Duathlon is zeker niet dood in Zegerscappel.

Terwijl in Vlaanderen de duathlon al vele jaren in het slop zit en vaak geoppert wordt dat duathlon dood is, vond op 2 oktober net over de grens in Noord-Franse Zegerscappel in de schaduw van Cassel berg een crossduathlon plaats met maar liefst 400 deelnemers aan de start. Tevens was er een jeugdduathlon voor atleetjes van 6 tot 9 jaar en van 10 tot 14 jaar die beiden ook heel succesvol waren. Terwijl een sprintduathlon hier al snel 20 tot 25€ moet kosten slagen ze er in Zegerscappel alles supergoedkoop te houden. Er werd niet over rondjes gereden, maar 1 grote fietsronde met maar liefst 50 signaalgevers. Hoe is dit mogelijk? We trokken met onze vragen naar Franck Brutsaert, de man achter deze crossduathlon.

Vanwaar is het idee gekomen om in Zegerscappel een crossduathlon te organiseren?

Chantal Comyn, voormalig lid van het feestcomité in Zegerscappel en momenteel burgemeester heeft me ongeveer 5 jaar geleden aangesproken met het idee om een sportmanifestatie te organiseren in het kader van "La fête du Haricot". Deze feesten vinden om de twee jaar plaats op de eerste zondag van oktober. Omdat er op die dag al heel wat joggings in de regio waren, moesten we nadenken over iets anders. Omdat ik met een groep vrienden regelmatig ga mountainbiken en lopen was het idee van een crossduathlon geboren. De triathlon federatie van Nord - Pas de Calais was snel akkoord en sprong direct mee op de kar.


In Vlaanderen hebben klassieke organisaties het moeilijk om aan deelnemers te geraken. Soms klinkt het dat duathlon dood is. Hoe verklaar je het succes van uw wedstrijd?

Al vanaf het begin, ondertussen 4 jaar geleden, hebben we er alles aan gedaan om van deze duathlon een goede mix van competitie en 'convivialité' te maken. Deze duathlon moest ervaren atleten en debutanten verenigen. Snel kwam ook de beslissing om parallel ook een wandeltocht te organiseren van 10km. Dit bracht ook nog een ander sportief publiek op de been, maar tevens kunnen de begeleiders van de atleten ook genieten van een activiteit terwijl de atleten bezig zijn aan hun wedstrijd.
Het idee om een plank met streekprodukten aan te bieden na de aankomst van de wandeltocht en duathlon is er vooral gekomen om de mensen samen te brengen en te genieten van een gezellig samenzijn en de 'convivialité'.
Op deze manier hopen dat de ganse familie aan zijn trekken komt in Zegerscappel. De toevoeging van de kinderduathlon past ook in dit kader.


De kinderduathlon was een groot succes. Ongezien bij ons. Vanwaar kwam het idee en hoe verklaart u het succes?

Zoals ik reeds zei, is het de bedoeling dat iedereen met het ganse gezin afzakt naar Zegerscappel, maar het was ook de bedoeling om een sportieve activiteit te kunnen aanbieden naar de kleine Zegerscappellenaren, die ook vragende partij waren. De jeugd in het dorp wou zelf ook heel graag proeven van deze discipline, die toch niet zo bekend is bij het grote publiek.
Ik had ongeveer voorspeld dat heel wat duatleten, die in de voormiddag hun wedstrijd hadden, hun kinderen zouden meebrengen om in de namiddag deel te nemen. Die voorspelling is zeker uitgekomen. Ook waren er heel wat atleetjes uit de clubs hier in het noorden die zich vermengden met de vele debutanten die de discipline nog moesten ontdekken. Dit geeft iedereen de kans om te groeien. We wilden de jeugd ook een echte wedstrijd voorschotelen met dezelfde kwaliteit als bij de volwassenen. Daarom waren scheidsrechters aanwezig voor het pedagogisch gehalte en een timingchip zodat de kinderen echt het gevoel van competitie hadden. We moeten denken aan de jeugd en hen voorbereiden. Het was een waar genoegen om al die glimlachende gezichten te zien gedurende de ganse namiddag!

In tijden waar inschrijvingsbedragen de pan uitswingen slaagt u erin om voor 3,5€, ook voor niet gelicentieerden, een jeugdduathlon te organiseren met tijdsregistratie, scheidsrechters, enz. Ook de volwassenen krijgen voor 10,5€ nog een aar mouwstukken, een plank met streekproducten, een drankbon, enz. Hoe slaagt u daarin?

We hebben hard gewerkt om sponsors te vinden om de inschrijvingsprijzen zo laag mogelijk te kunnen houden. Het "Conseil général du Nord" heeft ons ook een beetje geholpen. Er is ook een bijdrage gekomen uit het feestcomité. Maar wij hebben niet als doel om aan dit evenement winst te maken. Als we rond komen zijn we heel content. Ons enige doel is de mensen een leuke dag te bezorgen die ons hun vertrouwen hebben gegeven en die hebben deelgenomen. Mensen hebben tot 250km gereden om deel te nemen, we willen deze mensen niet teleur stellen en hopen dat ze in de toekomst terug keren. Ik denk dat veel meer organisaties deze waarden in zich moet dragen in plaats van alleen maar te denken aan wat het hen op korte termijn oplevert.

Heb je tenslotte enkele tips voor de Vlaamse organisatoren of federatie?

Het is heel belangrijk om de eerder genoemde waarden in eer te houden. Geef hen een goed onthaal en zorg dat ze tevreden zijn. Zo krijg je hen vertrouwen. Maak nooit geen misbruik van hun vertrouwen, want op een dag keert dit zich tegen u en gaan de mensen een andere kleinere manifestatie opzoeken, waar de sfeer dan vaak beter is.

Bedankt voor dit interview en veel succes met de voorbereiding van de volgende editie!

Klik hier voor de wedstrijdevaluatie in ons forum.

Tags: