Triathlon microbe laat Stein niet los.

In de Nederlands Limburgse grensgemeente Stein zijn ze nu ondertussen al bijna 30 jaar in de ban van de triathlon. Menig Vlaming trok vroeger naar Stein voor de legendarische halve of 2/3 afstand op en rond oa de Slingerberg. Niet alleen Bas Diederen of Rob Barel beleefden er hoogdagen, maar ook Belgen als Gerrit Schellens en later ook oa Pieter Helin stonden er op het hoogste schavotje. Ook ondergetekende beleefde er één van zijn mooiste triathlon ervaringen. Over één ding waren de Belgen het er in de jaren 2000 allen over eens. De sfeer in het Nederlandse Limburg was altijd ongezien.

Helaas verging het de laatste jaren iets minder voor deze wedstrijd. Een brand in het centrum en bouwwerken zorgden ervoor dat het voor de organisatoren de laatste jaren heel moeilijk werd en waardoor de wedstrijd zelfs moest geannuleerd worden. Nu al de problemen van de baan zijn zet een nieuw organisatie team zijn schouders onder de triathlon, die in een volledig vernieuwd concept zal plaatsvinden. We spraken met Ralf Op 't Broek, één van de drijvende krachten.

"Samen met Luc Huntjes en Bob Martens proberen we deze organisatie terug op de rails te krijgen. We werkten een nieuw concept uit waarbij we ook de plaatselijke handelaars mee willen krijgen. De gemeente was meteen heel enthousiast en de sponsors, die in het begin wat weerhoudend waren, sprongen daarna ook op de kar. Na een facebook oproep kregen we direct veel respons van mensen die wilden deel uitmaken van deze organisatie", klinkt het enthousiast.

Iedereen betrekken

De organisatie pakt het op een originele en wel doordachte manier aan. "We proberen iedereen bij de triathlon te betrekken. Daarmee willen we een zo groot mogelijke draagkracht genereren. Op vrijdagavond organiseren we de IronKids Steinerbos triathlon. De kinderen worden naar de aanloop van deze triathlon ook wat begeleid in de lokale scholen via enkele clinics. Op zaterdag doen we bewust geen wedstrijd meer om de handelaars niet ten laste te zijn. Op zondag hebben we dan de sprinttriathlon en de hoofdafstand 1 - 60 - 10. We hebben bewust voor deze afstand gekozen omdat we willen zowel de plaatselijke recreant bereiken als de topatleet. Met die 1 km zwemmen, hopen we heel wat recreanten te overhalen. Daarom zijn we ook heel blij met de samenwerking met de triathlon vereniging van Stein. Mensen zonder ervaring kunnen op wat begeleiding en clinics rekenen binnen de triathlon vereniging."

parcour back to basics

Zuid - Limburg is een waar fietsparadijs en dat is tijdens de triathlon van Stein niet anders. De wedstrijd loopt voornamelijk over goed bollende asfaltwegen met 3 beklimmingen van de Slingerberg. "De Slingerberg is ideaal voor onze wedstrijd. De toppers zullen dit een loper vinden, waarop zeker het verschil kan gemaakt worden, terwijl deze helling voor recreanten zeker nog haalbaar is. De afdaling is ook niet te gevaarlijk. We doen er alles aan om met de NTB een eerlijke wedstrijd te krijgen. Voldoende scheidsrechters en de omloop moeten er zeker voor zorgen dat stayeren uit den boze is. We willen een eerlijke wedstrijd, back to basics!", zegt Ralf. "Ook in het looponderdeel zal er zeker veel sfeer zijn. We lopen door de oude dorpskern van Stein met de passage langs de plaatselijke brouwerij, waar de Belgen hopelijk niet blijven plakken", besluit Ralf lachend.

Meer info ivm de wedstrijd vind je terug op hun website.

Win een gratis ticket

Van de organisatie mogen we een gratis ticket weggeven voor de Parketreus-sprinttriathlon op 17/06. Het volstaat een klein berichtje te zetten in ons forum topic.

Wedstrijd loopt af op 14/05.

Tags: