Vlamingen ontdekken crosstriathlon in Jeumont (Fr)

In het Noord-Franse Jeumont waren ze aan de 3de editie toe van hun crosstriathlon. Deze wedstrijd is, alhoewel het echt op de Belgische grens ligt, weinig bekend bij de Belgen. Nochthans voldoet deze wedstrijd aan alle normen om op tri-portaal echt als aanrader aanzien te worden. Het inschrijfgeld is er nog democratisch, er is een mooie prijzentafel, de wedstrijd is onderhand perfect georganiseerd en bovenal, de deelnemers krijgen een onvergetelijk parcour voorgeschoteld.

Met 7 Vlamingen waren we de grens overgestoken. Het was direct een leuk sfeertje. In de voormiddag had Jan Goddaer, een enorme liefhebber van alle kleinere Waalse off- roadwedstrijden al deelgenomen aan de recreatieve wedstrijd waarin hij vrij gemakkelijk 2de werd en 1ste veteraan.

Tim Van Daele overheerst

In de grote wedstrijd moest 800m gezwommen worden in de steengroeve van het park Wattisart. Door de rotsen en de hitte waande je je er echt in het zuiden van Frankrijk. Na een loopstart op het strand kregen de deelnemers 2 ronden in het heldere water met een Australian exit voorgeschoteld.


Thomas Lefere van KTDC kon als eerste aan land komen, maar moest al snel die plaats afstaan aan een ijzersterke Tim Van Daele die op het technische en heel zware parcour ongenaakbaar was. De conditietest voor Xterra Denemarken kan hij zeker als geslaagd beschouwen. De deelnemers moesten 4 ronden afleggen met een 6 tal zware beklimmingen en bijhorende steile afdalingen allemaal op een boogscheut van elkaar. Een echt plezier voor de toeschouwers en de deelnemers die de vele aanmoedigingen kunnen smaken.
Na dit slopende nummer moesten nog 2 ronden van 4km gelopen worden die voor de helft over het MTB parcour gingen. De tweede helft van het loopparcour was dan vooral klimmen met touwen, stijl afdalen, kruipen op handen en voeten en genieten van het prachtige uitzicht op de rotsen langs de groeve. Tim Van Daele zou nooit meer in de problemen komen en zo Robin Tournant vlot op afstand kunnen houden. Ikzelf kon even proeven van het podium maar kroop toch te traag omhoog en tuimelde terug naar plaats 6, als eerste veteraan. 7de en 2de veteraan werd Jan Decock uit Veurne, die zich kwam voorbereiden voor zijn avontuur in Hawaï.

Bij de dames werd Birgit Wauters van BAIK knap 3de.

De mannen van KTDC kwamen binnen op een zakdoek. Henk Lemey werd 10de en 5de veteraan, Tom Loosveld werd ondanks een pijnlijke schuiver 12de en 7de veteraan. Thomas Lefere werd 17de.

Opmerkelijk

- De 3 mannen van KTDC hebben volledige de microbe van de crosswedstrijden te pakken. De vorige wedstrijd in de kijker was de crosstriathlon in Couvin, waar ze een eerste keer kwamen proberen met gewone MTB's. Ondertussen hebben ze al alle 3 geïnvesteerd in een top fully.
- Een Leffe kost in Frankrijk tijdens den après 1,5€. Welke Belgische organisatie doet dit na?
- Tijdens een fietsonderdeel van 'slechts' 20km was iedere ronde ruime bevoorrading met drinkbussen en ander lekkers.

Een uitgebreide wedstrijdevaluatie lees je hier.

Aanrader voor september: Sandman De Panne

Voor september hebben we terug een kleine, maar daarom niet minder mooie wedstrijd als aanrader. In de Sandman triathlon en duathlon te De Panne krijgen de deelnemers voor 25€ een wedstrijd waar ze op zijn minst toch een tijdje zoet mee zullen zijn.
De afstanden bedragen 1000m - 36km MTB -12km trailrun of 6km - 36km - 12km voor de duatleten.
Na het zeezwemmen verloopt het MTB gedeelte maar voor een deel over het strand, maar vooral over single tracks in het Callemeyn bos.
Ook het lopen verloopt in een natuurreservaat. Bij momenten zal de deelnemer zich in een woestijn wanen. De organisatoren lieten ook al weten dat ze nog een specialleke voorzien hebben in het fietsparcour om vooral de toeschouwers te verwennen, maar meer willen ze nog niet kwijt.
Er is ook een kids run, springkasteel, kortom een leuke dag voor iedereen.

Tags: