Nieuws van de Nederlandstalige nieuwssites

Finn Timmermans 42e bij ETU Cup Alanya, valpartij voor Stijn Jansen

3athlon.nl 10 hours 25 min ago

In het Turkse Alanya werd gisteren de ETU European Cup gehouden, waar twee Nederlandse elite atleten van start gingen op de Olympische afstand. Finn Timmermans eindigde op een 42e plaats, Stijn Jansen moest na een valpartij de wedstrijd staken.

Al direct had Finn Timmermans de aansluiting verloren. Voor de 1500 meter zwemmen had hij 21:26 minuten nodig en dat zette hem op een achterstand van ruim twee minuten op de kopgroep. ,,Ik heb vandaag zwemles gekregen en liep daarna achter de feiten aan”, vertelt Timmermans. ,,Dit is niet de manier waarop ik het seizoen had willen afsluiten, maar ik haal hier genoeg motivatie uit om veel uren in het zwembad door te brengen.” Zijn tegenvallende zwemonderdeel kon Timmermans ook tijdens het fietsen en lopen niet meer rechtzetten. In de achterhoede had hij moeite om het tempo omhoog te schroeven. Uiteindelijk finishte Timmermans als 42e in een tijd van 2:04:01. Daarmee liet hij 15 atleten achter zich, waarvan 13 de finish überhaupt niet haalden.

Eén daarvan was Stijn Jansen. Hoewel Jansen de wedstrijd voortvarend begon met een sterk zwemonderdeel en een achterstand van slechts 25 seconden op de leider in de wedstrijd, kon hij dat niet doorzetten toen hij tijdens het fietsen onderuit ging. Een valpartij zorgde ervoor dat hij de wedstrijd moest staken. Jansen was niet de enige uitvaller in Alanya. Maar liefst 13 atleten haalden de finish niet – één daarvan omdat hij werd gelapt, de anderen waarschijnlijk dankzij de gladde wegen met talloze valpartijen tot gevolg.

De wedstrijd werd gewonnen door de Zwitserse Max Struder in een tijd van 1:49:21. Een verrassende winnaar, aangezien Struder slechts als 11e geplaatst was en de meeste ogen gericht waren op de Spaanse Roberto Sanchez Mantecon. Sanchez Mantecon moest genoegen nemen met de tweede plaats in een tijd van 1:49:30. Niet ver daarachter was het de Britse Grant Sheldon die de derde plaats opeiste in 1:49:34.

Het podium bij de Elite Men (Foto: ETU European Triathlon Union)

The post Finn Timmermans 42e bij ETU Cup Alanya, valpartij voor Stijn Jansen appeared first on 3athlon.nl.

Weekend Wrap-up: week 38

transition.nl 10 hours 27 min ago

In het eerste echt herfstige weekend van dit jaar stonden er nog twee races in Nederland: Zwolle en Alphen aan den Rijn. In Zwolle ging de winst naar Matthijs Künzel, die op het lopen de winst naar zich toe trok. Na het fietsen was zijn achterstand op Han Peter Lucas liefst 2,5 minuut, die hij […]

Het bericht Weekend Wrap-up: week 38 verscheen eerst op Transition.

Koude Battle der Lage Landen in Lille

transition.nl 10 hours 44 min ago

Dat de herfst in Nederland is begonnen, werd dit weekend duidelijk. Ook bij onze zuiderburen bleek het zondag hard te regenen. Zware regenbuien, een lage temperatuur en de nodige wind zorgden voor een gure eerste editie van de ‘Battle der Lage Landen’. Plaats van handeling: strandbad De Lilse Bergen, een compacte wedstrijdlocatie waar de topteams […]

Het bericht Koude Battle der Lage Landen in Lille verscheen eerst op Transition.

Dirk zesde, Miriam achtste op EK Madrid; Natte primeur Terheijden; Alphen; Alanya – WTJ 922

Trikipedia 17 hours 12 min ago

ZONDAG – Wat later dan gebruikelijk, maar er zijn ook zondagen waarop niet alles om triathlon hoeft te draaien. Hoewel? Op de jaarlijkse Veerke-dag van de organisatie van Oud Gastel, waar ik ook deel van uitmaak, ging het natuurlijk toch vaak genoeg over triathlon. We namen afscheid van Fred Lambregts en oud-voorzitter Frank Hopstaken, twee noeste werkers binnen het bestuur. We zijn ze niet kwijt, ze blijven vrijwilliger. Dat is gelukkig de basis van deze en tal van organisaties, die het steeds weer aandurven een evenement – groot of klein – neer te zetten.

Timothy maakt favorietenrol waar op EK; brons voor Martijn

Het was de dag van het Europees kampioenschap lange afstand triathlon. Plaats van handeling: Madrid. De Challenge organisatie. Een EK waar – met alle respect – de grote namen ontbraken. Inherent aan de drukke kalender. Wie niet mee doet, telt niet mee. En Timothy van Houtem en Laura Siddall zijn twee goede kampioenen, waar niets op af te dingen valt. De Belg al helemaal niet,. Hij was souverein op dit EK na een uitgelezen fiets- en ook looponderdeel. Ondanks de vele Belgische lange afstands vedetten was het toch pas de vierde keer dat een Zuiderbuur de Europese titel LD wist te pakken. Gerrit Schellens (2004 en 2005) en Frederik van Lierde (2007) gingen Timothy voor. Met zes minuten voorsprong begon de 33-jarige triatleet uit Roosdaal aan de marathon, zijn specialiteit. Daarop liep hij almaar uit op de laatst overgebleven Spaanse concurrentie. Net als vorig jaar won Timothy de Challenge Madrid, maar nu dus gekoppeld aan de Europese titel.

Zijn eindtijd was 9.00.13 hetgeen veel zegt over de zwaarte van het parcours. Waarschijnlijk was de Belg wel onder de negen uur gebleven als hij dieper had moeten gaan, maar debutant Pablo Gonzalez Dapena (snelste zwemmer) de Deen Morten Brammer Olesen en de snelste loper van het veld Carlos Aznar  Gallego moesten liefst 23 respectievelijk 26 en 26 minuten toegeven. Voor Dirk Wijnalda zat het venijn ‘m weer in de staart. Maar in zijn derde hele triathlon in zeven weken was ook de Bunniker triatleet na afloop gesloopt. Evengoed staat zesde van Europa toch weer mooi op Dirks cv. Met 9.50 uur als eindtijd zat ook Dirk ver boven zijn gemiddelde snelheid op dit soort wedstrijden, maar dat gold voor alle triatleten. P.r.’s werden niet gebroken. Als een verrassing kwam de zege van Van Houtem zeker niet. Een paar jaar terug was hij al eens beste Belg op Hawaii, hij won hier vorig jaar (toen nog in een snelle 8.33) en was ook in de Belman al eens de beste. Blessures aan schaambeen en knie wierpen hem echter ook wel eens terug, waardoor Timothy vaak terug moest knokken. In de agegroupers scoorde Martijn Keijsers bij de M40 een bijzondere fraaie derde plaats, exact een half uur na de Spanjaard Antonio José Perez Narciso.

Zware hele voor Miriam, Loomans-zusjes goud en zilver

De vrouwenrace werd na de natte ouverture van Margie Santimaria overgenomen door de favorietes Eva Wutti, Alexandra Tondeur en Laura Siddall. De Britse nam in de tweede fietshelft het heft in handen en legde daar de basis voor haar eerste Europese titel. Laura is daarmee opvolgster van Yvonne van Vlerken, die vorig jaar in Almere nog tot beste triatlete van Europa gekroond werd. Alexandra Tondeur drong nog wel aan, maar echtin gevaar kwam Laura’s zege nooit. Met naast goud voor Timothy ook het zilver voor Alexandra kon België terugzien op een geslaagd EK. Lisa Roberts snelde op de marathon nog voorbij de Oostenrijkse Eva Wutti. Die moest zich troosten met de bronzen plak op het EK, omdat Lisa immers voor USA uitkomt. Zwaar was de wedstrijd ook voor Miriam van Reijen, die tien minuten verlies incasseerde bij het zwemmen, hetgeen na het fietsen was opgelopen tot liefst een uur en tien minuten. Daar kon zelfs een redelijke marathon (3.30 uur) geen verandering meer in brengen. De Amsterdamse debuteerde op het EK Long Distance met een achtste plaats. Zoals vrijdag aangekondigd maakten de zusjes Loomans hun debuut op de hele. Met een toptennis en zeilachtergrond weerden de meiden zich kranig. Janneke werd vijftiende, oud-juniorenkampioene tennis Jeltje was goed voor een vijftiende plaats. Maar er is meer. In de F25 categorie mag Janneke Loomans zich aan Almere 2019 Europees kampioene noemen en zusje Jeltje vice-Europees kampioene. Bijzonder knap.

De Nederlanders in Challenge Madrid/EK Long Distance:

6.Dirk Wijnalda 9.50.22

22.Martijn Keijsers 11.02.33 (3e M40)

179.René van der Sijde 15.17.45 (35e M45)

V:

8.Miriam van Reijen 11.38.47
15.Janneke Loomans 12.49.06 (1e F25)

19.Jeltje Loomans 13.45.20 (2e F25)

 

Brabants ‘hele’ voor herhaling vatbaar: David en Jacomina winnen ‘m

Van een grote hele triathlon in Madrid naar een kleintje in het Brabantse Terheijden. Bovendien geen eendaags maar een driedaagse hele. Het Terheijdens Triathlon Weekend was een zware beproeving met veel regen, kou, wind. Kortom alles wat zo’n eerste editie heroïsch maakt, waardoor het volgend jaar meteen een bucketlist-dingetje wordt. Afijn, de kop is er af. De primeur werd gewonnen door David Smitz, de 42-jarige Belg woonachtig in Brabants Oosterhout waar hij zijn tandartspraktijk Kiesz heeft.

Vrijdagavond was het nog Niels van Dijk van TVB die als snelste de 3,8 kilometer zwemmen aflegde. Niels, op het NK Veenendaal hekkensluiter van het veld, was klaar in 55.58 minuten en daarmee vijf minuten eerder uit het nat. David was daar tweede en Jacomina Eijkelboom, enige vrouw, kwam toen al als derde aan de kant. Adri Loose sloot de rij van twaalf deelnemers met een tijd van 1.43 uur. Op dag twee was David al de betere fietser, maar bleef Niels nog in zijn kielzog. Op de marathon kwam Koen van Meeuwen nog opzetten, maar David Smitz bezorgde zijn vaderland België zondag al de tweede ‘grote’ zege. Zijn eindtijd: 9.12.41. Koen tweede, Niels derde en Jacomina als enige vrouw al op een zesde plaats totaal. Hierbij de resultaten van het eerste Terheijden Triathlon Weekend. Twee atleten vielen uit.

1.David Smitz (Bel) 9.12.41

2.Koen van Meeuwen 9.58.10

3.Niels van Dijk 10.04.58

4.Hanco Adriaanse 10.20.25

5.Richard Groenenberg 10.39.59

6.Toontje de Jongh 11.05.16

7.Ger de Peijper 11.49.55

8.Adri Loose 12.16.16

V:

1.Jacomina Eijkelboom 10.47.07

Ger de Peijper, organisator en zelf deelnemer, is van plan een vervolg te geven aan het TTW. Ondanks de barre weersomstandigheden spreekt de organisatie van een geslaagde eerste uitgave.

 

Alphen voor Koen en Maaike

 

Alvast melden dat Koen Hijman en Maaike Vooren de kwart triathlon in het eveneens door- en doornatte Alphen aan den Rijn gewonnen hebben. De sprint afstand ging naar Jeroen van der Liende, die de gebroeders Pet klopte en naar Mandy Verbakel.

 

ETU Cup Alanya geen succes voor Nederlands duo

 

Dan naar de ETU Cup in het Turkse Alanya. Geen Nederlandse successen, zoals in het verleden wel het geval was. Stijn Jansen stapte bij het fietsen uit, Finn Timmermans kwam op de 42e plaats binnen, een kwartier na de Zwitserse winnaar Max Studer. Die gaf met een sterke 10 kiometer de Spanjaard Roberto Sanchez Mantecon en de Brit Grant Sheldon het nakijken. Aan de wedstrijd deden 57 pro’s mee. De vrouwenwedstrijd was haast logischerwijs voor topfavoriete Yuliya Yelistratova uit de Oekraïne. ‘Mooie Yuliya’ ondervond de meeste tegenstand van de verrassend sterke Poolse Roksana Slupek. Derde werd de française Emmie Charayron. Emmie werd ooit getraind door haar Nederlandse plaatsgenoot Nick Marijnissen. In 2009 klopte ze Rachel Klamer nog, maar in haar verdere ontwikkeling naar de wereldtop is Emmie blijven steken. Wetsuits hoef je naar de Turkse badplaats niet mee te nemen. Met een watertemperatuur van 29,6 graden en een buitentemperatuur van 33 graden is deze ETU-Cup toch licht jaloersmakend nu.

 

Maar ach, hadden we een mooie zomer of niet? Dachten wij ook, geen gemopper nu. Jammer voor die wedstrijden in de regen, maar ook dat ondervindt elke organisatie wel eens. De Veerkedag werd daarom een binnenspelletjesdag. Met een zelfgemaakt triathlon-bordspel….

 

 

 

 

EK Triathlon lang: Timothy van Houtem en Laura Siddall

transition.nl 19 hours 59 min ago

MADRID (ESP) – De Europese titels op de lange afstand zijn vandaag gegaan naar Timothy Van Houtem en Laura Siddall. In de Spaanse hoofdstad waren zij de snelsten op de klassieke afstand. Voor de Belgen werd het bijna een dubbelslag, met een tweede plaats voor Alexandra Tondeur. De Nederlandse inbreng in de personen van Dirk […]

Het bericht EK Triathlon lang: Timothy van Houtem en Laura Siddall verscheen eerst op Transition.

Atriac Belgisch kampioen Mixed Team Relay

3athlon.be 20 hours 50 min ago

Atriac viert zijn titel Mixed Team Relay (foto: 3athlon.be)

Om het seizoen helemaal in schoonheid af te sluiten werd op de Lilse Bergen nog het Belgisch kampioenschap Mixed Team Relay gehouden. Slechts 23 ploegen durfden de estafette wedstrijd aan. Atriac Antwerpen pakte in een gelukkig toch wat opdrogende Lille de Belgische titel, na een superspannende strijd tegen Accent Tribe tussen slotatleten Alexis Krug en Dries Matthys. KTT Zamaro Wilier pakten het brons.

Slechts 23 ploegen aan de start en eigenlijk maar vijf echte kandidaten voor de titel, maar wel een hele spannende strijd en een spectaculaire wedstrijd. Misschien moet de federatie toch eens gaan nadenken om dit BK van een pak meer marketing te voorzien en het vooral niet te plannen vlak na de finale van de T3 Series? Maar dat maakt natuurlijk de rekening niet van de atleten die met twee vrouwen en twee mannen telkens een supersprint van 300 meter zwemmen, 5 km fietsen en 1,5 km lopen moesten afwerken. 

Hanne Peeters toonde klaar te zijn voor de Youth Olympic Games en bracht Tribe in het eerste deel van de MTR aan de leiding. De verschillen bleven echter klein en Atriac en KTT kwamen met Jolien Vermeylen en Quinty Schoens aansluiten. Vervolgens ontbond Tim Van Hamme zijn duivels. Hij kreeg Dieter Boeye en Jarne Verhaegen achter zich aan maar kon ze met een handvol seconden afschudden. Kiara Lenaertz nam over en bracht Tribe comfortabel aan de leiding, mede geholpen door een val van Laura Swannet, gelukkig zonder erg. Tribe wisselde met een kleine voorsprong op Atriac, terwijl KTT en Trigt vochten om de derde plaats.

De slotatleten moesten het gaan doen. Alexis Krug zwom in geen tijd het gat dicht naar Dries Matthys, maar die knalde keihard op de fiets. Krug kraakte even maar bleef doorbijten. Het lopen zou de beslissing brengen. Dries bleef tot halfweg aanklampen maar een derde versnelling van Krug was er te veel aan. Atriac Antwerpen pakte na een spannende tweestrijd de Belgische titel en dat werd aan de finish uitbundig gevierd. Accent Tribe werd knap tweede en Marco Akershoek pakte in het lopen het brons voor KTT Zamaro Wilier. De vierde plaats was voor Trigt en 185-Sportoase-Cecemel werden vijfde, met de jarige Geert Lauryssen die nog net uit de greep van Yeray Luxem bleef voor de tweede Atriac-ploeg.

Trigt-mannen en Nederlandse Kijani-vrouwen winnen Holland-België

3athlon.be 21 hours 1 min ago

De winnende Kijani dames in Lille (foto: 3athlon.be)

De finale van de T3 Team Triathlon Series viel voor het eerst samen met een Battle Of The Lowlands tussen de Belgische T3 ploegen van de eerste divisie en de topploegen van de Nederlandse Eredivisie triatlon. De overwinningen in deze onvervalste Holland-België werden netjes gedeeld door beide landen. Trigt pakte met drie internationals de dagzege voor Squadra Eindhoven. Bij de vrouwen won Kijani de interland, voor TC Twente Enschede en Tribe.

De deelname van de Nederlandse ploegen betekende, niet alleen in de breedte, een kwaliteitsinjectie. Bij de mannen kwamen dit seizoen al een paar keer de Belgische triatleten sterk voor de dag in de Eredivisie. Op de Lilse Bergen maakten ook twee Belgen deel uit van de sterkste Eredivisie ploeg. Jonathan Wayaffe en Tim Van Hemel legden samen met Nederlandse international Marco Van Der Stel het vuur aan de schenen van de leiders in de T3 Series: TRIGT.

De ploeg uit Doornik pakte uit met een dreamteam met Peter Denteneer, Erwin Vanderplancke en Christophe De Keyser. Ze waren overduidelijk de sterksten en pakten niet alleen de dagzege maar ook de eindzege in de T3 Series. Squadra Eindhoven werden knap tweede op zestien seconden. Rogelli Trimates uit Utrecht waren de tweede Nederlandse ploeg op plaats 11. Voor hen eindigden allemaal Belgen, met KTT Zamaro Wilier op 3 (met Nederlander Marco Akershoek in de rangen), Atriac op 4 en Tribe op 5. Daardoor pakte Atriac alsnog de tweede plaats in het eindklassement van de T3 achter het ongenaakbare Trigt.

Bij de vrouwen ligt het niveau in de Eredivisie in Nederland doorgaans hoger dan in onze T3 Series en dat was zondag ook te zien, al bood Accent Tribe wel mooi weerwerk. Atriac kwam niet in zijn sterkste vorm aan de start, met het oog op het BK Mixed Team Relay, maar zat wel mee vooraan in het eerste onderdeel waarin we een kopgroep van zeven vrouwen kregen. Alleen Fero Mosae uit Maastricht en EFC-ITC misten de boot. Sarissa De Vries bracht op eigen houtje Fero Mosae terug vooraan en met TC Twente Enschede en Kijani erbij, zat het Belgische Tribe uit Grimbergen/Vilvoorde in de tang.

De slotatletes maakten het verschil. Kijani uit Beesd pakten de overwinning met Eva Cornelisse, Inge Heus en een zeer sterke Jeanine Kocken. Op 31 seconden was de tweede plaats voor TC Twente Enschede met Marije Dankelman, Sophie Lingelbach en Deborah Wissink. Tribe werd met Hanne Peeters, Kiara Lenaertz en Jolien Vandemoortele derde op een seconde van TC Twente Enschede.

Slotconclusie: de samenwerking tussen de Belgische T3 Series en de Nederlandse Eredivisie smaakt naar meer. Misschien tijd voor een nieuw, gezamenlijk circuit volgend seizoen?

Timothy Van Houtem pakt Europese titel in Madrid, Tondeur tweede

3athlon.be 21 hours 56 min ago

Timothy Van Houtem wint Ek in Madrid (foto: 3athlon.nl)

In de Challenge van Madrid, een triatlon over de volledige afstand, werden zondag de Europese titels uitgereikt op de lange afstand. Timothy Van Houtem won na een indrukwekkende wedstrijd en mag zich officieel Europees kampioen triatlon long distance noemen. Alexandra Tondeur snelde met een sterk loopnummer naar de zilveren medaille.

De collega’s van 3athlon.nl volgden het van dichtbij ter plaatse en kregen Timo aan de microfoon en voor de camera:

Het EK Long Distance werd tijdens het zwemmen hard gemaakt door Carlos López Díaz (SPA) en Pablo Gonzalez Dapena (SPA). Het was eerstgenoemde die na 46:10 uit het water kwam, op de voet gevolgd door Gonzalez Dapena die overigens zijn debuut maakte op de klassieke afstand. Het was Gonzalez Dapena die net wat sneller wisselde en als eerste aan het fietsen begon, op zijn beurt dus op de voet gevolgd door López Díaz. Vijf minuten later volgde een groepje met onder andere Morten Brammer Olesen (DEN), Aritz Kortabarria Inarra (SPA) en Albert Moreno Molins (SPA).

Bij de vrouwen werd het zwemmen gedomineerd door Margie Santimaria. De Italiaanse stapte na 56:46 op haar fiets. Net als bij de mannen was ook hier een gat van ongeveer vijf minuten op de achtervolgsters. Eva Wutti (DUI) volgde na 1:01:17 als tweede, tien seconden daarna volgde Laura Siddal (GBR) als derde. Ook Alexandra Tondeur (BEL) volgde direct in dit groepje. 

Bij de mannenrace werd het fietsonderdeel eigenlijk door één triatleet gedomineerd: Timothy van Houtem. De Belg begon met een achterstand van bijna tien minuten aan het fietsen, maar na de eerste vijftig kilometer was daar nog maar zes minuten van over en inmiddels lag Van Houtem daarmee ook al op de derde plaats. López Díaz en Gonzalez Dapena voerden de wedstrijd nog steeds aan, maar zagen Van Houtem dus snel dichterbij komen. Na ongeveer 90 kilometer was het gat nog maar 2 minuten en weer zo’n 30 kilometer later had de Belg de twee Spanjaarden bijgehaald en ging er een trio aan de leiding. 

Timo als eerste van de fiets in Madrid (foto: 3athlon.nl)

Ook bij de vrouwen veranderde er het een en ander tijdens het fietsen. Het was Santimaria die al snel haar ruime voorsprong van vijf minuten uit handen gaf. Na vijftig kilometer waren Tondeur, Wutti en Siddall haar al gepasseerd. Deze top drie, zij het in andere volgorde, was na circa 90 kilometer ongewijzigd. Het was toen Siddall die als eerste over de matten ging, direct gevolgd door Tondeur en Wutti. Santimaria volgde op positie vier maar had hier al een achterstand van ruim zeven minuten. 

In de daarop volgende kilometers sloeg Siddall toe. Na 125 kilometer kwam de Britse door met een voorsprong van twee minuten op Wutti en Tondeur. Die voorsprong werd alleen maar groter in de slotfase van het fietsen.

Ondertussen nam Van Houtem geen genoegen met een plekje in de kopgroep. Hij wilde meer en versnelde. Hij kwam solo terug in de wisselzone en begon na 6:09:23 aan het lopen. Op bijna vijf minuten achterstand kwam Gonzalez Dapena als tweede terug. López Díaz, eerder dit jaar nog betrokken bij een auto-ongeluk en daardoor niet bij machte om het tempo bij te benen, volgde als derde in de wisselzone en had toen een achterstand van ruim een kwartier. López Diaz zou uiteindelijk alleen maar verder wegzakken.

Het mag een kleine verrassing genoemd worden dat Van Houtem zijn voorsprong alleen maar wist uit te breiden tijdens de afsluitende marathon. Zijn vijf minuten voorsprong werden al snel verdubbeld en uiteindelijk zelfs uitgebreid tot dik twintig minuten. Van Houtem kwam na 9:00:13 over de finish en toonde zich daarmee oppermachtig. Het zilver ging naar debutant Gonzalez Dapena. Hij deed 9:23:01 over het EK. Het brons ging uiteindelijk naar Brammer Olesen. Met zijn eindtijd van 9:28:12 bleef hij nog net voor de Spaanse Carlos Aznar Gallego die vierde werd na 9:28:18. 

Laura Siddall Europees kampioene (foto: 3athlon.nl)

Bij de vrouwen begon favoriete Siddal na 6:46:18 aan het lopen. Met een voorsprong van bijna zes minuten op Wutti en Tondeur leek ze daarmee de overwinning binnen handbereik te hebben. Gedurende de marathon kwam Tondeur, die al snel wegliep bij Wutti overigens, nog wel iets dichterbij, maar nooit dichtbij genoeg om het Siddall echt lastig te maken. Siddall won de wedstrijd in een tijd van 9:54:33. Tondeur volgde op iets meer dan twee minuten en kwam na 9:56:44 over de streep. Het brons ging naar de Amerikaanse Lisa Roberts die een uitstekende marathon liep en Wutti in het zicht van de haven van het podium afhield. Roberts finishte na 10:07:16.

 

De DQ van Els Visser en de reactie’s van Yvonne, Tessa en Anne

Trikipedia 22 hours 48 min ago

Het blijft de gemoederen in de triathlonwereld bezig houden; de diskwalificatie van Els Visser in  de Ironman Maastricht,geruime tijd na de wedstrijd i.v.m. afkorten van het parcours. Heel veel reactie’s ,  emoties en ongeloof en alleen maar verliezers. De beelden van het afkorten:

 

 

Eric van der Linden bracht het als volgt in beeld:

 

 

Onduidelijk zal altijd blijven hoe veel voordeel Els Visser, onbedoeld , heeft gekregen en hoe de wedstrijd anders had kunnen verlopen.

Het was Angela Naeth die het initiatief nam om dit protest in te dienen in samenspraak met Katja Konschak en Haley Churay, de nummers 4 , 5 en 6. Door dit gewonnen protest is Naeth nu gerechtigd om alsnog in Kona te starten.

De uitslag bij de dames Pro’s is nu voorlopig als volgt:
1 Yvonne van Vlerken
2 Katja Konschak
3 Angela Naeth
4 Haley Chura
5 Pleunie Hooijman

De uitslag bij het NK lange afstand, na deze uitspraak:
1 Yvonne van Vlerken
2 Tessa Kortekaas
3 Anne Zijderveld

Wij spraken deze dagen met de betrokken Nederlandse dames.

Yvonne van Vlerken; Ik vind het enorm lullig voor Els, ik heb geweigerd aan het protest mee te doen, toen ik werd benaderd door Angela, zo steek ik niet in elkaar. Els heeft een fout gemaakt, waarschijnlijk door onervarenheid. Toen we over de brug richting start liepen, was duidelijk te zien hoe het parcours afgewerkt moest worden. Tijdens het inzwemmen zijn de meeste triatletes, waaronder ik, juist expres naar de boeien aan het einde van het zwemparcours toe gezwommen om ter plaatse de zaak te bekijken. Ook tijdens de Pro briefing is het zwemparcours heel duidelijk uitgelegd. Tijdens het zwemmen heb  ik wel 10 x extra gekeken, waar ik in de wedstrijd lag en hoe ik de boeien moest ronden. Steeds zag ik Els voor me, zij zwemt namelijk in hetzelfde Huub speedsuit , dus kon ik haar steeds zien. Plots was ik haar kwijt. Ze is blijkbaar “blind” achter Sonia Bricegirdle aan gezwommen. Een achterstand, groter als vooraf ingeschat op je concurrentie doet mentaal wat met je als atlete in zo’n belangrijke wedstrijd, op zo’n moment gaat er heel wat door mijn koppie. Het maakt heel wat verschil of je op 30 seconden  of 1.46 achter je concurrent uit het water stapt, ook tussen je oren. Het had absoluut een andere wedstrijd kunnen worden, als ik dichter bij Els het water had kunnen verlaten. Ik wil een wedstrijd op deze manier niet winnen, maar de regels van Ironman zijn heel duidelijk. Nogmaals, ik heb niet mee willen werken aan dit protest, maar vergeet niet; wij zijn professionals, het is ons werk en er is veel geld mee gemoeid. Het blijft vreemd dat de jury van de NTB ter plaatse niet heeft ingegrepen op de wedstrijddag  of de dag later. Zij moeten het afkorten van het parcours door Sonia en Els ook hebben gezien. Het is niet de eerste keer dat er uit de top van de wedstrijd atleten zijn gediskwalificeerd door de Ironman-organisatie;  IM Busselton 70.3  dit jaar werd de top 3 uit de uitslag geschrapt, vanwege afsnijden van het parcours.

Tessa Kortekaas: Ik ben dol op mosterd, maar niet na de maaltijd. Uiteraard heeft Els dit niet met opzet gedaan en is het vooral een aandachtspunt voor de organisatie om hier meer attent op te handelen. Het is sneu voor haar, ze heeft haar feestje gevierd en mag het nu weer inleveren. En het is sneu voor Yvonne en Anne, zij hadden een groter feestje mogen vieren. Uiteraard ben ik blij en trots om mezelf tweede dame van Nederland op de lange afstand te mogen noemen, maar mijn feest was sowieso al compleet toen ik de finishlijn passeerde.

Anne Zijderveld: Wat moet ik nu met de uitslag? Nou ja, ik kan er niet eens blij mee zijn. Ik heb altijd gezegd dat ik  zo niet een medaille  wil hebben na de geweldige prestatie van Els die dag. Ik vind deze manier van protest indienen een vorm van vals spelen. Els had op de dag zelf al toegegeven dat ze met zwemmen per ongeluk had afgesneden. En er is nooit ingegrepen. We zullen er wel niet meer achter komen en hoop dat alle partijen hier hun les uit hebben gehaald.

We begrijpen dat Els Visser zich voorlopig , gaande de mogelijke vervolgprocedures slechts houdt bij een verklaring en zich verder over deze zaak niet persoonlijk uit laat:

Dear supporters,

Yesterday evening I received notice of my disqualification from Ironman Maastricht. 
As you can imagine this news affected me emotionally, and I would like to give a short statement to you about this situation.

I am aware that I missed the buoy during the race. However we as athletes have to obey the instructions on course and that’s what I did. The buoy I missed was a result of being directed this way by one of the people from the organization. This makes the situation feel very unfair to me.

Together with my team we are debating internally how to proceed. Will keep you posted.

Thank you for all your support and kind messages.

Best, 
Els

Tenslotte : het regelement van Ironman:
IRONMAN Competition Rule 2.01(m): Follow the prescribed course. It is the athlete’s responsibility to know the course. Athletes must cover the prescribed course in its entirety. Failure to do so will result in a disqualification.

Belg Timothy van Houtem over zijn Europese titel Long Distance: ‘Ik heb het zwaar gemaakt’

3athlon.nl 23 hours 27 min ago

Eerder las je ons uitgebreide wedstrijdverslag van het EK Long Distance dat vandaag in Madrid werd gehouden. Bij de vrouwen ging de winst naar de favoriete Laura Siddall, maar bij de mannen werd er gewonnen door iemand waar minder mensen op hadden gerekend: de Belg Timothy van Houtem. Hieronder zijn reactie direct na zijn overwinning.

The post Belg Timothy van Houtem over zijn Europese titel Long Distance: ‘Ik heb het zwaar gemaakt’ appeared first on 3athlon.nl.

Pages