Waarom halen de top triathlonprestaties amper de media?

Hans Cleemput, hoofdredacteur op 3athlon.be, schreef na de Ronde van Vlaanderen een column, waarin hij klaagt over de massale berichtgeving in de media rond de RVV, terwijl een aantal wereldprestaties van Belgische triatleten amper de media halen. Het lijkt hem ook een beetje te frustreren dat zelfs atleten massaal meegaan in die hype. Het artikel kunnen jullie hier lezen.

Ieder draagt zijn verantwoordelijkheid.

Ik begrijp de frustratie. Maar ik geloof dat de actoren in onze sport ook eens in eigen boezem moeten kijken en het te simpel is om alle schuld bij de media te leggen. Ik heb de sport jaren aan een stuk in die richting zien evolueren.Hoewel deelnemersaantallen en organisaties enorm bleven toenemen zag ik 10 jaar geleden al dat de evolutie zoals ze was, nefast was voor de topsport. Helaas is het vaak vechten tegen de bierkaai. Het oprichten van deze website is een onderdeel van dit gevecht. Eerst wou ik op een van de vele deelacties reageren ten persoonlijke titel, maar omdat deze mening al snel zou verloren gaan in de donkere gangen van facebook heb ik toch eens besloten om ook eens mijn mening neer te pennen. Ik besef dat ik met bepaalde meningen mij niet erg populair ga maken, maar ik hoop dat het iedere speler in de triatlonwereld op zijn minst eens aanzet tot nadenken.

1.Hans Cleemput schrijft een deel van het antwoord al zelf. Etu cup, ITU WC, ITU WTS, IM, 70.3, Challenge en dan nog de officiele én officieuze kampioenschappen. Welke sportredactie geraakt hier nog wijs aan uit? En hoe moeten ze de prestaties inschatten? Dan zijn er nog de agegroupers die de media overvallen met alle soorten titels die al dan niet de ene keer veel meer voorstellen dan de andere. Ook wij triatleten hebben moeite met het inschatten van elkanders prestatie.

2. Vroeger werden de superprestigewedstrijden op TV uitgezonden. Maar helaas haakten de topatleten zelf af. Niet altijd zonder succes trokken ze naar die wedstrijd in Hawaï, waar ze helaas te lomp waren om in die tijd deftig beeldmateriaal te voorzien. Moest de nationale TV-zender dan energie blijven steken in 2de rangs wedstrijden, die zich nog in België afspeelden?

3. Mensen hebben geen verbinding met de atleten. Wielrenners komen uit het dorp, men kan ze aan de slag zien in vele kermiskoersen. Onze toppers zijn amper nog aan de slag in eigen land. Kan men nog 1 wedstrijd in eigen land noemen die de moeite waard is om op TV te komen waar alle toppers tegen elkaar strijden? Als middelmatig wielrenner heb ik toch in de koers redelijk wat supporters en sympathisanten. Tijdens het seizoen zien deze mensen mij meermaals per week aan het werk. Maar helaas naar de triatlon krijg je deze mensen meestal niet mee. Het is meestal ver en onaantrekkelijk gebracht voor de toeschouwers. Ik ben dan nog een uitzondering. De meeste atleten zijn amper aan de slag in eigen land en het aantal wedstrijden per jaar dat ze doen zijn meestal vaak op je 2 handen te tellen. Voor sponsors is dat ook allesbehalve interessant.

4. Triathlon is in zijn huidige vorm saai voor de grote massa. Niemand zal betwisten dat triathlon geen topsport is. De wedstrijden die ik meestal bekeek stelden qua fietsen op gebied van spanning niks voor. Voor een spannende 10.000m, daarvoor kunnen we ook naar de atletiek meetings kijken en topzwemmen wordt op zwemmeetings veel mooier in beeld gebracht. Bij de grote massa spreekt triathlon nog altijd tot de verbeelding dat men 180km moet stoempen op de fiets en achteraf een marathon moet lopen. Een groot peloton die gewoon vlakke rondjes draait en zichzelf afzet aan de laatste run, dat is niet wat de mensen willen zien. Afzien, suspens, valpartijen, miserie, drama en terugvechten zoals we oa in de laatste Ronde Van Vlaanderen zagen, dat is top TV, dezelfde zaken vinden we terug in de cyclocross. Dat heeft triathlon helaas momenteel veel te weinig te bieden.

5. Het is inderdaad heel frustrerend dat het zover gekomen is dat ze op de zondag van het BK crossduathlon, een wedstrijd dat perfect in beeld te brengen was en die nog eens heel spannend was, niets te zien was op Sporza. Er was nochthans geen koers of cyclocross die zondag. Ik ben nochthans zeker dat dergelijke formules op termijn heel succesvol kunnen worden. Het wordt hoog dringend dat ze hun kampioenschappen bij de BTDF upgraden en zo hopelijk de toppers voor toch minimum die ene keer in eigen land aan de slag krijgen. Pas dan zal de media geïnteresseerd zijn.

6. Het wordt heel dringend tijd dat alle actoren binnen de sport zich eens bezinnen. De sport wordt verstikt omdat iedereen zijn eigen commerciële of andere financiële belangen probeert te behartigen, maar niemand lijkt bezig te zijn met de sport op lange termijn. Diegene die het toch doen worden meestal langs alle kanten tegengewerkt.

7. Ah ja, hoewel ik loop gelijk een kreupele en een zwemniveau van 2 keer niks heb ben ik toch gekwalificeerd voor het WK sprinttriathlon in Rotterdam, mits het betalen van 340€ inschrijving. Op deze manier maakt de sport zich gewoon super belachelijk. Hoe wil men dan dat dergelijke evenementen aandacht krijgen?

8. Nog een pijnlijkje waarheid. Vorige week trok ik met mijn gezin naar de duathlon in Geluwe om te supporteren op de kasseien van de Molenhoek. Een prachtplaats om naar een duathlon te gaan kijken. Je ziet de deelnemers van heel ver af komen, je ziet er prachtige strijd op hoog niveau en er is constant passage. Wij waren dus wel degelijk de enige toeschouwers aanwezig op de beruchte kasseistrook. Dit terwijl een simpele passage op de grote weg Ieper - Menen in Geluwe dorp op 200m van de duathlon een massale publieksopkomst had. Heel jammer! Als er deze zomer een wielerwedstrijd voor EZC over verreden zal worden tijdens een gewone weekdag is het drummen tussen de toeschouwers. Hoe wil men dan dat er media aandacht komt voor een sport die zich zo in de marge afspeelt?

9. Dan zijn er ook nog de atleten die hun sport zelf onvoldoende verkopen.Heel weinig toppers en teams hebben een deftige website of blog. Dit heeft niks met hoogheidswaanzin te maken. Supporters weten graag hoe het met hun atleet gaat. Het levert de media ook direct een heleboel info op als ze gaan googelen. We zijn nu niet de sport waarbij de journalisten aan onze lippen hangen. Daarom moeten de sporters zelf de sport naar de media brengen. Vele media brengen het nieuws als ze het op een dienblad krijgen. Triatleten zijn nu eenmaal niet zo vaak actief, hun sport is ingewikkeld gestructureerd om het aan het grote publiek verkocht te krijgen, dus is het belangrijk dat we het zelf verkocht krijgen. Zie maar hoe wereldberoemd Seppe Odeyn is in eigen land.

10. Ook organisatoren zouden soms ook vaker meer inspanningen kunnen doen om de lokale toppers aan de start te krijgen van hun wedstrijden. Heel vaak zijn ze prioritair gewoon bezig om hun dure plaatsen zo snel mogelijk uitverkocht te krijgen en liggen ze niet wakker van het niveau van de deelnemers dat ze aan de start krijgen. Kwantiteit boven kwaliteit dus en dat is nefast op lange termijn voor onze sport. Een reportage op de lokale TV van een obese manager met een veel te dure tijdritfiets of een lokale cafébaas die zijn triathlon doet, lokt geen kijkers meer en hebben onze sport meer kwaad dan goed gedaan. Veel organisatoren trekken heel vaak de kaart van de recreant die met plezier de hoge inschrijvingsbedragen betalen voor hun "once in a life time experience", maar hebben geen aandacht voor de toppers. Terwijl het die toppers zijn die de media aantrekken. Waarmee ik absoluut niet wil zeggen dat recreanten geen plaats verdienen in onze sport. Integendeel. De instap moet volgens mij zo laag mogelijk blijven.

Proficiat met uw column @Hans Cleemput. Hopelijk leidt deze column inderdaad tot een interessante discussie.

Tags: