Nieuwe duathlon in Ramskapelle

Zaterdag namiddag vindt in het pittoreske Ramskapelle (Knokke-Heist) een nieuwe duathlon plaats. Ik was aangenaam verrast toen ik het nieuws vernam, want zeker na het nieuws deze week, dat Gullegem ook de handdoek in de ring heeft gegooid blijft de sport in crisis. Ik was bovendien ook aangenaam verrast dat de organisatie in handen was van een wielertoeristenclub. In een ver verleden ( begin 2000 ), toen in West-Vlaanderen wekelijks een duathlon op het programma stond, waren die bijna allemaal georganiseerd door een plaatselijk kermiscomité of wielertoeristenclub. Veel oudere triatleten zetten ooit hun eerste triathlonstappen in dergelijke wedstrijden. Tijd dus om eens te gaan kennismaken met 'De jumpers', de wielertoeristen achter het evenement.

De jumpers

"De jumpers zijn een heel oude wielerclub, we bestaan al sinds 1972", steekt Jan Stockman van wal vanuit Mallorca waar hij samen met zijn echtgenote Sophie Vanbiervliet deelneemt aan de 70.3IM. "We houden sindsdien nog steeds al onze kilometers bij. Recent vierden we onze 5.000.000ste kilometer. Het is inderdaad nog een wielerclub van de ouden stempel, er wordt hard gefietst maar samen uit samen thuis blijft de boodschap. We organiseren sedert jaar en dag evenementen om onze jaarlijkse internationale fietsreis te bekostigen. (of toch een deeltje ervan). Dit jaar gaan we richting Portugal."

Traditie

De jumpers zijn niet aan hun proefstuk toe. "De laatste 4 jaar organiseerden we elke jaar in november een rollenkoers, we hadden onze kermis koers "Knokke-Heist KOERST". Ook met Ramskapelle hebben we een lang verleden. We deden er tal van keren een ploegentijdrit, de BOUDIN-tijdrit en de ambiance nadien was steeds ‘volle bak’. De POC duatlon wordt een mooi evenement ten eerste voor de supporters omdat we 6 maal aan de tent passeren. Ook voor de deelnemers wordt het een heel mooi parcours. Fietsen hebben we bewust gekozen voor enkel koersfietsen, dus geen tijdrit-fiesten of opleg-sturen, iedereen gelijk, ’t zijn de benen die tellen. Er gaan zeker en vast enkele kleppers aan de start staan, maar ook voor de meer recreatieve deelnemer moet het leuk blijven, daarom ook de keuze om in team te kunnen meedoen."

De start is om 16u aan het 'For Freedom' oorlogsmuseum. Inschrijven kan nog op www.dejumpers.be

Tags: