd is, dat je niet verplicht bent om de volledige afstanden af te werken. Je kan altijd kiezen voor kortere afstanden, maar dan kom je niet meer in aanmerking voor het eindklassement."

Programma

Donderdag 10 mei

Is ineens de koninginnerit van 187km. Een echte klassieker ondertussen in de LCMT. Dit is een rit die het Groot Hertogdom Luxemburg doorkruist tot in Echternach. Nadien krijgen de triatleten nog 2 rondjes trailrun van 5km voorgeschoteld.

Vrijdag 11 mei

Op vrijdag wordt ineens gestart met 500m zwembad zwemmen. Daarna gaat het voor 170km via de hellingen van Luik - Bastenaken - Luik om terug te keren via de Hoge Venen. Achteraf krijgen de triatleten nog 15km trailrun voorgeschoteld.

Zaterdag 12 mei

Op zaterdag krijgen de deelnemers 2500m zwemmen in Nisramont voorgeschoteld. Dit werd door iedereen als heel prachtig ervaren. Daarna mag de tijdritfiets van stal en wordt er 150km opnieuw richting GH-Luxemburg gefietst om terug af te sluiten met 15km lopen.

Zondag 13 mei

Op zondag wordt opnieuw 2500m gezwommen in Nisramont maar nu wordt de tijdritfiets ingeruild voor de MTB en wordt er 45km gemountainbiked verdeeld over 2 lussen rond Houffalize. Een 3de MTB van lus van 25km moeten de triatleten dan nog al lopend afleggen om af te sluiten.

Groene trui

"Zoals het hoort in iedere grote ronde krijgt de leider iedere dag de groene leiderstrui om. We voorzien ook in een puntenklassement, waarbij de top 10 per onderdeel ook punten scoort. Zo kun je toch nog mee dingen in een klassement als het eens ergens fout liep en kunnen zwemmers ook extra punten verdienen."

Wil je weten hoe deze wedstrijd verder verloopt, hou dan deze website in de gaten. We zullen ons best doen om van uit de wedstrijd zelf af en toe eens verslag uit te brengen. En hopelijk kunnen we berichten over een eerste vrouwelijke winnaar of Queen of the Ardennes.

Tags: