22 Lommelse triatleten namen deel in Almere

De capriolen van de Lommelse triatleten zijn al een tijdje te volgen via dit tri-portaal. Hun website die je hier kan bezoeken blinkt enorm uit. Mooie bondige wedstrijdverslagjes met kleurrijk beeldmateriaal. Een club die duidelijk leeft. Deze week trokken ze wel extra mijn aandacht toen ik het artikel zag dat ze maar liefst met 22 atleten hadden deelgenomen aan de triatlon in Almere. Tijd voor een interview met Rik Thaens, de woordvoerder van het team.

Was dit de eerste keer dat jullie zo'n groepsuitstap deden en hoe is dat initiatief tot stand gekomen?

De Lommelse Triatleten zijn in de eerste plaats natuurlijk een triatlonclub, maar bij ons wordt er ook veel aandacht geschonken aan het extrasportieve. Samen sporten en achteraf gezellig nakaarten, daar doen we het voor. Door het jaar heen hebben we een aantal evenementen waar we echt naar toetrainen en –leven. Klassiekers zijn onze trainingsstage in de Ardennen in het voorjaar en onze eigen Hoeks Triatlon begin augustus, waarvoor onze clubleden een heel weekend (en ook al veel langer op voorhand) in de weer zijn. Daarnaast maken we ook geregeld een uitstap naar een wedstrijd met een groep atleten, hun families en supporters. Zo zijn we de laatste jaren steevast van de partij in Almere, en in augustus hebben we ook het vaartzwemmen in Damme ontdekt, ongetwijfeld een nieuwe klassieker in wording. Met onze acht clubdeelnemers en hun gevolg hebben we in de buurt van Damme een hotelletje geboekt en er een leuk weekendje uit van gemaakt. Met afsluiter op de plaatselijke kermisfuif natuurlijk…

Het was waarschijnlijk leuk om met een grote groep atleten naar een zelfde doel toe te werken, hoe werd dit beleefd in de club?

In Almere worden meteen na de finish meestal al plannen gesmeed voor het jaar erop. Wie doet er opnieuw mee en welke afstand? Waar gaan we logeren? En vanaf dan wordt er regelmatig gepolst: “En, op schema voor Almere?” Al zo lang op voorhand een doel hebben, helpt natuurlijk ook om in de winter gemotiveerd te blijven. En omdat het gaat om een halve of volledige triatlon komen we in de zomermaanden ook geregeld samen om langere afstanden te zwemmen in open water. Van onze voorzitter Rudi wordt zelfs beweerd dat hij de voorbije maanden vliezen tussen zijn tenen heeft gekregen, zóveel heeft hij in het water gelegen. En nu voor de meesten het wedstrijdseizoen erop zit, blijven we daar nog een tijdje zwemmen. Al zijn de afstanden nu wat korter en worden de gelletjes en recupshakes al eens vervangen door een frigobox met bier.

Waarom hebben jullie Almere uitgekozen?

De Lommelse Triatleten hebben al langer een hechte band met Almere en da’s vooral te danken aan Gerrit Schellens, die de wedstrijd zes keer op zijn naam schreef. Gerrit mag dan ondertussen wel gestopt zijn met triatlon, in Almere wordt hij nog steeds als een held onthaald. In de loop der jaren gingen er steeds meer supporters mee om hem aan te moedigen en probeerden ook heel wat clubgenoten om in zijn voetsporen te treden. Niet om te winnen natuurlijk, finishen is voor de meesten al uitdagend genoeg. Daarnaast is Almere natuurlijk ook een echte klassieker – de oudste triatlon ter wereld na Hawai – en voor ons niet eens zó ver van huis.

Jullie waren met supporters inclusief met 50. Hoe hebben jullie dat praktisch georganiseerd?

Iedereen heeft zijn eigen accommodatie geboekt, maar ik denk dat we volgend jaar toch eens moeten bekijken of we niet met z’n allen voor een mooie groepskorting kunnen gaan. De meeste deelnemers en supporters logeerden in een nabij gelegen hotel of bungalowpark. Tom Jansen verdient hierbij een extra vermelding. Hij logeerde sinds donderdag in een tentje op een camping in de buurt, waarna hij op zaterdag doodleuk zijn PR op de volledige triatlon verbeterde naar 9u45! Het is natuurlijk leuk dat je met zo’n grote groep kort bij elkaar zit. Op de pasta party palmde onze club twee grote tafels in, gevolgd door een terrasje om helemaal in de mood te geraken voor de wedstrijd. In Almere kennen ze ons ondertussen al wel, denk ik.

Tijdens de wedstrijd hadden de meeste supporters plaatsgevatop de tribune in de aankomstzone. Dat gaf onze deelnemers vleugels bij elke passage. En even verderop stond onze coach Carl klaar met de nodige tips, om ook het rustige gedeelte van het parcours te kunnen overbruggen. Via de app kregen de supporters een mooie inschatting van wie wanneer aan de finish zou passeren. Al moet gezegd worden dat onze erevoorzitter Leon, die naar goede gewoonte zelf alles schematisch met pen en papier uitrekende, de doorkomsttijden nog altijd beter voorspelt dan een smartphone.

Hebben jullie al plannen voor volgend jaar?

Almere staat voor velen sowieso opnieuw op de planning. Daarnaast zal er ook een delegatie deelnemers en supporters afzakken naar de Ironmans van Frankfurt en Maastricht. Het zou wel eens kunnen dat er daar een kwalificatie voor Hawai uit de bus komt, misschien moeten we dan wel een vliegtuig charteren…

Het artikel van de belevenissen in Almere van de Lommelse triatleten is hier te lezen. Veel leesplezier!

Tags: