Crossduathlon hype slaat nu al toe.

Het is duidelijk dat voor de crossduatleten de zomer veel te lang duurt. We zijn pas augustus en De Hel van Kasterlee kan al aankondigen dat ze uitverkocht zijn. In Oostende organiseren ze zondag voor het eerst de "Beach XL", dit is 's morgens een trailrun van 14km en 's namiddags een klassieke beachrace van 40km. Hoewel weinig publiciteit gemaakt werd en het strand toch altijd een heel gespecialiseerd publiek trekt kunnen ze toch al aankondigen dat er 15 duatleten ingeschreven zijn voor deze combi. En bij deze 15 duatleten vinden we toch niet de minste namen terug. Mannen die zeker al een eerste keer duidelijk zullen maken dat ze kandidaat zijn voor een top 10 in Kasterlee.

Crossduathlon is, zo blijkt op onze kalender in Belgiƫ nog steeds een beetje winterduathlon en beetje bij beetje lijkt daar verandering in te komen met die trail en MTB organisaties die meer en meer een combiklassement voorzien. Van tri-portaal proberen we daar zo veel mogelijk de insteek toe te geven, iets waar ze tijdens het paasweekend in Grand-Halleux met veel plezier als eerste op ingingen. Het kost meestal voor de organisatoren weinig extra moeite, maar het levert toch extra deelnemers. Een win-win dus. De volgende in het rijtje is de King of the Beach in Koksijde op 2 en 3 december.

Zoals deze hype zich nu al vroeg op het jaar laat aankondigen lijkt het dat veel wedstrijden zullen uitverkocht zijn deze winter. Terwijl de traditionele duathlon op de weg op sterven na dood is, lijkt de toekomst voor de crossduathlon rooskleurig. Jammer dat de federatie geen grip krijgt op deze succesvolle discipline. Met het uitsterven van de gewone duathlons en de stilaan grote massa crossduathlon organisaties die zich naast de federatie afspelen is het hoog tijd voor die federaties om zich eens over het duathlon gebeuren te bezinnen.

Door de verschilllende niet-triathlon clubs die organiseren is het soms zoeken achter een kalender. Daarom hebben we op tri-portaal zelf een heel volledige kalender samengesteld die je kan raadplegen in ons forum hier.

Ken je zelf nog een wedstrijd die mij ontglipt is, we vernemen het graag!

Tags: