Nieuws van de Nederlandstalige nieuwssites

Weekend Wrap-up: Week 20

transition.nl 1 day 16 hours ago

De HLMRmeer triathlon in Hoofddorp was de nieuwe loot aan de stam van de Amsterdamse Triathlons van Lars Vreugdenhil. De eerste editie werd gewonnen door master Frans van Heteren, die bij het fietsen de hete adem van Roderick van Zuylen in zijn nek kreeg maar hem tijdens het lopen weer af wist te schudden. Jeroen […]

Het bericht Weekend Wrap-up: Week 20 verscheen eerst op Transition.

Sven Strijk en Annika Spronk pakken Pinkstertriathlon Woerden

transition.nl 1 day 16 hours ago

WOERDEN – Tweede Pinksterdag is traditioneel de vaste datum van de triathlon van Woerden. De wedstrijd met zwemmen in de Singel, fietsen door het Groene Hart en lopen door de binnenstad is altijd een sfeervol feest. Zo ook deze zonovergoten editie. Tweevoudig winnaar Ricardo Scholten ging voor een hattrick, maar werd daarin gedwarsboomd door Sven […]

Het bericht Sven Strijk en Annika Spronk pakken Pinkstertriathlon Woerden verscheen eerst op Transition.

Geel met René Vosters; Vleugje Bilzen; Ron Gerrits wint Vietnam; Geen Race of Legends – WTJ 798

Trikipedia 6 days 3 hours ago

WOENSDAG – Van de Belgische wedstrijden mogen we Brasschaat en Geel met recht de klassiekers bij onze zuiderburen noemen. Misschien zijn de wedstrijden iets van hun glans verloren, ze bestaan nog steeds. Geel was afgelopen zondag. Waar tientallen Nederlanders tegenwoordig naar Bilzen trekken, wachtte Geel in vroeger Jaren een Oranje-invasie. Die tijd is voorbij. De kwart triathlon van Geel heeft niet meer de internationale allure. Zondag was de kwart, opnieuw gewonnen door Alex Krug. Charlotte Deldaele versloeg twee andere Belgische toppers Amber Rombaut en Joke Coysman. Twee Nederlanders zaten bij de beste 25: René Vosters wipte even de grens over en eindigde als 23e, Maastrichtenaar Lex Habvraken zat hem op de hielen als 24e.

 

Hans, Jan en ook Paula winnen in Bilzen

 

We komen nog even terug op Bilzen. Het was wat grauw en kil zondag in Belgisch Limburg, gezien het deelnemersveld zou je meer publiek verwachten. Ook al omdat er bij onze zuiderburen meestal ‘goed wat volk’ staat te kijken. Afijn, Pieter Heemeryck trok zich er niks van aan, was sneller binnen dan elk tijdschema en ook de speakers waren verrast met zijn snelle arrivee. Tom Mets volgde op acht minuten. Van de Nederlanders meldden we al dat Stefan Overmars netjes vierde werd en Roy Lagerburg tiende. Knap waren zeker ook de twaalfde plaats van Michiel van Bellen, de vijftiende van Patrick Dekkers en de twintigste van Paul Langelaan. Posiumplaatsen bij de mannen waren er voorts voor Erik Peeman (tweede M40), Hans Bouwmeester (prachtige winst bij de M50), Peter Mestrini (tweede M50), Wouter Zondervan (3e M50), Jan Mijwaart (1e M60) en Norbert van der Plas (2e M60). De Rosmalenaar wees op zijn iets te kalme finish. ,,Dat kunnen wij in Rosmalen straks beter.’’ Als dat weer zoals in twintig jaar terug verloopt, is Norberts constatering alvast juist.

 

Royale winst voor Sarissa de Vries, die weliswaar Stefanie Adam bij het fietsen in haar nabijheid kreeg, maar bij het lopen vrij eenvoudig naar haar tweede opeenvolgende winst ging. Deborah Schouten eindigde op een prima derde plaats en inderdaad Deborah: dat lijkt voor sommigen vanzelfsprekend, maar je moet het wel even doen. Die top tien was doorspekt met Nederlandse vrouwen. Met uitzondering van de achtste plaats waren Anne Zijderveld, Danielle Riem, Annemiek Willemze, Jolanda Nell, Concetta Pichierri en Paula van der Pouw-Kuiper bij de bovenste tien te vinden. Concetta werd tweede F40 en Paula won de F50-categorie. Ook Esther van Duijnhoven (3e F40) en Nicole Loeve (3e F50) stonden op de podia.

 

Mark Wilson beste Nederlander in 70.3 IM Danang

 

In het rijtje van zes (70.3) Ironman-races van afgelopen weekend ontbrak tot dusverre de Vietnamese race in Danang. Ten onrechte want een recordaantal van 17 Nederlandse deelnemers deed mee. Wel veel expats, maar toch zijn er in Europa genoeg halves die het met minder dutchies moeten stellen. De winst in de snikhete wedstrijd ging naar Tim Reed, die naam en landgenoot Tim van Berkel – winnaar vorig jaar – versloeg. Derde werd Kiwi Mike Phillips, bezig aan een goed voorjaar. Bij de vrouwen liet oudgediende Radka Kahlefeldt-Vodickova zich weer van haar beste kant zien. Dimity-Lee Duke eindigde opnieuw als tweede en Caroline Steffen noteerde een derde plaats. De overmacht waarmee de Zwitserse in voorgaande jaren races naar haar hand zette lijkt voorbij. Beste Nederlander was Mark Wilson op een dertigste plaats en daarmee zesde M45. Beste vrouw was Manon Peters op een vijftiende plek, tevens derde F30. De sterkste Nederlandse inbreng was bij de M60 met winnaar Ron Gerrits van Creating Ballance Foundation. Hij deed er 5.15 uur over. Veertig minuten later volgde leeftijdsgenoot Willehard Wortelboer als vierde M60.

 

Martijn zag af in zijn negende Ironman

 

Tussen de eerste en tweede Nederlander op de Ironman Santa Rosa zat maar liefst 7,5 uur. Derk de Korver en Martijn Krijger dus. Voor Martijn was het zijn negende Ironman-finish (3x Maastricht, 2x Mallorca, Nieuw-Zeeland, Busselton en Emilia-Romagna). Martijn gaf aan veel te diep te zijn gegaan. ,,Het was een zware, hete dag. Drie kwartier na mijn finish een paar keer flauw gevallen en naar het ziekenhuis afgevoerd. Heel veel vocht tekort. Nu weer beter en het ziekenuis uit. Maar wel veel water blijven drinken.’’ Martijn finisht meestal tussen de 13 en 16 uur. Maar de TV Rijnmond-man heeft het weer gelapt. Geen Nederlanders in de kleine Britse klassieker Big East Tri te Essex. Johnny Boylan en Juliet May klopten de 54 andere deelnemers.

 

Andere vakantie

 

Tot slot: slecht nieuws voor Rob Barel, Frank Heldoorn, Nick Marijnissen, Gregor Stam en Floris-Jan Koole. De met veel tam-tam aangekondigde Race of the Legends met tal van triathlonlegendes gaat niet door. Althans niet in Embrun. Initiatiefnemer Christophe Croze kan het niet eens worden met de ietwat eigenzinnig Embrun-organisator Gerald Iacono. Dat betekent in huize Van den Broek dat de vakantieplannen zich enigszins wijzigen. Hoewel een triathlonloze vakantie ook niet verkeerd is….

Derks verhaal; de DQ van Marget; Races in Montenego; Aix; Gulf Coast en Monterrey – WTJ 797

Trikipedia 1 week 17 hours ago

DINSDAG – Derk de Korver verdient in ons land meer aandacht, vinden wij. Zijn prachtzege zondag op de Ironman Santa Rosa in de voor deze race scherpe eindtijd van 8.42.37 belooft veel voor zijn derde optreden in Kona. Vorig jaar was hij al beste Nederlander, maar Derk is nu ook rijp voor de wereldtitel in zijn agegroup. Lijkt ons. We vroegen hem zijn relaas te doen over Santa Rosa.

 

Na een fantastisch 2017, was ik aan het eind toch een beetje teleurgesteld dat ik Ironman Florida niet had gewonnen. Met Santa Rosa zag ik eindelijk kans een keer de overwinning te pakken. Ik wist dat het gemakkelijk zou zijn, ik ken veel van mijn Amerikaanse tegenstanders, die allemaal ‘Kona-kaliber’ hebben. Gelukkig had ik mijn Kona-slot aan, dus had ik eigenlijk niks te verliezen. Mijn coach Matt Dixon en ik waren het eens dat dit een race zou zijn waar ik veel risico kon nemen om te zien wat echt mogelijk was. Dat was mijn mindset.

 

Helaas begon de dag niet al te sterk. Ik meende sneller te zijn geworden met zwemmen, maar dat bleek niet zo te zijn. Mijn zwemtijd was precies een uur, hetzelfde als altijd. Ik hoopte stiekem op 58 minuten. Gelukkig wist ik dat mijn concurrenten ook geen topzwemmers zijn, dus hoefde ik me geen zorgen te maken. Mijn kracht zit in het fiets- en loopgedeelte. Ik kwam als 50e uit het water en had na twee uur fietsen de leiding. Dit voelde geweldig, maar op dart moment realiseerde ik ook dat iedereen op mijn aan het jagen was en gezien de risico’s, die ik nam kon ik de koppositie ook zo maar kwijt raken. Gelukkig bleef ik sterk en had ongeveer zeven minuten voorsprong op de nummer twee. Lopen voelde meteen goed en ik wist dat ik ergens rond de drie uur kon eindigen. Gezien het parcours van drie rondjes, kon ik de tegenstanders regelmatig zien en zag dat het gat begon te groeien. Na 30 kilometer had ik 14 minuten voorsprong, maar toen werd ik beetje duizelig. Ik ben rustig naar twee ‘aid-stations’ gelopen en mezelf hersteld voor de laatste vijf kilometer. Een sterke finish met 11 minuten verschil op de nummer twee. Wat een geweldig gevoel (beyond the moon!). Ik kan niet wachten om te zien wat ik op Kona kan neerzetten!

 

 

Mooi relaas van een mooie triatleet, die hopelijk ook eens in Europa wedstrijden komt doen. Mits baas Google het toelaat natuurlijk. 34 jaar, in de kracht van zijn leven. We gaan nog mooie dingen beleven met Derk.

Paratriathlon Yokohama

 

Mooie dingen gebeuren er al met Jetze en Geert in bijvoorbeeld Yokohama. De diskwalificatie van Margret Ijdema verdient nog wel enige uitleg. Tijdens het handbiken liep haar ketting eraf, de ze er pas na veel moeite weer op kon krijgen. Bij de tweede wissel kreeg Margret een penalty voor ‘wisselen buiten haar vak’. Bij het passeren van de penaltybox zag ze helaas haar startnummer niet staan, zat ze dus de 10 seconden tijdstraf niet uit en werd zodoende gediskwalificeerd.

 

https://trikipedia.nl/wp-content/uploads/2018/05/32139521_1727265020693973_1220299010221277184_n.mp4

 

Daniel Knegt had de pech dat er in de slotfase volop gesprint werd in de strijd om de derde plek. Twintig seconden van brons volgde hij met guide Koen de Leeuw als zesde.

 

 

En Odette van Deudekom lag op plaats drie met de snelste fietstijd. Een acute kuitblessure wierp haar terug. Wandelend en op guide Linda van Vliet leunend kwam ze als vijfde binnen.

Luc van Lierde deelnemer in Montenegro

 

Een sprongetje naar Montenegro waar voor de tweede keer het Ocean Lava-circuit neerstreek. Vier Nederlanders deden mee. Christiaan van Marle was op de 215e plaats de beste. Bij de vrouwen finishte Yvonne Wierts als zestiende. De winst in het prachtige Kotor ging naar de Tsjech Jan Sneberger en de Italiaanse Federica de Nicola. Opvallend was de aanwezigheid van dubbel Hawaii-winnaar Luc van Lierde, die zich zelfs waagde aan de trio-triathlon. Hij legde de 1900 meter in de Baai van Kotor af. Als snelste nog steeds.

Heleen kan ’t nog steeds: winnen

 

 

Het was een rare dag zondag in het Franse land van Aix. De achtste editie van de 70.3 Ironman Aix en Provence begon met droog weer en een goede watertemperatuur van 20 graden. Maar 40 kilometer fietsen verder begon het te regenen en zakte de temperatuur tot onder de acht graden. De afdalingen moesten in de vrieskou worden genomen. Het bleef gedurende de verdere wedstrijd regenen en daarom namen profs als Erik-Simon Strijk geen risico’s bij het fietsen. De wedstrijd werd gewonnen door de Duitser Andi Boecherer voor de Fransen Denis Chevrot en Kevin Maurel. Sven Strijk deed het goed op een 13e plaats, broer ES finishte als 19e vijf minuutjes later.

 

 

Van de 31 gefinishte Nederlanders was die van Heleen de Hooge-Bij de Vaate een bijzondere. Ze was zestiende vrouw, maar uiteraard eerste in haar agegroep F40. Hulde voor Heleen op 50 minuutjes van winnares Manon Genet, die Lisa Hutthaler en de minder bekende Fenella Langridge achter zich liet. Ereplaatsen van Nederlandse zijde voor de twee Hawaii-gangers Florian Duterloo (4e M25) en Antoine Flori (4e M45). Opvallend: beide heren wonen net als Derk de Korver niet in Nederland maar in Duitsland respectievelijk Zwitserland. Marcel de Graaf finishte als achtste M50.

Baywatch

 

Nog twee 70.3 Ironmans waar de Nederlandse belangstelling een stuk geringer was. Aan de Gulf Coast, Amerika was Max van Adrichem enige ‘dutchie’. Hij werd 183e van de 1561 deelnemers in een tijd van 5.24.20 uur. De Braziliaanse winnaar Thiago Bianchini deed er een uur en een kwartier korter over. Zuidamerikaanse winst ook bij de vrouwen middels Florencia Morales, sportieve baywatch lifeguard uit Argentinië.

 

Europese successen in de 70.3 Ironman van Monterrey, Mexico. De Fransman Antony Costes klopte fietsbeest Andrew Starykowicz en Iceland-winnaar Kevin Collington. De Finse Kaisa Sali versloeg de toch ook niet malse Mirinda Carfrae. Jeanni Seymour, winnares vorig jaar, eindigde derde. De enige Nederlandse deelnemer – Jurgen Mulder – viel uit.

Trispiration; triathlontraining, specifiek voor vrouwen

Trikipedia 1 week 18 hours ago

 

Opnieuw mogen wij een nieuwe partner van Trikipedia.nl voorstellen; Trispiration. Het bedrijf van Josta Bolhuis, ervaren triatlete en trainster, welke zich specifiek op de vrouwen richt.

 

 

Trispiration is uniek in haar soort. We willen vrouwen graag inspireren om in de bijzondere triathlon wereld te stappen, en passievol, daadkrachtig, stoer, energiek en vol power door het leven te gaan. We zijn er voor alle vrouwen die triathlon een keer van dichterbij willen bekijken, actief willen gaan beoefenen, maar ook voor de gevorderde atlete die behoefte hebben aan praktische wisselzone tips, voeding- en trainingschema’s en persoonlijke coaching en training.

We willen triathlon voor vrouwen niet alleen in Nederland maar wereldwijd promoten en aantonen dat vrouwen de ultieme duursporters zijn.

 

 

Een bedrijf waar je begeleid wordt door coaches en trainers die veel weten op hun vakgebied. Vrouwen die al naast de kennis ook de nodige ervaring hebben en dit op een heldere en motiverende manier over kunnen brengen, zodat je er ook echt iets aan hebt. We helpen je om krachtiger te worden en verantwoord op te bouwen, zodat je zonder blessures door overtraining of verkeerde training aan de start van je geplande wedstrijd kan verschijnen. Of dat je gewoon op een fijne manier met andere stoere Tri-chicks lekker samen kan trainen en kan profiteren van vele jaren van lesgeef- en wedstrijdervaring.

 

 

Trispiration biedt voor haar members:
*Coaching zowel live als online, dus waar je ook woont het is mogelijk om gecoacht te worden.
*Binnen het coachen bieden we trainingsschema’s op maat,
*Webinars,
*clinics,
*social events,
*video bibliotheek waarin alles over triathlon en training te vinden is,
*artikelen en een online community voor al je vragen en inspiratie.
* live coaching , inclusief live trainingen met gecertificeerde trainsters voor zwemmen, fietsen, hardlopen, krachttraining en wisseltrainingen.

En vrouwen die nog niet aan triathlon doen kunnen de Start2Tri cursus volgen, live in Amsterdam, maar straks ook online (mocht je ver buiten Amsterdam wonen ).

Voor meer info :   www.Trispiration.eu

Be part of the Trispiration Squad!
Trispiration team.

 

Denteneer 15de, Jurgens lek in GP Valence

3athlon.be 1 week 1 day ago

In Frankrijk is zondag het Grand Prix seizoen begonnen in Valence. Net zoals in de 70.3 Ironman van Aix-en-Provence kregen ze in Valence met noodweer te maken. In de gietende regen haalde Peter Denteneer zijn beste flandrien-benen boven. In een sterkbezette wedstrijd werd hij vijftiende. Thomas Jurgens reed lek.

Voor Thomas Jurgens werd het een dag in mineur. Hij keek enorm uit naar de openingsmanche van het Franse Grand Prix seizoen. Jurgens komt in Frankrijk uit voor het Valence triathlon team en wou er meteen staan in de thuiswedstrijd van zijn ploeg. Hij had een minder zwemnummer, probeerde op te rukken op de fiets, maar reed dan lek en moest de wedstrijd verlaten. Valence eindigde daardoor pas op de tiende plaats in de ploegenranking. Die werd gewonnen door de topfavorieten van Poissy Triathlon met Anthony Pujades op 2 en Aurelien Raphael op 4. De individuele zege was voor Leo Bergere van Saint Jean De Monts Vendee. Peter Denteneer werd knap 15de en bracht zo Rouen Triathlon naar de vierde plaats. Zijn ploeggenoot Noah Servais werd 29ste.

Bij de vrouwen won Georgia Taylor Brown. De ploegwinst was voor Triathlon Val De Gray. Cato Cassiers was de enige Belgische. Onze youngster pakte een degelijke 39ste plaats voor Triathlon Saint Amand Dun, waarmee ze 10de werd per ploeg.

Virginie tweede in Chalons

Nog in Frankrijk werd age group wereldkampioene duatlon Virginie Soenen knap tweede in de sprinttriatlon van Chalons en Champagne. Zwemmen is niet haar ding en daarin verloor ze dan ook vier minuten. Ze liep uiteindelijk nog drie minuten sneller maar dat was onvoldoende om winnares Cybele Schneyder te bedreigen. De in België vaak aantredende Fransman Robin Tournant werd vierde op de kwarttriatlon. Die werd gewonnen door Matthieu Journot. Olivier Lange was de eerste Belg op de 13de plaats. 

Kees Vaneman erelid; alles over UT-triathlon Enschede, Zwelo Rucphen en slot Ter Aar – WTJ 796

Trikipedia 1 week 1 day ago


MAANDAG – In den beginne waren er vier gezonde Hollandse jongens, die zich aan een driekamp waagden. Zo zou de triathlonbijbel van Nederland kunnen beginnen. Die vier zijn Rudolf Degenaar, Hans Dieben, Gregor Stam en Kees Vaneman. De laatste drie zijn nog actief en Rudolf werd onlangs met Hans opgenomen in de Haagse Wall of Fame. Gregor maakt zich op voor een nieuw avontuur: de Elfsteden Ultraloop. Hardlopend langs de elf Friese steden. Komend Pinksterweekend. We gaan hem volgen, maar ook Stefan van der Pal en Piet Abma, triatleten annex ultralopers.

En Kees Vaneman, ook die zien we nog geregeld in run-bike-runs. En Kees kwam afgelopen week ook in het nieuws, want tijdens de algemene ledenvergadering van zijn atletiekvereniging Tempo werd Kees Vaneman benoemd tot erelid. Hij is 44 jaar lid van de club en zijn sportcarrière spreekt de clubleden zeer tot de verbeelding. Zo heeft Kees maar liefst 23 clubrecords op zijn naam staan. In de eerste Holland Triathlon van 1981 werd hij tweede. Drie keer finishte hij in de Ironman Hawaii, in 1982 werd Kees zevende in Nice.

Pim en Sarah-Lynn maken indruk


We hebben nog wel wat wedstrijdjes uit het weekend open staan. Snel beginnen met eerst het binnenlandse spul. UT-Enschede was de grootste van de drie evenementen. Ruim 650 triatleten bijeen op de Campus, uiteraard mede dankzij de drie Teamcompetities, die zich hier afspeelden. An almost Super Sunday dus. In de mêlee van series en uitslagen stellen we vast dat de hoofdrollen waren weg gelegd voor Pim Venderbosch en Sarah-Lynn Reuver. Ik zou Pim beslist een keer meenemen naar een ETU-cup, selectiecommissies! Het duo won de ochtendrace. Pim liet daarbij Rutger Duursma en Daan Gehlen nipt achter zich, waarna ‘old soldiers’ als Tjardo Visser, Cesar Beilo en Gerbert van den Biggelaar volgden. En Sarah-Lynn was Franciska Schutter (altijd goed in Enschede) en Charlotte Lentinga de baas. Omdat de middagrace vanwege naderend noodweer moest worden afgeblazen werd de eindstand van de 2e divisie op basis van die ochtend-tijdrace opgemaakt. Trimates met Pim, Daan, Gerbert en Marijn de Jonge won voor Hellas 3 en Triteam Groningen 2. Bij de vrouwen was TTvW Hof van Twente met Sarah-Lynn, Mieke Prins, Anne Oltvoort en Laura van der Neut te sterk voor – opnieuw – Hellas 3 en De Dolfijn 3.

Fluitende Flamingo’s

De Teamtriathlon voor 3e en 4e Divisie mannen ging in de middaguren nog wel door. Hellas 4 won met Ron Band, Rens van Eijk en Anne Leskens in de 3e, Utrechtse Heuvelrug Triathlon Team opende het seizoen met winst in de 4e divisie. Dat team bestond uit Bart in ’t Velt, Charles Helsper en Marco Glastra. Diep respect dwong het team Oude Veer af, dat derde werd. René Hoep, Jordy van der Rijst en Henk Elbertsen hadden daags tevoren nog hun veel te jong gestorven teamgenoot Sander Menkveld naar zijn laatste rustplaats gebracht. In de eindklassering was de 3e Divisie (ochtend- en middag tijden opgeteld) gewonnen door Tri4Friends met Mark Lobbezoo, Kristian van Hemert en Wouter van Dijk en de 4e Divisie door eerdergenoemde Utrechtste Heuvelrug TT.

De ‘recreanten’ middagserie was voor Step One met Jessie, Mark en Marco Muller en Glenn ten Berge. Bij de vrouwen wonnen de Fluitende Flamingo’s met Franciscka Schutter, Elsemieke Stokman en Margot Reinders. Zij grepen ook de eindzege. Bij de mannen was dat Tritanium-Dikke Tammo’s. En dat bestond dan weer uit Niels Grote Beverborg, Rutger Duursma, Erik Schröder en Jacob Veenstra.


Tussen al dit teamgeweld was er nog de individuele 1/8e triathlon met ook een prachtpodium. Devi Wolthuizen ging Joost Somsen en Gert Brinkman vooraf. Beste vrouw was de Zeeuwse Nelleke Baldé, die haar prijs in het zwemloopcircuit liet schieten. Ze klopte de talentvolle Marit van den Berg en Lieke Hergeman. De mini was voor Alex van Buttingha Wichers en Alina Wenning.

Arno en Lotte in Rucphen


Had Enschede een dagvullend programma, in Rucphen was het binnen twee uur gepiept. De zesde en laatste zwemloop uit het circuit was een prooi voor de snelle Belg Arno Lambrecht. Met speels gemak klopte hij Erwin Langeler en David Schrier.

Lotte de Vet zorgde voor een Belgische dubbelslag, maar moest diep gaan om Petra Sloots van zich af te houden. Emke Erpelinck werd derde. Arno en Lotte wonnen ook de eindrangschikking. De korte afstand was voor de steeds sterker wordende Chris Steenbakker en atlete Jamie van Lieshout debuteerde verrassend met winst. De nog kortere afstanden kenden als winnaars Brandon Groeneveld, Hasse Fleerackers, Thibo van Loon en Kato van Cleuvenbergen. Eva Cornelisse deed niet mee, maar had voldoende punten voor de eindzege op de halve afstand, die bij de mannen door Chris gewonnen werd. Om half twee kon iedereen thuis verder moederdag vieren. Geen druppeltje regen was er gevallen.

Koen en Juriena laatste winnaars Ter Aar?


De derde wedstrijd op moederdag hadden we niet goed op ons netvlies. Toch is de Keukenwarenhuis Triathlon van Ter Aar een klassiekertje op de kalender. Dit jaar zelfs de dertigste editie van een organisatie, die ook schaats- en beachvolleybalcompetities organiseert, ja zelfs klaverjastoernooien. Wij beperken ons tot de triathlon. De uitslagen waren vandaag alleen nog maar op een handgeschreven formuliertje voor handen. Van wat we meekregen is dat Koen Hijman gewonnen heeft, Jisk Hoogervorst tweede en Rob Musters derde is geworden.

Robs partner Juriena de Vries greep wel de winst. Zij versloeg Ingrid Eelkema en Rosanne de Boer. Dat de uitslag nog niet online staat, heeft wellicht te maken met het feit dat het organisatiecomité zondag iets langer heeft nagekaart.

De groep stopt er namelijk na drie decennia mee. Hopelijk komt er een doorstart van deze toffe zwembadtriathlon in het land van de ‘tsaar van Ter Aar’ Jan van der Marel.

Luc Van Lierde nog eens triatleet, Vande Kerckhove 6de in Montenegro

3athlon.be 1 week 1 day ago

Een opmerkelijke triatleet aan de start van de Ocean Lava triatlon van Montenegro afgelopen weekend. Niemand minder dan tweevoudig Ironman wereldkampioen Luc Van Lierde dook in de Baai van Kotor het water in om 1900 meter te zwemmen in de halve triatlon. De coach van het Itzu Tri Team hield het overigens alleen bij zwemmen, maar zijn trio won wel. Ook in de age groups was er Belgische winst voor Annick Vande Kerckhove.

Annick Vande Kerckhove doet nog maar een paar jaar aan triatlon maar binnen de 3coach groep van Christian Meuser en Wim Van De Wielle viel ze meteen op door haar talent en doorzettingsvermogen op de lange afstand. Nadat de triatlete uit Knokke vorig jaar in de Ironman Taiwan de kwalificatie voor Hawaii 2018 binnenhaalde, werkt ze dit seizoen hard aan de voorbereiding op Kona. Een paar weken geleden won ze ook al haar age group in de 122 triatlon van Teguise, toen als zesde vrouw overall. En ook in Montenegro kwam ze als zesde vrouw over de finish. Met een eindtijd van 5u12’15 pakte ze een vlotte overwinning bij de F40. Frederica de Nicola won de wedstrijd in 4u32’45. Jan Sneberger won bij de mannen.

Luc Van Lierde maakte deel uit van een trio met twee lokale helden. Luc nam het zwemmen voor zijn rekening, Dragan Jasovic fietste en Dmitry Nemkov liep naar de overwinning voor het 3GO team.

Time to go back home after a perfect weekend at @oceanlavamontenegro racing in relay (swim) for me was a lot of fun! I’ll be back next year for more! pic.twitter.com/e6V1iv2iKG

— Luc Van Lierde (@LucVanLierde) 14 mei 2018

Jalabert wint age group, Kenneth onderkoeld uit 70.3 Pays d’Aix

3athlon.be 1 week 1 day ago

Laurent Jalabert in de 70.3 Pays d’Axe (foto: Thierry De Ketelaere)

Terwijl Mallorca zaterdag meer dan 4.000 triatleten verwelkomde, trokken zondag nog eens 1.500 triatleten naar Frankrijk voor de 70.3 Ironman van Pays d’Aix. Wij keken uit bij de pro’s naar Kenneth Vandendriessche, maar na de zonnige periode in België en Lanzarote, werd hij in Aix-en-Provence slachtoffervan de regen en de koude. Hij moest onderkoeld het strijdtoneel verlaten. Bij de age groupers troffen we nog bekende gezichten. Zo won Laurent Jalabert de M50 categorie.

JaJa is al gekwalificeerd voor de Ironman van Hawaii, waar hij overigens niet voor de eerste keer aan de start komt. We herinneren ons nog een editie in Kona waar we Mike Reilly hoorden zeggen: “From France, 43 years old, Laurent Jalabert, you are an Ironman…” en meer niet. Zondag snelde hij in een tijd van 4u29’55 naar de 41ste plaats overall. Hij verpulverde de tegenstand in de H50 reeks en lijkt nu al klaar voor Hawaii. In 2007 deed hij zijn eerste Ironman in Zwitserland en in 2008 mocht hij voor het eerst naar Kona. In november van vorig jaar werd hij tweede in zijn age group in de Ironman van Cozumel en pakte hij een slot voor een derde keer Hawaii. Nog bij de age groupers kregen we Belgisch zilver voor Valerie Van Hauwaert. Zij werd in 5u20’28 tweede bij de F40 op iets meer dan vijf minuten van de Nederlandse ex-pro triatlete Heleen Bij De Vaate. Brent Patteeuw werd 53ste overall en 7de bij de M30 in 4u33’55.

Ook Eli onderkoeld

Overigens was Kenneth Vandendriessche niet de enige die onderkoeld raakte. Ook onze ouderdomsdeken Eli Iwens moest helemaal verkleumd vroegtijdig opgeven. Hij was aan een goede race bezig bij de H75, maar door de aanhoudende regen stapte hij na 60 km fietsen uit. Het werd een allereerste DNF uit zijn triatloncarriere. “Het fietsen ging goed tot km 65. Door het onweer, stortregen, hagel en windvlagen erg onderkoeld geraakt door te weinig kledij. Op de top van de steile col had ik het nog koud ondanks een maximale hartslag. Naar beneden rijden was geen optie meer. Samen met veel anderen de strijd moeten staken. Dan kom je naar de Provence voor het goede weer. Eerste keer in mijn triatlonleven dat ik moet stoppen. Weer een ervaring meer maar een onaangename. Op naar de volgende, Helsingor in Denemarken op 17 juni,” aldus Eli.

Andi Boecherer won in Aix-en-Provence in 3u53’09 voor de Fransen Denis Chevrot en Kevin Maurel. Sven Strijk werd 13de, zijn broer Erik-Simon 16de. Bij de vrouwen ging de winst naar Manon Genet voor Lisa Huetthaler en Fenella Langridge.

 

Krug op herhaling in Geel, Deldaele 2de week op rij

3athlon.be 1 week 2 days ago

Charlotte Deldaele verkeert in een bloedvorm. Dat bewees ze zondag in Geel door er de kwarttriatlon te winnen. Een week na Veurne was het meteen haar tweede seizoenszege en ditmaal wel met enkele andere kleppers zoals Joke Coysman aan de start. Bij de mannen verdedigde Alexis Krug zijn overwinning van vorig jaar met verve.

Alexis kwam samen met Kjel De Hertog als eerste uit het water, kort gevolgd door Dries Matthys. De twee leiders gingen hard door op de fiets en pakten een minuut voorsprong op Matthys. Alexis en Kjel wisselden als eersten voor de 10 km lopen. Daarin moest Kjel al snel zijn Atriac-medevluchter laten gaan. Krug won overtuigend in Geel voor Dries Matthys, die zijn snelle loopbenen toonde. Ook Thomas De Vleeschouwer en Lander Dircken geraakten nog op en over De Hertog. Zo bezette Atriac plaatsen 1, 3, 4 en 6. Want achter Kjel kwam Job Teblick als zesde binnen.  

2 op rij voor Deldaele

Bij de vrouwen gingen Charlotte Deldaele en Amber Rombaut aan kop in het zwemmen. Ze telden meteen een mooie voorsprong op andere favorietes zoals Joke Coysman (2’30) en Marjolein Truyers (4’05). In de 40 km fietsen ging Rombaut aan de leiding maar Deldaele volgde op een tiental seconden. De EFC-ITC wisselde snel en stormde al vroeg naar de leiding om die niet meer af te staan. Charlotte Deldaele pakte na Veurne vorige week meteen haar tweede zege van het seizoen in 1u55’08. Itzu Tri Team atlete Amber Rombaut werd op 56 seconden tweede. Joke Coysman vervolledige het podium. Zij werd derde voor Marjolein Truyers.

Sander en Hanne op de sprint

Terwijl zijn broer Pieter de 111 van Bilzen won, werd de sprinttriatlon een prooi voor Sander Heemeryck. Opvallende vaststelling, de jongere Heemeryck heeft deze winter nog beter leren zwemmen. Hij verloor slechts een halve minuut op Joachim Wera en maakte dat verschil in het fietsen goed om vervolgens in het lopen schroeiend hard uit te halen. Heemeryck won voor Laurens Verluyten en Dieter Boeye. Bij de vrouwen ging Hanne De Vet van start tot finish aan de leiding. Vetje haalde het voor Katrien Maes en Jolien Vandemoortele.

Pages