ITU World Triathlon Series (WTS) versus World Cup (WC) uitgelegd.

Met veel belangstelling volgden we de prestaties van onze landgenoten op de recente World series triathlon en World Cup wedstrijden van Marten Van Riel en Claire Michel. Prachtprestaties, maar volgens de blog van Marten Van Riel kwam enkele keren naar voor dat World Cup wedstrijden een lager niveau hebben dan World Series wedstrijden.

Dit lijkt me moeilijk te begrijpen voor het grote publiek, daarom besloot ik eens wat verduidelijking op te zoeken. Op de site van de ITU werd ik niet zoveel wijzer, dus daarom trok ik ten rade bij de bondscoach Nick Baelus. Ziehier zijn uitleg:

"De WTS is de best bezette competitie die mee telt als wereldkampioenschap over 10 wedstrijden. Hier kan je de meeste punten voor je olympische en ITU ranking verdienen. Door de ranking kan je startrecht verwerven. Alle beste atleten willen dus starten in de WTS, dus is het al heel moeilijk om daar te starten, laat staan te racen want het niveau is echt heel erg hoog. In de wereldbekers zijn minder punten te verdienen en is het niveau meestal een stuk lager. Vooral het zwemniveau in een WTS is enorm hoog. Vandaar dat onze belgen buiten Marten Van Riel, het heel moeilijk hebben om zich in de WTS wedstrijden te handhaven. Om in de grote groep te geraken moet je zeer snel zwemmen in de WTS, in de wereldbeker is dit minder. In de wereldbeker kunnen atleten met een minder hoge ranking aan de start geraken en punten pakken. Dat is eigenlijk het verschil."

Bedankt Nick Baelus!

Tags: