Nieuws van de Nederlandstalige nieuwssites

Hele wereld houdt van Jetze; Gastels seizoen begint; Marisol; Tim; ITU-nieuws en Gregor! – WTJ 695

3athlon.nl 2 days 10 hours ago
  WOENSDAG – Niets leuker dan in het Engels te mogen lezen hoe goed Jetze Plat is. Onze kanjer wordt vandaag ook op de ITU-site alle lof toe gezwaaid. De letterlijke weergave:
Jetze Plat has been unstoppable since 2015. He was undefeated the entire 2016 season and collected the inaugural gold medal at the 2016 Rio Paralympic Games in the PTWC sport category. That fire did not slow down in 2017, he won in the Gold Coast World Paratriathlon Series, became the ETU European Champion and then ended his season by reclaiming his World Title in Rotterdam, in his home nation. The power does not stop there however, he also collected his fourth Ironman World Title in Kona at the Ironman World Championships, proving he is DOMINATE across all distances. Rightfully deserved, he was just nominated for the Laureus World Sports Award for Sportsperson of the Year with a Disability! There is no stopping this Dutchman!   Felicitaties via Twitter ook van onze meest sportieve prins Pieter-Christiaan.   Jetze en Geert komen naar Oud Gastel!     Heerlijk toch, om zo’n perfect uithangbord in eigen land te hebben. Extra trots zijn Ruud en ik dat Jetze, maar ook Geert Schipper ruimte willen maken in hun agenda’s om op 23 juni in de triathon van Oud Gastel mee te doen samen met nog vele andere toppers, die inmiddels ja gezegd hebben. Veel reclame voeren is niet meer nodig, de series raken aardig vol. Hooguit nog een paar sprint series en de trio’s, de uitsmijter van de dag. Via www.tveerke.nl komt u er alles over aan de weet. Het 34e Veerke-jaar 2018 opent komende zaterdag met de Pop- en Sportquiz. Honderd weetvraagjes en daar zitten uiteraard ook triathlonvragen bij. Niet voor niets doen er aan de quiz steeds meer triathlonclubs mee: TOGA, AGOT en de mannen van TV Spijkenisse bijvoorbeeld. Gezelligheid voert de boventoon, maar er is ook een formeel moment namelijk de presentatie van de nieuwe naamsponsor voor de 25e Jeugdtriathlon op vrijdag 22 juni. Dat evenement gaan we dit jaar extra promoten. Deed u toch al mee op zaterdag in Gastel, maak er dan met het gezin een weekendje Halderberge van. Vrijdagavond kids in actie, zaterdag uzelf en ’s avonds met zijn allen aan Brabantse grootste barbecue!  
Of – voor de echte fanaten – veertig kilometer doorrijden naar het Belgische Wuustwezel. De ETU-Cup wedstrijd van Marc Herremans begint om 18.00 uur die zaterdagavond en sluit daarmee mooi aan op de rond half vijf afgesloten wedstrijden in Gastel. De ware freaks trekken vervolgens noordwaarts om op zondag de Frysman mee te maken. Zo komt u vast aan uw wekelijkse portie triathlon dat laatste juniweekend!  
Marisol naar de top    
Terug naar de ITU. Voorzitter Marisol Casado, binnenkort op onze site een gesprek met haar, werkt zich steeds verder naar de top. Na negen commissies binnen het IOC is ze nu kandidaat voor het Executive Board van de Internationaal Olympisch Comité. Dan zit je al niet ver meer van de hoogste sportbaas Thomas Bach vandaan. Spanje heeft het binnen het IOC net even iets beter voor elkaar dan ons land, zoveel is duidelijk.  
The Don verbijt de pijn    
Recente foto’s van Ironman wereldrecordhouder Tim Don laten zien wat een klap de Brit gemaakt heeft in de training een paar dagen voor het WK op Hawaii. Hij liep een halswevelbreuk om en moest een nekbrace om waar hij nu van verlost is. Maar Tim heeft nog een lange herstelweg te gaan. Hij heeft drie zware maanden achter de rug, maar voelt zich wel bevrijd van ‘dat harnas’. Nachten waarin hij slechts een uurtje kon slapen en dat de eerste drie weken rechtop in een stoel, waren niet de meest plezierige tijd voor de immer optimistische krullenbol. The Don legt wel alle eer bij zijn vrouw Kelly en twee kinderen, die alles voor hem deden. Even dacht Donny nog aan een snel herstel en een debuut in Pucon. De dokter hielp de Britse wereldkampioen op de Olympische afstand 2006 snel uit zijn droom.   Toppers volgens ITU, uiteraard met Jetze   In het rijtje toppers van 2017 vervolgt de ITU-website met haar ‘best of’. Zwemmers Richard Varga en Jessica Learmonth noemden we al. Daarna kwamen best bikers: de Brownlee broers en Flora Duffy en best runners Mario Mola en wederom Flora Duffy. Voor titel Multisport sportstars rolden Lionel Sanders en Felicity Sheedy-Ryan uit de bus, ‘Break out stars’ (atleten die de grootste doorbraak doormaakten) zijn Kristian Blummenfelt en Jessica Learmonth en beste paratriatleten Liisa Lilja en….Jetze Plat. Who else? Is voor de lange afstanders dit jaar opnieuw Hawaii de place to be, voor de elite tellen de World Triathlon Series met de Grand Final aan de Gold Coast in het bijzonder. Voor de Angelsaksische triatleten zijn de Commonwealth Games superbelangrijk. De junioren richten zich op de Jeugd Olympische Spelen in Argentinië. Was Weert een paar jaar terug nog de Europese kwalificatiewedstrijd, nu is dat in het Spaanse Banyoles.  
Niet klaar zonder Gregor    
Hij komt gelukkig nog heel vaak in de WTJ-kolommen voor en ook nu waren we net afgesloten, toen het bericht binnen kwam dat Gregor Stam vanavond op het Sportgala in Almere geëerd is met de Oeuvreprijs. Op de 28e editie van de sportverkiezingen in Almere stond voor het eerst sinds jaren geen triatleet in de rijtjes der genomineerden. Maar dat werd gelukkig door presentator Jan van der Meulen ruimschoots goedgemaakt toen hij een verbaasde Gregor het podium op vroeg. Onze triathlonpionier mag dan in het verleden een haat-liefde verhouding hebben gehad met de triathlon in zijn thuisstad, hij is de sport altijd trouw gebleven en blijft ons allen (en in het bijzonder de sportbobo’s)  met kritische blik volgen. Dagelijks loopt hij zijn kilometers, hij hernieuwde zijn deelnames aan triathlons en deed vorig jaar zowaar de 100 kilometer van Winschoten. Vanavond is daar de erkenning vanuit de stad waar hij toch al weer dertig jaar woont. Moet je zeggen: eindelijk?  Ach, ik weet het niet. Ik denk dat Gregor er op zijn manier van geniet. En morgen? Morgen gaat hij gewoon weer zijn kilometertjes lopen. De Stammetjes lopen mee. Een groter plezier kun je de allereerste Europees triathlonkampioen niet bezorgen.

Jetze genomineerd voor Laureus Award, de Oscar voor sporters – WTJ 694

3athlon.nl 3 days 10 hours ago

DINSDAG – Zie het maar eens te overtreffen. Jetze Plat won vorig jaar 19 van de 22 wedstrijden waar hij aan mee deed. Daar zitten wereld- en Europese titels bij, daar zit het wereldrecord op de Ironman bij en ga zo maar door. In de wintermaanden volgde de prijzenregen, waarvoor Jetze geen extra sportieve inspanning meer hoefde te leveren. Eerst werd hij paratriatleet van het jaar bij de NTB. Maar op dezelfde dag in Papendal werd hij ook tussen alle valide atleten gekozen tot NTB-sportman van het jaar. De volgende stap was in de Amsterdam RAI met eerste nominatie en uiteindelijk landelijke uitverkiezing tot Paralympisch sporter van het jaar. En juist toen Jetze (en wij allemaal) dachten dat de ‘koek uit 2017’ nu wel op was, kwam vandaag het bericht naar buiten dat ‘onze’ Jetze Plat genomineerd is voor de prestigieuze Laureus Award, de Oscar van de sportwereld.

 

 
Jetze in het Walhalla van de sportgala’s

 
Jetzte behoort samen met landgenote (en Giathlon-deelneemster) Biban Mentel tot de zes (!) kandidaten voor de prijs voor de gehandicapte sporter van het jaar. Wereldwijd dus hè. Het aller-, allerhoogste. Jetze en Bibian nemen het op tegen Marcel ‘Silver Bullet’ Hug, een wheeler op de middenafstanden uit Zwitserland. Tegen roeister Oksana Masters, een ten tijde van de kernramp in Tsjernobyl geboren Oekraïnse, nu uitkomend voor Team USA.Tegen de Japanse rolstoeltennister Yuji Kamiji en tegen Markus ‘Blade jumper’ Rehm, de Duitse verspringer overbrugde een afstand van 8.24 meter in de lucht. Een wel zeer bijzonder gezelschap dat op 27 februari bijeen is in Monte Carlo.
Daar zit Jetze temidden van sterren als Cristiano Ronaldo, Lewis Hamilton, Chris Froome, Roger Federer en Serena Williams. Zij maken kans op de Laureus Award als sportman/vrouw van 2017. Het is dus nog een keer spannend voor onze geweldige triathlontrots uit Vrouwenakker bij Amsterdam.
Bibian won vorig jaar haar zesde wereldtitel op de snowboardcross en het onderdeel banked slalom. Daarna was ze in de Sportboulevard van Dordrecht om samen met onder meer Jetze mee te doen aan de Giathlon. Kort daarna werd voor de negende keer kanker bij haar aangetroffen. Na een zware operatie in december hoopt ze toch nog op een wonder namelijk haar Paralympische titel verdedigen in Pyeongchang. Aan haar ongelofelijke doorzettingsvermogen zal het niet liggen.

 
Geert gaat voor Tokyo-goud


Terwijl Jetze overladen wordt met prijzen, heeft Geert Schipper ook niet stil gezeten. De voornaamste belager van Jetze in binnen- én buitenland werd voor de vierde keer Westfries sportman aangepaste sporten. Meteen na die verkiezing schoof Geert aan bij Rabobank-directeur Tom van Roon. Samen tekenden ze een sponsorcontract voor de komende drie jaar tot aan de Paralympics 2020 in Tokyo. ,,Geert is een inspirerende persoonlijkheid, die niet alleen topprestaties levert maar ook staat voor onze kijk op sponsoring’’, aldus de directeur van Rabo West-Friesland, die ook betrokken is bij de 70.3 Ironman plannen in deze streek. Geert belandde in 2004 na een vliegtuigongeluk in een rolstoel, acht jaar later maakte hij kennis met paratriathlon. In Rio de Janeiro behaalde hij een zilveren medaille. Voor Geert niet voldoende: zilver moet goud worden in Tokyo!

 
Sarissa naast Tom


Nog meer sportverkiezingen. Tot haar eigen verbazing werd Sarissa de Vries maandag in het AINSI-theater gekozen tot sportvrouw van Maastricht. Daar stond ze op het podium met op de achtergrond groot op videoscherm haar mannelijke evenknie Tom Dumoulin. Een indrukwekkend duo. Echt op de bühne erbij was triathloncoach Louis Delahay. Sarissa is de meer dan terechte winnares met NK medailles op elke vorm van tri- en duathlon en de vice-Europese titel lange afstand.

Mooi ook dat Patrick Stitzinger een oeuvre-prijs kreeg. De Maastrichtenaar is na 30 landstitels gestopt met topsport. Maar zagen wij hem niet vorig jaar in Spijkenisse debuteren in de top tien op het NK run-bike-run? Niet bepaald een sporter-in-ruste.

 
Mark Muller, de nummer drie van het NK marathon vorig jaar, werd in café Spekhorst gekozen tot sportman van de gemeente Rijssen-Holten. De verkiezing was uitgeschreven door Radio 350. Ongetwijfeld volgen er nog meer sportverkiezingen, nominaties. Stuur gerust door naar onze redactie.

 
Yvonne twee keer in NL-races

Buiten Egmond waren er nog meer loopwedstrijden. Channah Brandsema won de 156e (!) editie van de Zegerplasloop in Alphen aan den Rijn. Aje Niks won de Zandstuve Bosloop in Vroomshoop. Globetrotter Janet van Woudenberg bleef nu dichterbij huis en won de thuiswedstrijd Vlinderloop te Houten. Richard Prakken won Aalden Rondomme. Overigens waren we de tel in Egmond een beetje kwijt geraakt. Alieke Hoogenboom was namelijk al aan haar zevende overwinning toe en de nummer twee Pim Molenaar won geen twee maar zelfs drie eerdere edities van het combiklassement. Ook bij de run-bike-run van Lanzarote deden we Yvonne van Vlerken een beetje te kort. Had ze meegedaan en zou ze gewonnen hebben, dan was dat reeds de achtste zege van de blondine, die trouwens komend seizoen twee keer in Nederland in actie komt. Waar? Dat maakt ze binnenkort zelf in een mooi videofilmpje bekend. Ik weet het al wel, maar zwijg als het graf.

 
Silvia goes Maui


We komen ook nog even terug op de Henschotermeer Wintergames (zeg maar het kleine broertje van de Winterspelen). Winnaar Marc de Maar is natuurlijk in wielerkringen geen onbekende, maar net als Anna van der Breggen debuteerde hij ooit in de combinatiesport. Zo klopte hij op het NK wintertriathlon in Assen Erik-Simon Strijk en werd daarmee nationaal juniorenkampioen. Een jaar later deed Anna hetzelfde. En winnares Silvia Brouwer maakte na de zege aan het Henschotermeer haar plannen voor 2018 bekend. Samen met partner Marcel Swart werkt ze toe naar een nieuw hoogtepunt in haar carrière: deelname aan het WK Xterra op Maui, Hawaii. Die droom mag op 28 oktober uitkomen.

 
Susan Haag is een speciale


De eerste hele triathlon van 2018 hebben we overigens ook al gehad. Zestien triatleten waagden zich in Naples, Florida – waar de winter niet toeslaat – aan de eerste hele uit de HITS-Series. De winst ging naar de Amerikaan Philip Pasch in 10.47 uur. Beste – en enige – vrouw was veelvrate Susan Haag. Na 16.13 uur was ze klaar met deze klus. Een opmerkelijke vrouw, deze 51-jarige triatlete uit Jacksonville, Florida. Ze traint nooit, haar wedstrijden zijn haar trainingen. In 1990 debuteerde ze in een triathlon, in 2002 deed ze haar eerste Ironman in Brazilië en in 2016 bereikte ze als eerste vrouw ter wereld de kaap van 100 Ironman/hele-finishes. In totaal finishte ze op 375 triathlons. En ja, haar roots liggen in Nederland, zo vertelde ze op het WK in Rotterdam.

 
EK Madrid


Hadden we trouwens al gemeld dat Madrid de opvolger wordt van Almere als gastheer van het EK lange afstand triathlon? Bij deze. Op 23 september is de tweede editie van deze Challenge-wedstrijd, want de samenwerking tussen Challenge en ETU blijft ook dit seizoen van kracht. Op Ibiza zijn een maand later (oktober) de Europese kampioenschappen Multisports. Merkwaardig genoeg staat ook daar een EK lange afstand op het menu. Het aantal te behalen titels blijft ongekend hoog.

Tri-Experience ook partner 3athlon.nl

3athlon.nl 3 days 19 hours ago
 

Een  nieuwe partner van 3athlon.nl is een oude bekende in de triathlonwereld: Tri-Experience.

In 2009 opgericht door Frank Huisman (zwemtrainer en oud wedstrijdzwemmer) Cynthia Huisman (zwemtrainer en fysiotherapeut sportrevalidatie) Herman van de Waal (Ironman atleet en looptrainer KNAU), Barbara Versfeld (Ironman atlete) en Bert Flier (meervoudig NL kampioen triathlon), met als doel om triatleten verder te helpen met hun zwemtechniek, trainingsinvulling en wedstrijdvoorbereiding en dit als groep met elkaar te delen op trainingskampen.   3athlon.nl stelde een aantal vragen aan Frank Huisman;  

Hoe zijn jullie eigenlijk ontstaan ?

Cynthia verzorgde als fysiotherapeut al jaren persoonlijk de medische begeleiding van triatleten waaronder Herman en Bert Flier. Ze reisde als fysio mee naar velen nationale en internationale wedstijden, waaronder Ironman Lanzarote, Zuid Afrika, Brasil en Hawaii. Naast haar werk als fysiotherapeut was Cynthia ook zwemtrainer bij de Barendrechtse zwemvereniging ZPB.
Als vriend reisde ik een keer mee naar Lanzarote voor een trainingskamp en verzorgde daar samen met haar een aantal trainingskampen.
Na dit trainingskamp kwam de Herman van der Waal met de vraag om voor een groep triatleten uit de Regio Rotterdam een reeks zwemtraining te geven, waarmee zij nu echt eens goed de borstcrawl onder de knie zouden krijgen. We schreven een soort Borstcrawl cursus, dat heette “Terug naar de Basis”, met als doel dat we bij iedereen de Borstcrawl techniek vanaf het eerste begin opnieuw zouden aanleren.  (bijna iedereen was ervaren triatleet, met een zelf aangeleerde zwemtechniek).
We waren uniek in die tijd, want voor deze doelgroep was echt goed zwemonderricht bijna nergens te krijgen. Bij zwemverenigingen werd je als triatleet niet serieus genomen en triathlon verenigingen hadden een gebrek aan goede  ervaren zwemtrainers.
Na een half jaar cursus, kregen we aanmelding van ongeveer het hele land om bij ons de trainingen te volgen, terwijl de bestaande groep zo enthousiast was, dat ze wilden blijven hangen. Zo besloten we in 2009 om de Borstcrawl cursussen op een professionele wijze te organiseren. Daarnaast hadden Herman en Barbara de passie om startende triathleten naar hun eerste Ironman te begeleiden, en vond Bert Flier het tijd om zijn continue zoektocht naar trainingsmaten voor zijn eigen trainingskampen naar een hoger plan te tillen en dit te professionaliseren. Zo ontstond Tri-Experience, een organisatie waarbij je als triathleet van alle niveaus terecht kon voor ongeveer alles wat met triathlon te maken heeft.

    Hoe heeft jullie organisatie zich sinds de oprichting ontwikkeld?   Sinds die tijd zijn er flink wat ontwikkelingen geweest, zo moesten we onze zwemcursussen uitbreiden naar meerdere locaties in Nederland, waren de trainingsstages van Bert kwalitatief zo goed en populair dat Bert besloot via 3in1Sports zelf verder te gaan. Herman en Barbara kochten een kleine boerderij aan de voet van de Ventoux om daar een bed&breakfast te starten en hun ultieme droom werkelijkheid te laten worden.
De zwemcursussen bleven zich ontwikkelen, zo ook het trainersteam en expertise voor deze doelgroep. In 2013 kon Frank een project aangaan met het Innosportlab in Eindhoven, het Olympisch zwemcentrum van Nederland, waarbij hij weer in contact kwam met zijn oude trainer, Jacco Verhaeren, toen Technisch Directeur van de KNZB. De KNZB was toen net met een concept gestart om meer mensen aan het zwemmen te krijgen middels schema’s via MijnZwemCoach. Dit liep in eerste instantie niet zo goed, o.a. omdat er eigenlijk geen zwemonderricht  aan verbonden was. De deelnemers wilden eigenlijk gewoon goed leren zwemmen: Borstcrawl dus. Toen Jacco hoorde dat wij al jaren met een borstcrawl cursus bezig waren, vroeg hij ons om dat ook voor de bond in te richten. Zo kwam de KNZB een half jaar later met een recreatieve versie van onze Borstcrawlcursus, deze loopt nog steeds.
Anno 2018 zijn onze borstcrawlcursussen nog ongekend populair. Er zijn momenteel diverse andere organisaties die deze cursussen geven, maar deze zijn vaak te kortstondig om de vaardigheden echt bij te brengen. De Tri-Experience cursussen kenmerken zich door een langer traject van  5 maanden, waarbij je wekelijks les krijgt en door de trainers wordt gezien en gevolgd. Daarbij wordt er ook trainingsstof opgegeven zodat de cursisten doordeweeks zelf de stof kunnen trainen. Na het volgen van zo’n cursus kunnen de deelnemers ook echt zwemmen, dat is zo gaaf om te zien!
Maar naast de zwemcursussen doen we ook nog de triathlon coaching en begeleiding. Hiervoor hebben wij zeer ervaren triatleten als coaches in ons team: Mathijm & Sandra Wassink en Concetta Pichierri.     In februari starten er weer Borstcrawlcursussen voor diverse niveaus op de locaties in Albrandswaard (Rotterdam), Zeist en Eindhoven.     Verder is onze slogan dat kwaliteit van trainen en de beleving van de sport voorop staan, dan komen prestaties vanzelf: Live for the Experience!  

Flevonice: eerste klapper van het seizoen; Egmond en Pucon – WTJ 693

3athlon.nl 4 days 10 hours ago


MAANDAG – Een primeur met grote potentie. Zo concludeerden vrijwel alle deelnemers en betrokkenen zondagavond toen in het donker de laatste deelnemers over de finish gleden bij de eerste uitgave van de Flevonice Wintertriathlon. Alle ingrediënten voor een bliksemstart waren aanwezig. Met Martin Veenhuizen is dé winterspecialist in huis gehaald, met Ruud de Haan een speaker die van wanten weet. En het deelnemersveld was er direct eentje om de vingers bij af te likken.

Pittig

foto Marathon-photos

Wellicht door het zonnige weer groeide het aantal starters uit tot 170. Mooi aantal, precies gelijk aan het aantal deelnemers aan de allereerste Holland Triathlon in 1983 in dezelfde Flevopolder. Het zou mooi zijn als Flevonice Wintertri dezelfde groei en traditie mag doormaken. Pittig parcours trouwens met name op het mountainbiken verkeken veel triatleten zich. Na het lopen was Richard Kramer als eerste bij zijn ATB. Twintig tellen later volgde het trio Wouter Dijkshoorn, Teun Sweere en Richard Louman. Erben Wennemars – te elfder ure ingeschreven – kwam op een minuut als negende door. Beste loopster was Andrea Bruijnes, die twintig seconden voor marathonschaatster Danielle Bekkerink ging fietsen. Andrea viel uit de top van het klassement weg, Danielle trapte net even harder dan Annelies Vrancke, die op drie minuten achterstand ’s werelds langste kunstijsbaan bereikt.

 
Eindsprint tussen de beide Richards


Ook bij de mannen werd het tussenklassement met mountainbiken op z’n kop gezet. Jeroen Lute en Erben Wennemars maakten een geweldige opmars en stonden als eerste op de 2500 meter lange ijsbaan. Richard Louman bleef kansrijk evenals de ervaren Machiel Ittmann.

Pech voor Teun, die zijn cyclo-crossfiets aan de kant moest laten staan. Evenementsponsor Farm Bikes leende Teun ijlings een ATB uit, zodat hij kon starten. De snelheid bleef achterwege en Teun keek bij de ijsbaan tegen een achterstand van drie minuten aan.

foto Marathon-photos

Op de schaats suisden Erben en de gedubbelde Kurt van de Nes de ene na de andere tegenstander voorbij. Kurt dook de top tien in,  Erben stevende onbedreigd op zijn eerste (winter-)triathlonzege af. Jeroen handhaafde zich op de tweede plaats en in een mooie eindsprint bleef de ene Richard (Louman) de snelschaatsende andere (Kramer) voor. De top tien was gevuld met toppers: Kurt Wubben,, Robert Beute, Matijn Straatsma, Kurt van de Nes, Teun Sweere en Tiedo Tinga.

foto Marathon-photos

Het schemerde toen Erben juichend finishte, het was goed donker toen de laatsten aankwamen.

foto Marathon-photos

Overtuigend winnares Daniëlle Bekkering zou er goed aan doen straks in maart ook mee te doen aan het NK wintertriathlon in Enschede. Geldt ook voor Erben trouwens. Beste team waren de sportieve zusjes Spigt: Moniek  hardlopend, Jannitta mountainbikend en Yvonne  schaatsend.

Kortere afstanden

De sprint afstand werd gewonnen door Pascal Valentijn van TC Alphen. Beste vrouw was Marie Klein uit Hattem, daar waar U2 ooit de live-versie van haar eerste hit ‘I will follow’ opnam. De ervaren GVAV-atlete Janet ten Kate werd tweede.   De scholieren- of jeugdwedstrijd ging naar Mike Bossers en Aniek Mars. Conclusie: het duursportjaar 2018 had niet mooier kunnen beginnen.

 
Jorik naar 1.10 op halve Egmond


Egmond aan Zee dan, beide wedstrijden nader ontleed. Jasper Oeckeloen en Nina Kessler waren in de strandrace het rapst terug in de badplaats. Alieke Hoogeboom kwam als zevende binnen, Jolinda Lute werd zestiende, Talisa van der Fluit 19e en Pleuni Hooijman twintigste. Bij de mannen was wegkampioen Ramon Sinkeldam goed voor een derde plaats met direct daarachter journalist Thijs Zonneveld. Ramses Bekkenk werd 19e, maar sloeg de halve marathon over. Van de combi was Seppe Odeyn op een 35e plaats al de beste mountainbiker. Michael Emmerik volgt verderop op een 74e plaats, kortstondig triatleet Thijs Al finishte 86e en de latere nummer twee Pim Molenaar zit nog net bij de beste honderd: 97e. Jos van Dorp fietst nog steeds als een beest en Yennick Wolthuizen arriveert uiteindelijk als 130e.

Geen combi dit jaar voor Jorik van Egdom. Wel een toptijd op de halve marathon op zondag. In het wereldveld eindigt hij 30e in 1.10.02. Daarna volgen onder meer Erik Negerman (49e, 1.13.30), Mark Oude Bennink (51e, 1.13.36), Milan Brons (53e, 1.14.00), Edwin Slijkhuis (54e, 1.14.00), Guus Janssen (56e, 1.14.26), Yennick Wolthuizen (63e, 1.15.47), Pim Molenaar (68e, 1.16.42), Roy Lagerburg (74e, 1.17.37), Ricardo Scholten (77e, 1.17.43) en Seppe Odeyn (80e, 1.17.58).

Bij de vrouwen kwam na Olympisch marathonloopster Andrea Deelstra Ruth van der Meijden als tweede Nederlandse binnen (8e, 1.16.44). Daarna: Lisanne Meuleman (16e, 1.22.11), Hilde Pape (28e, 1.30.14), Joyce Vrijenhoek (31e, 1.31.08), Alieke Hoogenboom (32e, 1.31.49), Tanya ten Velden (35e, 1.32.21), Pleuni Hooijman (39e, 1.33.46), Anne Zijderveld (41e, 1.34.35) en Carla van Rooijen (48e, 1.38.23). Tjebbe Venema werd zevende (1.21.25) bij de recreanten, Danielle Riem vijfde (1.31.21).

 
The Colonel regeert in Chili


Morgen meer atletiekwedstrijden. De eerste 70.3 Ironman is ook achter de rug. Lionel Sanders en Barbara Riveros verdedigden met succes hun titels in het Chileense Pucon. The Colonel was een stuk sneller dan vorig jaar en met name bij het fietsen niet te suiten. Hij klopte de Mexicaanse favoriet Mauricio Mendez, die wel sneller zwom en liep, maar dik tien minuten op de tweewieler verloor. 

Barbara boekte haar derde thuiszege. Daar kon zelfs de sterke Australische Ellie Salthouse geen weerstand op bieden. Twee Nederlanders stonden ingeschreven: Sjako Faas startte niet, Pablo Gonzalez viel uit bij het lopen.

Combiklassement Egmond voor zesde keer naar Alieke Hoogenboom

transition.nl 5 days 9 hours ago

EGMOND AAN ZEE – Het combiklassement in Egmond – de strandrace op zaterdag, de halve marathon op zondag – is voor het tweede opeenvolgende jaar gewonnen door Seppe Odeyn. De Belg, twee jaar geleden wereldkampioen duathlon op de lange afstand was het snelst over beide onderdelen. Strandracer Pim Molenaar, die het evenement al twee keer […]

Het bericht Combiklassement Egmond voor zesde keer naar Alieke Hoogenboom verscheen eerst op Transition.

Vandendriessche en Haug de snelsten op Lanzarote

transition.nl 5 days 9 hours ago

LANZAROTE (ESP) – Kenneth Vandendriescche, een andere Belg, prolongeerde zijn zege op de run-bike-run van Lanzarote. De Duitse Anne Haug was beste vrouw. Zes minuten na haar kwam Laura van Beucken als zevende en beste Nederlandse binnen. Yvonne van Vlerken traint wel op het vulkaaneiland, maar deed geen poging haar titel te verdedigen. Het seizoen […]

Het bericht Vandendriessche en Haug de snelsten op Lanzarote verscheen eerst op Transition.

Shirin kampioene; bekende sporters Marc, Erben en Daniële winnen in du/triathlons – WTJ 692

3athlon.nl 5 days 10 hours ago


ZONDAG – We zijn los! Op allerlei plekken in binnen- en buitenland waren er dit weekeinde wedstrijden, waarmee we deze rubriek zo graag vullen. Het begon zaterdag al erg mooi met Shirin van Anrooij. De kleine Zeeuwse sleepte in het Friese sportdorp Surhuisterveen op overtuigende wijze de nationale titel veldrijden in de wacht. Eeuwige rivale Puck Pieterse keek tegen een achterstand van bijna een minuut aan. Senne Knaven, dochter van oud-prof Servais werd derde. Zus Lindy van Anrooij werd vijfde bij de beloftes. Ron Aardenburg werd zestiende bij de M50. Bij de nieuwelingen was Tibor del Grosso goed voor een vijfde plaats, Mika Sardina finishte als vijftiende. En oud-wintertiathlonkampioene Anna van der Breggen was zesde bij de elite-vrouwen.

 
Laura op Lanza

foto James Mitchell

Over wintertriathlons later meer. Eerst in chronologische volgorde naar warmer oorden. Naar Lanzarote bijvoorbeeld, waar 172 deelnemers meededen aan de 22e editie van de run-bike-run van Club La Santa. Wederom was het Kenneth Vandendriessche, die het evenement won. Hij laat een Spanjaard, een Argentijn en een boel Britten en Duitsers achter zich. Björn van Vliet, tijdens de Gastelse Pekkercross vanwege een enkelblessure nog uitgestapt, was voldoende hersteld voor deelname. Op een 27e plaats was de TeamUnltd-triatleet beste Nederlander met dank aan een sterk fietsoptreden. Nog beter deed de op Tenerife woonachtige Nederlandse Laura van der Beucken het. Ze werd zevende in de door Anne Haug gewonnen openingsklassieker. Haug, was in Londen nog Olympisch deelneemster. Ze loste op de erelijst viervoudig winnares Yvonne van Vlerken af. Yvonne was wel op het vulkaaneiland, maar voor haar begint het seizoen pas in april. Bewust nam ze haar tijdritfiets mee om niet alsnog te starten. Al sinds 2003 opent Yvonne haar immer lange wedstrijdseizoen in januari met deze duathlon. ,,Nu kies ik eens voor een andere aanloop’’, lacht ze, ,,Maar had ik mijn wedstrijd-bike bij, dan had ik de verleiding niet kunnen weerstaan.’’

 
Marc de Maar is niet eerste de beste


Niet aangekondigd, maar ook zaterdag was de wintereditie van de Henschotermeer Games in en om Woudenberg. De lange afstands crossduathlon was een eenvoudige overwinning voor Marc de Maar. De Utrechter heeft al een heel sportleven achter de rug. Hij finishte als profwielrenner in de Giro en reed drie keer de Vuelta uit. Twaalf keer kwam hij uit in de grote wielerklassiekers met een 37e plaats in de Waalse Pijl als beste. Na onenigheid met Rabobank nam hij de nationaliteit van Nederlandse Antillen aan en fietste enkele jaren voor Antillen en Curaçao. Als zodanig deed hij daar ook wel eens een du- of triathlon. Nu in Nederland was hij op de Henschotermeer Games liefst zes minuten sneller dan de nummer twee Ron Band. Wist je trouwens dat Louis Delahaye deze Marc de Maar als junior ontdekt heeft? Bij deze dan. Na Ron was het weer even wachten op de nummer drie Jacco de Bruin uit Zeist. Vijftigers Gerard van de Grift en Pim Veeger eindigden ook ver van voren.

Silvia Brouwer had geen enkele moeite met haar enige tegenstandster Eva van Zutphen. Het verschil aan de finish aan de boorden van het meer: 42 minuten! En passant liet de Friezin ook menig man achter zich, dus haar overwinning had wel degelijk stijl. Beste duo heette De Deriks, maar ook zij moesten een minuut inleveren op Marc de Maar. De korte afstand ging naar Charles Helsper en Eva Cornelisse, die het seizoen meteen goed inzet.

 
Seppe en Alieke op herhaling in Egmond

 
Intussen hadden de 4000 strandracers aan de Noordzeekust hun Egmond-Pier-Egmond afgerond. Op de altijd frisse januari-zaterdag snelden zij naar de meet om vervolgens goed uit te rusten voor de halve marathon van Egmond op zondag. Morgen meer hierover. Seppe Odeyn won voor de tweede keer op rij. Hij was in de ‘papieren’ eindstand bijna vier minuten rapper op beide dagen dan Pim Molenaar uit Heiloo. Pim is nauwelijks te verleiden tot crossduathlons, trekt het liefst zijn eigen plan. Maar in strandraces is de Noord-Hollander de te kloppen man en lopen kan ie ook. In het verleden won ie grote wedstrijdcrossen. Mooi podium op de combi met tweevoudig duathlonkampioen Yennick Wolthuizen op een derde plaats. En ook de namen erachter mogen er wezen: Mark Oude Bennink (terug van even weg geweest), Ricardo Scholten, Roy Lagerburg en Hidde Bekhuis. Het aantal deelnemers aan de combi (420) wekt nog ieder jaar verbazing. Alieke Hoogenboom mag zich intussen gerust Mrs. Combiklassement Egmond noemen. Ze was over beide wedstrijden voor de zesde keer het snelste klaar.

Een reuze voorsprong had ze bij de eindafrekening op Pleuni Hooijman, debuterend in Egmond en voor het eerst in de Team4Talent-kleuren in wedstrijdsverband. Was Alieke na twee uur en drie kwartier klaar, Pleuni bleef nipt binnen de drie uur. De derde plaats was voor Danielle Riem. Sterke bezetting ook bij de vrouwen met Jolinda Lute op vier, Tanya ten Velden op zes, Lucie van Genugten op acht en Anne Zijderveld op negen. Daartussen verrassingen, die dat over een tijdje misschien niet meer zijn in de duursport: Anne Marsman uit Breda en de voor eigen publiek uitkomende Lizzy Verdonk. Zondag bij het lopen kwam Pim Venderbosch goed voor de dag. Hij finishte tweede op de kwart marathon.

 

Prominente winnaars Flevonice: Erben en Daniëlle

foto Marathonphotos

 
Zondagnamiddag tenslotte de eerste Flevonice Wintertriathlon. Na-inschrijven kon nog en zo dook ineens Erben Wennemars op. De voormalig topschaatser, tv-personality en ambassadeur van het WK Rotterdam kwam, zag en overwon. Hij klopte Jeroen Lute en Richard Louman. ATB/schaats-specialisten Richard Kramer en Kurt Wubben maakten de top vijf compleet. Het sterke veld zoals we dat al aankondigden was in deze aantrekkelijke wedstrijd duidelijk op drift.

Dat getuige ook de negende plaats van veelvuldig wintertriathlonkampioen Teun Sweere, maar die moest starten op een “leenfiets”.

Beste bij de vrouwen was top-marathonschaatster Daniëlle Bekkering, die het haalde voor Nynke Bouma-Huitema en Annelies Vrancke. Daniëlle won liefst 62 keer een KNSB-schaatsmarathon en is daarmee recordhoudster. Als wielrenster eindigde ze een aantal malen in de top tien van het NK tijdrijden. Die combinatie alleen al maakte haar tot de grote favoriete op de eerste Flevonice wintertriathlon. De primeur kreeg daarmee twee topnamen aan het begin van een hopelijk  lange erelijst.
Morgen meer over de races in Egmond en Biddinghuizen.

Trainen voor de wintertriathlon?

3athlon.be 6 days 20 hours ago

De winterperiode is niet alijd de beste tijd om onze Foto Van De Week rubriek aan te vullen wegens veel te weinig triatlon en duatlon wedstrijden. Gelukkig kunnen we altijd rekenen op de onvermoeibare Jogging Club van Herent, ook als het gaat om minder bekende disciplines van onze geliefde duursporten. Bovendien stelt zich bij deze foto de vraag of Victor Campenaerts werkt aan een triatlon comeback? Vocsnor trok namelijk samen met Flandrien Seppe Odeyn naar de ijsbaan om aan hun schaatstechniek te werken. Misschien brengt hen dat in maart 2018 wel naar het Nederlandse Groningen waar het NK wintertriathlon plaatsvindt. De onderdelen? 10 km lopen, 46 km fietsen en 56 rondjes schaatsen, goed voor 20 km. Of zou het bij Seppe puur als techniektraining gelden om in december 2018 de eerste loop(glij)ronde in de Hel van Kasterlee nog beter door te komen?

The Grip is 60; Vooruitblik: Lanza; Pucon; Flevonice en Combi Egmond – WTJ 691

3athlon.nl 1 week 9 hours ago


VRIJDAG – Negentien dagen na Rob Barel wordt ook die andere triathlonlegende zestig jaar. De carrière van Mark Allen – over hem gaat het – was weliswaar korter, maar in dat tijdbestek won The Grip wel alles wat op zijn verlanglijstje stond. Tienvoudig winnaar van Nice, daar komt geen mens meer overheen. Hoewel? Dat dachten we ook nadat Dave Scott zes keer Hawaii gewonnen had. Tot in 1995 Mark op gelijke hoogte kwam. Vanaf 1989 vijf zeges op rij en in 1995 nog het ultieme toetje. Maar Hawaii moest Mark eerst onder de knie krijgen. Na een derde en twee tweede plaatsen, brak 1989 aan. Het jaar van Ironwar, toevallig de editie waar ondergetekende getuige van mocht zijn. Het duel van de eeuw dus tussen Scott en Allen en voor het eerst in het voordeel van The Grip na ene fabelachtige 2.40-marathon. Na de King of Kona (Dave Scott) regeerde Mark Allen twaalf jaar lang tussen de lavavelden. Tot aan 1983 was hij wedstrijdzwemmer en net als veel Amerikanen raakte hij geïmponeerd door de dramatische tv-beelden van de finish van Julie Moss, zijn latere partner. Twaalf jaar bleef het Iron-koppel samen, daarna gingen ze als goede vrienden uit elkaar. Een legende werd Mark al eerder in 1989 door in Avignon de allereerste ITU-wereldkampioen te worden (toevallig ook meegemaakt). Verder won hij twee keer Ironman Lake Biwa, een keer Saint Croix, de World Cup Embrun en drie keer de halve van Pucon.

Yvonne  voor haar vijfde?

En laat nou net in die Chileense stad zondag het nieuwe Ironmanseizoen van start gaan. 70.3 IM wel te verstaan. Titelverdedigers zijn Lionel Sanders en Barbara Riveros. In Saint Kilda zijn zondag de Oceanische kampioenschappen al. Zaterdag kan er al geduatlont worden op Lanzarote. De RBR was een paar jaar Powerman, maar Club La Santa kan het makkelijk op eigen kracht. Vier keer eerder won Yvonne van Vlerken deze duathlon. Hoewel ze op het eiland is en er volop traint, doet ze niet mee. Yvonne’s seizoen begint later dan gebruikelijk. Ze had Wanaka willen doen, maar dat is een agegroup-only race geworden. Dus kan ze rustig toewerken naar het nieuwe seizoen. Kenneth Vandendriessche was vorig jaar de kampioen bij de mannen. Mooi weer daar, maar waarschijnlijk zondag ook in eigen land.

 
Langste kunstijsbaan

                        
Het verbaast me dat er nog niet eerder een wintertriathlon op Flevonice gehouden is. Flevoland is samen met Limburg toch wel een beetje dé triathlonprovincie van ons land en het Sports & Funpark in Biddinghuizen kwam precies tien jaar geleden gereed. Met een lengte van 3000 meter ligt hier de langste kunstijsbaan ter wereld. Tot 2013 was ie zelfs vijf kilometer lang. Het inkorten had te makenn met de hoge energierekening. Toch blijft het een bijzondere attractie waar schaatsminnend Nederland veel plezier aan beleeft. Honderd dagen per jaar kan er geschaatst worden, daarna verandert ijs in zand en gaan de fietscorssers erop. Skeeleren kan er ook. En zondag dus voor het eerst een wintertriathlon.

Crosswintertriathlonspeaker

Niet alleen qua parcours is het uniek, ook het feit dat op de ATB gefietst wordt maakt dat we eigenlijk met de eerste crosswintertriathlon van Nederland te maken hebben. Het fietsen in Assen, Groningen, Enschede enzovoorts was/is immers op de weg. Twee parcoursen zondag. Een lange voor de wedstrijdatleten, gevorderen en een korte, pittige als sprint voor iedereen, die de combinatie eens wil proberen. De organisatie ligt bij Flevonice in samenwerking met Triathlon Flevoland en Dronterland. Martin Veenhuizen van MV Moves is als adviseur ingeschakeld.
De grote namen in het wintertriathlonwereldje hebben er in elk geval zin in. Teun Sweere is er, maar ook Richard Louman. Eén brok ervaring komt van mannen als Robert Beute, Kurt van de Nes en Tiedo Tinga. Richard Prakken is een man voor het podium, Matijn Straatsma idem dito. Veel zal ook afhangen van de ATB-capaciteiten van genoemde deelnemers. In dat verband vlakken we de kansen van alleskunner Machiel Ittmann, Kurt Wubben en Wouter Dijkshoorn niet uit. Met ook nog eens Marcel ten Wolde, Fred Boelens en Richard Kramer aan het vertrek wordt het een uiterst boeiende openingswedstrijd van het duursportseizoen 2018. Collega Ruud maakt zijn debuut als crosswintertriathlonspeaker (woord voor Scrabble).
Drie vrouwen zijn mogelijkerwijs lekker aan elkaar gewaagd: Annelies Vrancke, Janet ten Kate en Yvonna Tinga. Wat echter ook geldt is: nieuw seizoen, nieuwe namen, nieuwe kansen. We gaan het zien. Om 15.30 uur begint de kwart afstand wedstrijdserie, Om 16.00 uur de sprint en om 16.15 uur de jeugd/kids. Bijzondere namen op die andere series: pionier Kees Vaneman, Pascal Valentijn, Joelle de Ruiter, Wytse Wierda (pa van Fleur) en Kees Akershoek (pa van Marco). Laat op de dag starten. U zult denken: zijn ze wel voor het donker binnen? Jawel, want de weergoden werken mee. Het wordt een zonovergoten zondag en dus langer licht.

 
Egmond stroomt weer vol (du-)atleten


Dat speelt ook de deelnemers aan het Combiklassement in Egmond aan Zee in de kaart. Morgen, zaterdag gaan 4000 (!) mountainbikers van start voor de grootste strandrace van Europa: 38 kilometer heen en weer tussen Egmond en Wijk aan Zee. Nationaal wegkampioen Ramon Sinkeldam doet onder andere mee. De AGU Egmond-Pier-Egmond gaat om 9 uur ’s ochtends van start. Op grote schermen is de race in de badplaats goed te volgen.

Zondag vervolgens de Saucony Egmond Halve marathon. Het getij bepaalt de starttijd en die ligt voor de wedstrijd dit jaar op 12.25 uur. Na afloop worden de fiets- en looptijden van de ongeveer 400 deelnemers aan het Combiklassement bij elkaar opgeteld. Bij de vrouwen is Alieke Hoogenboom opnieuw de grote favoriete. Alieke won al vijf keer, even veel als Ingrid van Lubek in de beginjaren. Bij de mannen doen de Team4Talent atleten mee, maar komt ook Yennick Wolthuizen naar Egmond. De Belg Seppe Odeyn was vorig jaar de beste. Met Georg Potrebitsch (oud-Almerewinnaar) is hij de enige buitenlandse winnaar. Tweevoudig winnaar Pim Molenaar zien we zelden in crossduathlons, maar in Egmond is ie altijd beresterk. Rob Barel won trouwens de eerste editie. En daarmee is de cirkel naar het begin van deze WTJ weer rond.
 

Vreugde en verdriet; tragedie Frodo en Snowy; Maaike en Weert; Kay – WTJ 690

3athlon.nl 1 week 1 day ago

DONDERDAG – Vreugde en verdriet. Ze liggen vaak dichtbij elkaar. Neem hier Zuid-West Nederland. Op 1 februari staat dit gebied stil bij de onze grootste natuurramp van de afgelopen tweehonderd jaar. De Watersnoodramp – nu 65 jaar geleden – kostte aan 1836 mensen het leven. Op vele plaatsen in deze omgeving zijn herdenkingen, journalistiek pakken we hier uit met aangrijpende verhalen en droevige herinneringen. Om vervolgens – nog geen twee weken later ons in het feestgedruis te starten wat hier carnaval heet. Gek volkje zijn we soms.

 
Zeeland heeft amper nog triathlons. Oudere Zeeuwen, maar ook inwoners van de Zuid-Hollandse eilanden (bij Ruud dus) hebben soms een haat-liefde verhouding met water. Ook al zijn ze er helemaal door omringd. Ik snap dat inmiddels beter met al dat leed van die stormramp in het achterhoofd.

 
Tragedie voor Frodo

 
Van tragedie mag je gerust ook spreken bij Emma Snowsill. De Olympisch kampioene van Beijing 2008, drievoudig wereldkampioene bovendien, is nu vooral bekend als de vrouw van Jan Frodeno. Het koppel verwacht hun tweede kindje en gisteren hadden we het hier nog over toekomstige duels tussen Frodo en Javier Gomez. Maar bijna had het zo ver niet gekomen. Want afgelopen zaterdag werd Jan op een haar na geschept door een asociale vrachtwagenchauffeur, die zelfs op de vaak verlaten wegen langs de Sunshine Coast roekeloos rondscheuren. Jan vertelt op zijn ‘Australische Tacx’ in de garage: ,,Van links kwam plots die truck aan, duidelijk niet van plan te stoppen. Het scheelt echt niets of ik had onder de vrachtwagen gelegen. Even dacht ik mijn familie nooit meer terug te zien. De trucker stopte, deed z’n raampje omlaag. Vervolgens kreeg ik van alles naar mijn hoofd geslingerd. Ik had die man nog nooit gezien. Zo’n vorm van agressie had ik nog nooit meegemaakt.’’ Ook in de dagen erna kan Frodo er niet over uit hoe de man te keer ging. De angst overheerst even, want de fietstrainingen zijn even binnen.
“I just haven’t quite got over it. I’ve got a young kid and another one coming. Every time they aim for somebody it’s essentially manslaughter. People die.


,,Barbaars’’, zo reageert zijn hoogzwangere vrouw Emma Snowsill, die nota bene in 2002 haar toenmalige vriend – en toptriatleet Luke Harrop verloor toen hij met de fiets crashte met een auto. Zaterdag leek de geschiedenis zich haast te herhalen. Chauffeurs, waar ook ter wereld, hou toch eens rekening met al die kwetsbare fietsers en voetgangers! Hopelijk is Jan snel ‘boven-Jan’, want hij moet hoe dan ook toch weer ‘the road’ op.

Dat doet in Engeland trouwens Sebastian Kienle. We zagen foto’s van de Duitser,  trainend met Alistair Brownlee. Want ook dat duo gaat elkaar vaker zien. Sebastian en ook zijn landgenoot Patrick Lange zijn trouwens typische voorbeelden van lange afstands triatleten, zonder een succesvolle aanloop in de kortere afstandswedstrijden.

 


Andere nieuwtjes: op 27 januari is Maaike Caelers genomineerd voor de titel sportvrouw van het jaar in Weert. Ze neemt het op tegen een turnster en een breakdanceres.

Kay houdt van triathlon en trampolinespringen

In de Steenwijker Courant stond een leuk interview met het jonge triathlontalent Kay van Sleen. Vorig jaar maakte hij indruk door op zaterdag eerste derde te worden bij de junioren in de triathlon van Ten Boer en daags erna brons te halen op het NK jeugd in Enschede. Mooiste opmerking in  het interview is zijn verklaring voor een tegenvallende prestatie op de crossduathlon van Maastricht. ,,Ik was bij mijn neefje en nichtje in Maastricht. Zijn we de hele dag aan het trampolinespringen geweest. Geen goede voorbereiding op de wedstrijd.’’ Kay heeft zijn toekomst al beetje uitgestippeld: chirurg worden net als Epke Zonderland en meedoen aan de Spelen of Ironman Hawaii. Zijn grote voorbeeld? Bas Diederen.

 
Morgen gaan we voorbeschouwen op het eerste, enigszins gevulde, wedstrijdweekend. Morgen is ook de zestigste verjaardag van Mark Allen, daarmee negentien dagen jonger dan Rob Barel! Aangezien Mark ook volger is van 3athlon.nl  zeggen wij alvast: congrats Mark!

Pages