Waarom verzilvert de triathlonfederatie het succes van de crossduathlons niet?

Zondag stonden in ons land maar liefst 4 crossduathlons gepland en nog eentje extra net over de grens in Maastricht. Hoe komt het dat de federatie in deze discipline geen voet aan de grond krijgt? Zowat de helft van de deelnemers hebben geen triatlonvergunning en heel wat wedstrijden worden buiten de organisatie georganiseerd.

Zondag stonden deze 5 wedstrijden op het programma, waarvan bij mijn weten slechts 1 via een triathlon federatie georganiseerd werd:

Wachtebeke 140 deelnemers
Lichtaart 40 deelnemrs
Maastricht 195 deelnemers
Bas-Oha 135 deelnemers
Ecaussine 200 deelnemers

Zowat 700 deelnemers deden dit weekend dus aan duathlon. Allemaal mensen die dus wel eens vaker gaan fietsen en gaan lopen. Van deze 700 deelnemers hebben zeker een flink pak meer dan de helft geen vergunning. Een vergunning die tevens niet nodig is om deel te kunnen nemen, want slecht 1 wedstrijd werd georganiseerd via de federatie.

Waarom is er geen ledengroei?

Begin deze week zagen we allemaal de open brief passeren van Pieter Timmermans, waarin hij openlijk de groei van de federatie in vraag stelde. Er is geen enkele sport die zo in de lift zit als de du- en triatlon en toch kan de federatie dit niet verantwoorden met een stijgend aantal leden. Wel in deze duatlons liggen de nieuwe leden voor het rapen. Waarom blijft men bij de federatie de duatlon negeren? Daar ligt de grote visvijver met tevens veel potentiële nieuwe triatleten, die misschien later zelf een club of een organisatie opstarten. Wat als je al die organisaties zo ver kunt krijgen om een officiële organisatie te worden?

Waarom blijft het op de weg moeilijk?

De volgende vraag die de federatie zich kan stellen is, waarom dat publiek niet te overhalen is naar de zomerduatlons. Er is een enorm potentieel aan deelnemers, maar toch moeten de meeste dungezaaide zomerduatlons harken om een deftig deelnemersveld samen te krijgen. Hoe komt het dat al die mensen die regelmatig fietsen en lopen de stap naar een wegduatlon niet zetten. Iedereen weet waarom, maar als een federatie niet wil luisteren, misloopt het inderdaad een massa mogelijke nieuwe leden.

Hebben we nog een federatie nodig?

Pieter Timmermans stelt deze vraag openlijk in zijn open brief. Voor de organisatoren denk ik dat de federatie niet meer nodig is. Ikzelf was zondag persoonlijk aanwezig in Bas-Oha. Een gloednieuwe organisatie. Inschrijfprijs was 11€, met of zonder vergunning. Deze organisatie was één van de beste die ik kende. Er waren geen scheidsrechters, maar alles wat in de wisselzone gebeurde was heel correct, door eigen scheidsrechters van de organisatie. De uitslag stond al online vooraleer ik thuis kwam. Er was een handige inschrijvingsmodule. Kortom, met de federatie was het niet beter geweest. Organisatoren zijn zich steeds meer onder elkaar aan het organiseren met inschrijvingsmodules en uitslagenverwerkingen dat binnenkort de federatie helemaal overbodig wordt. Hoog tijd dus om wakker te schieten en eens te luisteren naar de basis, wat er gebeurd in het veld.
Het is zelfs al zo ver gekomen dat ik op tri-portaal vaak gecontacteerd word voor het vastleggen van data van hun evenementen. Bij deze hoop ik persoonlijk dat de federatie wakker schiet en beseft dat er veel meer is dan clubs, jeugdwerking en topsport, want als ze de grote basis gaan vergeten zal er op den duur geen geld meer zijn om die andere peilers te ondersteunen.

Waalse en Vlaamse federatie

Bij deze wil ik benadrukken dat deze problematiek niet enkel de Triathlon Vlaanderen aangaat. Dezelfde problematieken stellen zich ook over de taalgrens. Er moet veel meer samenwerking komen, maar de taalgrens zorgt voor enorm veel barrières. Nochthans steken heel veel atleten constant de taalgrens over, Vlamingen organiseren wedstrijden in Wallonië, enz. Het organiseren van een wedstrijd als Vlaming in Wallonië is al helemaal geen sinecure, waardoor al snel gekozen wordt om de federatie te vermijden. Heel jammer, want ik ben er van overtuigd dat een sterke federatie nog steeds een enorme toegevoegde waarde kan zijn voor onze geliefde sport.

Tags: