Nieuws van de Nederlandstalige nieuwssites

Sfeervideo Multisport World Championships

3athlon.nl 1 day 5 hours ago

In het Deense Fyn werd afgelopen week de Multisport World Championships gehouden. Een paar dagen lang werden er diverse wereldtitels verdeeld. Voor Nederland een groot succes met verdeeld over twee dagen behoorlijk wat medailles. Onderstaande video is in ieder geval een mooie weergave van de week. 

The post Sfeervideo Multisport World Championships appeared first on 3athlon.nl.

In beeld gevangen: Eredivisie Klazienaveen

3athlon.nl 1 day 19 hours ago

Afgelopen zaterdag werd de derde Eredivisie-wedstrijd van dit seizoen gehouden. Klazienaveen vormde toen het decor voor die sprintwedstrijd en een uitgebreid verslag kon je via onze website al vinden. Maar deze prachtige foto’s van Pridex Media (gemaakt in opdracht van Teamcompetities) nog niet en die willen we je zeker niet onthouden! 

The post In beeld gevangen: Eredivisie Klazienaveen appeared first on 3athlon.nl.

Twee triatleten overleden tijdens race Maleisië

3athlon.nl 1 day 22 hours ago

Het is het type bericht dat je liever niet schrijft. Toch ontkomen we er dit keer niet aan: afgelopen weekend zijn er twee triatleten overleden tijdens een wedstrijd in Maleisië. Het noodlot sloeg toe tijdens de Port Dickson International Triathlon. Beide triatleten zijn verdronken.

Voor Tharm Wei Wong, een 39-jarige local, liep de triathlon direct al niet goed af: hij reageerde in het water niet meer op reddingsacties en verdronk tijdens het zwemmen. Jeffrey Yuen Chi-yuen, een 42-jarige triatleet uit Hong Kong, werd pas tijdens het fietsen gemist. Hij was niet uit het water gekomen. Een reddingsteam van 20 man sterk zocht dag en nacht naar de vermiste sporter. Ook lokale vissers keken naar hem uit, maar hij werd uiteindelijk pas vanochtend in het water gevonden. 

Het is nog onduidelijk wat er is misgegaan tijdens het zwemonderdeel. Uit onderzoek is eerder al gebleken dat de meeste triatleten die tijdens een wedstrijd overlijden – gelukkig zijn dat er weinig – omkomen door toedoen van hartfalen tijdens het zwemmen. Fietsongelukken volgen op de tweede plaats als oorzaak voor overlijden en een hartaanval tijdens het lopen komt daarna het meeste voor. 1.7 op de 100.000 triatleten zou volgens onderzoek overlijden, tegen bijvoorbeeld 0.8 op de 100.000 marathonlopers.

The post Twee triatleten overleden tijdens race Maleisië appeared first on 3athlon.nl.

Erik-Simon Strijk zesde bij Ironman UK

3athlon.nl 2 days 58 min ago

Dankzij het ingekorte fietsparcours werd de Ironman UK geen volledige Ironman, maar een triathlon over 3,8 kilometer zwemmen, 153 kilometer fietsen en 42,2 kilometer hardlopen. Erik-Simon Strijk finishte als zesde.

Een razendsnelle zwemtijd van de Hongaarse Balasz Csoke (50:57) gaf hem een voorsprong van meer dan twee minuten op Simon Cochrane uit Nieuw-Zeeland. De Britse Joe Skipper had 56:35 nodig voor de 3,8 kilometer zwemmen, maar kon tijdens het fietsen oprukken naar een tweede plaats. De Duitse Marc Deulsen had na het fietsen de koppositie overgenomen en voerde het veld aan met ruim drie minuten voorsprong op Skipper.

Tot het 25-kilometerpunt kon Deulsen standhouden, maar zijn voorsprong bleek niet groot genoeg om de sterk lopende Skipper voor te blijven. De Brit heeft eerder al laten zien over goede loopbenen te beschikken en ook in Bolton kon hij de wedstrijd naar zijn hand zetten door de marathon af te leggen in 2:45:56. Na 7:55:34 kwam hij als eerste over de finish. Deulsen eindigde tweede in 8:02:54 en zijn landgenoot Fabian Rahn wist dankzij een goede marathon (2:53:17) beslag te leggen op de derde plaats (8:18:23).

Joe Skipper wint met ruime voorsprong (Foto: Ironman UK)

Erik-Simon Strijk finishte op een zesde plaats in 8:28:03. ,,Een zeer teleurstellende race”, laat Strijk weten die na het zwemonderdeel vlak achter Skipper op de fiets sprong. ,,Eenmaal op de fiets blokkeerde de benen vanaf de eerste kilometer en was het harken. Voeding kreeg ik moeilijk binnen en ik voelde me echt belabberd.” Daardoor begon hij behoorlijk leeg aan het lopen. ,,Ik kon in de eerste halve marathon nog opschuiven naar een 4e plaats, maar in het tweede deel was de tank leeg.”

Gossage wint voor vijfde keer op rij
Met slechts drie pro atleten die van start gingen in de damesrace, was het een kwestie van finishen om een plaats op het podium te bemachtigen. De Britse Lucy Gossage was vastbesloten om haar titel te verdedigen en nam na het zwemmen dan ook de leiding. De 3,8 kilometer legde ze af in 1:02:26 en dat zette haar op een voorsprong van 2:26 minuten op de Canadese Angela Naeth en ook de Zweedse Camilla Lindholm Borg kwam met achterstand uit het water.

Gossage controleerde de race en kon haar voorsprong tijdens het fietsonderdeel uitbouwen tot meer dan 10 minuten op Naeth en 37 minuten op Lindholm Borg. Een marathon van 3:14:26 zorgde ervoor dat Gossage onbedreigd naar de overwinning kon lopen en een totaaltijd van 8:51:18 op de klok zette. Voor de vijfde keer op rij won Gossage de Ironman UK. Lindholm Borg kon dankzij een marathon van 3:10:45 opschuiven naar de tweede plaats (9:24:16) en Naeth eindigde derde in 9:33:49.

Lucy Gossage wint voor de vijfde keer op rij de Ironman UK (Foto: tri247)

The post Erik-Simon Strijk zesde bij Ironman UK appeared first on 3athlon.nl.

Sven Strijk wint Halve Triathlon Klazienaveen [VIDEO]

3athlon.nl 2 days 5 hours ago

Met een voorsprong van ruim tien minuten won Sven Strijk zondagmiddag met overmacht de halve afstand in Klazienaveen. ,,Dat is zeker waar ik voor gekomen was”, gaf Strijk toe die ook de editie van 2017 op zijn naam schreef. ,,Maar je weet het natuurlijk nooit met zo’n wedstrijd. Het blijft altijd spannend.”

De meeste concurrentie verwachtte Strijk van Omar Brons, die na het zwemmen inderdaad aan de leiding ging. De 1900 meter legde Brons af in 23:54 minuten, wat hem een halve minuut voorsprong gaf op Strijk die in tweede positie uit het water kwam. Op de fiets kon Strijk echter de koppositie overnemen. ,,Ik weet dat Sven hard kan fietsen, dus ik had er rekening mee gehouden dat hij mij op de fiets in zou halen”, vertelt Brons die het vandaag zwaar had nadat hij vorig weekend nog een halve afstand voltooide bij de TriAmsterdam.. ,,Ik heb Sven bewust laten gaan en mijn eigen wedstrijd gedraaid.”

Tijdens het fietsen kon Strijk een grote voorsprong opbouwen die hij met het lopen niet meer uit handen gaf. Na 4:04:13 kwam Strijk als eerste over de streep, ruim tien minuten voor Brons die met een tijd van 4:14:24 op een tweede plaats eindigde. ,,Twee halve triathlons in één week is eigenlijk gewoon teveel. Dat ik dan twee keer een tweede plek behaal, daar kan ik alleen maar tevreden mee zijn”, bekijkt Brons zijn resultaat. Derde werd Peter Res, die dankzij een snelle halve marathon (1:20:58) nog dichtbij Brons in de buurt kon komen (4:18:12).

Bekijk de uitgebreide reactie van Strijk en Brons hieronder.

Dat een wedstrijd in Klazienaveen ook buitenlandse atleten trekt, is niet zo gek gezien de ligging vlakbij de Duitse grens. De race bij de dames werd dan ook gewonnen door de uit Hamburg afkomstige Cecile van der Brent. Na het zwemmen was het echter de Noorse Jorid Aasbø die aan de leiding ging en Van der Brent op een achterstand van bijna vijf minuten zette. De snelste dames na Aasbø waren Rahel Bellinga en Danielle Riem, die anderhalve minuut moesten toegeven op de leidster in de wedstrijd.

De 92 kilometer op de fiets legde Van der Brent als een van de snelsten af en haar tijd van 1:31:10 op de halve marathon zorgde er uiteindelijk voor dat ze onbedreigd naar de winst kon lopen en een tijd van 4:35:44 op de klok zette. Bellinga kon de hele wedstrijd voorin meedraaien en finishte uiteindelijk in 4:39:06, wat een tweede plaats betekende. Derde werd Danielle Riem die 4:46:08 nodig had voor de halve afstand.

De halve triathlon werd bij de dames gewonnen door Cecile van der Brent. (Foto: 3athlon.nl)

The post Sven Strijk wint Halve Triathlon Klazienaveen [VIDEO] appeared first on 3athlon.nl.

Skipper wint IM UK, Meuser 18de keer naar Kona

3athlon.be 2 days 14 hours ago

De Ironman UK in Bolton heeft ondanks het ingekorte fietsnummer toch een mooie wedstrijd opgeleverd. Thuisatleet Joe Skipper, die we nog kennen van de Challenge Geraardsbergen, pakte zijn allereerste Ironman overwinning. Lucy Gossage won bij de vrouwen. Maar wij keken vooral uit naar Christian Meuser. Die pakte na een sterke wedstrijd alweer een overwinning bij de M60 en mag in oktober voor de 18de (!) keer naar Hawaii.

Voor de X-man zag het er voor de wedstrijd nog goed uit toen er sprake was dat het zwemnummer zou geannuleerd worden wegens blauwalg. Gelukkig kregen ze in Bolton toch groen licht om te zwemmen, want ze moesten door bosbranden in de regio het fietsparcours al drastisch inkorten naar iets meer dan 150 km. Toch zwemmen en minder lang fietsen, normaal speelt dat in het nadeel van Meuser. Maar Christian deelde zijn wedstrijd goed in en bleef sterk overeind in de marathon tegen een opzettende Engelsman. In 10u30’53 liep Christian naar een nieuwe age group overwinning bij de M60. En dus mag hij voor de 18de keer naar het WK Ironman. Hij blijft zo absoluut recordhouder onder de Belgische triatleten.

Bart Mathys pakt goud M40

We zagen bij de age groupers nog straffe prestaties. Jaryd De Mooij zal ook wel een paar keer gevloekt hebben op de bosbranden, want zijn favoriete onderdeel is en blijft het fietsen. Ondanks het kortere parcours deed hij het uitstekend. Hij werd vijfde bij de M30 in 8u50’42 en 9de age grouper overall. Uitkijken of dat voldoende blijkt voor een ticket naar Hawaii. Bij de M40 had Bart Mathys in Geraardsbergen al laten zien dat hij top is. In Bolton was hij de sterkste van zijn age group. Hij won de M40 categorie in 8u46’30 en was de 4de age grouper overall, goed voor een 13de plaats in de algemene uitslag, inclusief de pro’s… Zijn maatje Koen Van Rie viel uit tijdens de marathon.

Verrassende winnaars in Aarschot

3athlon.be 2 days 14 hours ago

De start in Aarschot (foto: Geert Verboven)

Met Kjel De Hertog en Sara Van De Vel heeft de Hageland Powertriatlon in Aarschot twee verrassende winnaars gekregen. Voor Van De Vel was het haar comeback race na een lange tijd naast de kant gestaan te hebben. Kjel De Hertog is al een tijdje sterk bezig en zette in Aarschot een zeer regelmatige wedstrijd neer.

Met pech voor een aantal favorieten zoals Whytic Priem leek Kjel De Hertog een vrijgeleide te krijgen. Met een sterk fietsnummer reed hij zes minuten weg van de tegenstand. Maar de meeste concurrentie kwam vanuit verrassende hoek. Yorben Verboven deed er zijn eerste langere afstand. De Hageland Powertriatlon is een wedstrijd over de 1/3de afstand met 2.000 meter zwemmen, 60 km fietsen en 15 km lopen. Het was in dat laatste onderdeel dat Verboven nog sterk kwam opzetten. Maar De Hertog pakte een verdiende zege voor Verboven en Sybren Baelde.

Bij de vrouwen waren alle ogen gericht op Sofie Goos maar het was de heroptredende Sara Van De Vel die te sterk was voor de tegenstand. Ze liep bijna vijf minuten uit op La Goos. Charlene Ottevaere werd derde.

Maandag krijgt u van ons een uitgebreid verslag, inclusief reacties… 

Vijfde plek voor Nederland op WK teamrelay

transition.nl 2 days 18 hours ago

HAMBURG (GER) – Nederland heeft op het WK voor teams opnieuw laten zien dat het bij de wereldtop hoort, na de bronzen medaille van vorig jaar. Net als vorige maand bij de World Triathlon Series in Nottingham werd de ploeg van coaches Louis Delahaije en Jordi Meulenberg vijfde. Een dag eerder wist Rachel Klamer, ondanks […]

Het bericht Vijfde plek voor Nederland op WK teamrelay verscheen eerst op Transition.

Nederland vijfde bij WK Mixed Team Relay

3athlon.nl 2 days 20 hours ago

Het Nederlandse team is er bij het WK Mixed Team Relay, zondagmiddag in Hamburg, niet in geslaagd om de bronzen medaille van vorig jaar te verdedigen. Rachel Klamer, Marco van der Stel, Maya Kingma en Jorik van Egdom werden wel keurig vijfde. Alle triatleten legden in estafettevorm 300 meter zwemmen, 7 kilometer fietsen en 1.7 kilometer hardlopen af. De wedstrijd werd gewonnen door Frankrijk. Tweede werd titelverdediger Australië en het brons was voor de nummer twee van vorig jaar: Amerika. Engeland werd vierde.

(tekst gaat onder foto verder)

De vier Nederlandse toppers oogden ontspannen voor de start. (Foto: 3athlon.nl)

Nederland begon direct sterk aan de race. Het was Klamer die uitstekend zwom en als eerste uit het water kwam. Door een goede wissel van Vicky Holland (GBR) konden de twee op avontuur op de fiets. Klamer en Holland werkten goed samen en konden daardoor hun voorsprong behouden. Ze kwamen dus als eerste van de fiets, al was de voorsprong slechts vier seconden op de grote groep, om aan het lopen te beginnen. Voor Klamer een meer dan bijzondere prestatie na haar harde valpartij van gisteren.

(tekst gaat onder foto verder)

Rachel Klamer (rechts), samen met Vicky Holland, aan kop tijdens het fietsen. (Foto: 3athlon.nl)

De wissel van Klamer was opnieuw sterk waardoor ze met een klein gaatje aan het lopen kon beginnen, maar die voorsprong raakte ze al snel weer kwijt. Uiteindelijk was het Duitsland dat als eerste naar de tweede atleet wisselde, op de hielen gezeten door Frankrijk en Engeland. Klamer kon de schade tijdens het lopen beperkt houden tot 9 seconden en tikte Marco van der Stel als zesde aan. Al tijdens het zwemmen pakte hij een plekje terug en dus kwam Van der Stel als vijfde aan land. De achterstand op de kopgroep was toen nog steeds 9 seconden.

Op de fiets namen Duitsland, Frankrijk, Amerika en Engeland de leiding. Die vier ploegen werkten zo goed samen dat ze hun voorsprong gestaag groter zagen worden op de achtervolgende groep. Daarin onder andere Van der Stel namens Nederland en verder Italië, Zwitserland, titelverdediger Australië en Japan. Uiteindelijk kwam de groep met Van der Stel vijftien seconden na de kopgroep van de fiets.

(tekst gaat onder foto verder)

De achtervolgende groep met Van der Stel (rechts) verloor wat tijd op de fiets. (Foto: 3athlon.nl)

Helaas voor Nederland verloor Van der Stel tijdens het lopen wel wat tijd en daarmee ook de aansluiting met de achtervolgende groep die toch al enigszins uit elkaar viel. Uiteindelijk kon Van der Stel de volgende Nederlander die in actie moest komen, Maya Kingma, als tiende aantikken. Op dat moment keek Kingma tegen een achterstand van meer dan veertig seconden aan op de koploper van dat moment: Frankrijk. 

Kingma maakte met een sterk zwemonderdeel een aantal plaatsen en ook wat tijd goed. Als zevende kon ze aan het fietsonderdeel beginnen met op dat moment een achterstand van 37 seconden. Ook tijdens het fietsen maakte ze nog wat tijd goed. Daar kwam Kingma uiteindelijk in de tweede achtervolgende groep te zitten om na 7 kilometer met een achterstand van 33 seconden weer af te stappen.

(tekst gaat onder foto verder)

Kingma (rechts) zwom goed en kwam tijdens het fietsen in de tweede achtervolgende groep terecht. (Foto: 3athlon.nl)

Tijdens het lopen kwam Kingma opnieuw in een groepje terecht, maar daar verloor ze wel wat terrein. Uiteindelijk wisselde ze als zevende met een achterstand van 51 seconden. Het was Jorik van Egdom die als laatste voor Nederland nog iets kon doen om de achterstand te verkleinen.

(tekst gaat onder foto verder)

Na een uitstekend zwem- en fietsonderdeel begint Kingma aan het lopen. (Foto: 3athlon.nl)

Van Egdom verloor echter al meteen tijdens het zwemmen wat tijd en kwam met 70 seconden achterstand uit het water. Op dat moment lag Nederland achtste. Frankrijk en Amerika voerden de wedstrijd aan en leken op dat moment de beslissing onderling uit te gaan vechten. Ook op de fiets kon Van Egdom niet dichterbij komen. Het gat met de koplopers werd zelfs groter: uiteindelijk begon hij met 1 minuut en 18 seconden achterstand aan het looponderdeel. Wel was er aansluiting met de lopers tot en met plaats vijf. En daar maakte Van Egdom met een ijzersterk looponderdeel gretig gebruik van.

Tijd op de koplopers maakte hij niet meer goed, die bleef 1 minuut 18, maar hij versloeg tijdens het lopen wel zijn directe concurrenten. Daardoor werd Nederland uiteindelijk keurig vijfde.

(tekst gaat onder foto verder)

Van Egdom maakt nog plaatsen goed tijdens het lopen. (Foto: 3athlon.nl)

Klamer, Van der Stel en Kingma kwamen gisteren ook al in actie tijdens de individuele races. Daar presteerden ze allemaal naar behoren

The post Nederland vijfde bij WK Mixed Team Relay appeared first on 3athlon.nl.

Klamer twaalfde na valpartij in WTS-race Hamburg

transition.nl 2 days 23 hours ago

HAMBURG (GER) – De World Triathlon Series race in Hamburg bracht geen uitschieters voor het Nederlandse team opgeleverd. De Oranje mannen en vrouwen eindigden allemaal in het middenveld. Klamer werd twaalfde, het is giswerk achteraf wat ze had kunnen doen als ze niet vroeg tijdens het fietsen zou zijn gevallen. De Nederlandse kopvrouw stijgt hiermee […]

Het bericht Klamer twaalfde na valpartij in WTS-race Hamburg verscheen eerst op Transition.

Pages