Nieuws van de Nederlandstalige nieuwssites

Nederlandse Triathlon Bond maakt programma Run Bike Run Series bekend

3athlon.nl 6 hours 38 min ago

Naast dat afgelopen weekend de agenda’s voor de Teamcompetities, het Jeugd en Junioren Circuit en de Nederlands Kampioenschappen bekend werden gemaakt, werd ook het programma voor de Run Bike Run Series gepresenteerd. We spraken bondscoach duathlon Armand van der Smissen over de ontwikkelingen de afgelopen jaren en de agenda voor het aanstaande seizoen.

De Run Bike Run Series gaan aankomend seizoen het vierde jaar in. ,,Het idee bestond al langer, al was er in de eerste jaren tijdens de teamcompetities nog niet heel veel enthousiasme, maar op gegeven moment zijn we het toch gaan organiseren. Het eerste jaar hadden we gemixte teams met een soort bonificatie systeem om het verschil tussen de mannen en vrouwen gelijk te trekken. Het jaar erop begonnen we met een aparte mannen en vrouwen serie, ook omdat het aantal deelnemende teams groeide. In het eerste jaar waren er zo’n twaalf teams, afgelopen jaar waren het er een kleine dertig.” Voor komend seizoen is er nog genoeg ruimte voor groei. ,,De inschrijvingen gaan over een paar weken open en lopen in ieder geval tot 1 januari. We hopen dat we dit jaar nog meer aanmeldingen hebben, zodat we op alle niveau’s competitie kunnen bieden in verschillende series.” Volgend jaar zullen de teams in Serie A (mannen en vrouwen) en Serie B (mannen) strijden. ,,We hebben nog genoeg ruimte voor groei.” 

Deelname aan de Run Bike Run Series is voor triathlonverenigingen een uitstekende voorbereiding op het triathlonseizoen. ,,Het is natuurlijk super gezellig om met je team aan de Run Bike Run Series mee te doen, maar daarnaast is het ook een goede voorbereiding op het triathlonseizoen. Helemaal wanneer het zwemwater wordt afgekeurd en je zomaar bij een duathlon terecht kunt komen. Tot slot zijn er genoeg atleten die moeite hebben met zwemmen en waarvoor duathlon als een soort opstapje voor triathlon kan dienen.” Atleten hoeven niet bang te zijn om met deelname aan de Run Bike Run Series in de problemen te komen voor de wedstrijden van de Teamcompetities Triathlon. ,,We hebben met de kalender zoveel mogelijk rekening gehouden dat de wedstrijden niet overlappen.”

 

Locatie Organisatie Datum Afstand Format Hilversum TV Hilversum 17 maart 5 – 20 – 2,5 Sprint (niet stayer) Oldenzaal Run Bike Run Hulsbeek 31 maart n.n.b. Team Relay (stayer) Geel Challenge Duathlon Geel
6 april 2,5 – 20 – 5 Sprint (stayer) Hoogerheide Run Bike Run Hoogerheide 12 mei 2,5 – 20 – 5 Sprint (stayer) Groningen Zernike RBR Groningen 26 mei 5 – 20 – 2,5 Individuele tijdrace Tilburg   29 september  3x ( 1 – 6 – 1) Triple Duathlon (stayer) Spijkenisse TVS 13 oktober 10 – 40 – 5 Klassieke afstand (niet stayer)

The post Nederlandse Triathlon Bond maakt programma Run Bike Run Series bekend appeared first on 3athlon.nl.

Winst voor Geert Lauryssen en Maud Golsteyn bij Cross Duathlon Maastricht

3athlon.nl 16 hours 51 min ago

De Isaac Cross Duathlon Maastricht is voor de zesde keer op rij gewonnen door de Belgische Geert Lauryssen. Daan Schouten werd tweede en was daarmee de snelste Nederlander. Maud Golsteyn schreef de vrouwenrace op haar naam.  

Over een pittig parcours dat rond de Sint Pietersberg liep, bestond de Cross Duathlon voor deelnemers aan de lange afstand uit 7 km lopen – 22 km mountainbiken – 2,5 km lopen, waarbij de eerste loopronde 110 hoogtemeters bevatte, de fietsronde 250 hoogtemeters en de laatste loopronde 70 hoogtemeters.

Vanaf het begin nam de Belgische Geert Lauryssen de leiding door de enige te zijn die de 7 kilometer binnen 25 minuten wist te volbrengen. De snelste achtervolgers waren Daan Schouten, Bas Peters en Roger Smeets, die een achterstand van zo’n anderhalve minuut op Lauryssen hadden toen de mannen de wissel naar het fietsen maakten. Schouten en Peters zetten de achtervolging in en klokten snellere fietstijden dan Lauryssen, maar desondanks konden zij de koppositie niet overnemen. Ook tijdens het laatste looponderdeel gaf Lauryssen zijn voorsprong niet meer weg. Na 1:26:03 kwam de Belg als eerste over de finish, gevolgd door Schouten (1:27:06), die zijn naam als regerend Nederlands kampioen Cross Duathlon eer aandeed. Peters veroverde de derde plaats in 1:28:14.

Maud Golsteyn pakte de winst bij de vrouwen (Foto: Bearsports)

Bij de vrouwen domineerde Maud Golsteyn vanaf het begin de wedstrijd. Voor het eerste looponderdeel had ze 29:30 minuten nodig en daarmee pakte ze direct een voorsprong van ruim een halve minuut op de rest van het veld, dat werd aangevoerd door Jeannette Smelt-Bergmans. Op de mountainbike liet Golsteyn opnieuw zien over de beste benen te beschikken en met een voorsprong van ruim een minuut begon ze aan de afsluitende 2,5 kilometer. Ook daar kwam Golsteyn niet in de problemen en met een eindtijd van 1:44:47 pakte de atlete dan ook de winst op de lange afstand. Smelt-Bergmans handhaafde zich in tweede positie en kwam na 1:46:10 over de finish. Floor van den Brand kon met een sterk laatste looponderdeel (9:40 minuten) nog dicht in de buurt komen, maar moest genoegen nemen met de derde plaats in 1:46:25.

The post Winst voor Geert Lauryssen en Maud Golsteyn bij Cross Duathlon Maastricht appeared first on 3athlon.nl.

Rody Kroon en Laura Gorter pakken crossduathlon Pijnacker

transition.nl 19 hours 29 min ago

PIJNACKER – De meest modderige duathlon van Nederland kende vandaag een van zijn ‘schoonste’ edities. Mede dankzij de geringe regenval en de nachtvorst lag het parcours er dit jaar strak bij, en de milde doch frisse omstandigheden in de ochtend maaktehet tot een snelle editie, waarin de deelnemers ettelijke minuten sneller waren dan de vorige […]

Het bericht Rody Kroon en Laura Gorter pakken crossduathlon Pijnacker verscheen eerst op Transition.

Rody Kroon en Laura Gorter winnen RunBikeRun Pijnacker [video]

3athlon.nl 23 hours 37 min ago

Rody Kroon en Laura Gorter hebben vandaag de cross duathlon van Pijnacker gewonnen. Kroon had hiervoor 1:18:43 uur nodig en troefde hiermee Christiaan Solleveld met 20 seconden af. Jeroen Lute werd op ruim een minuut derde. Bij de dames leidde Gorter de wedstrijd van begin tot einde en finishte anderhalve minuut voor Femke van Kessel. Riika Vreeswijk-Kelja werd op vijf minuten derde. Bij de recreanten waren Wouter Tel in 1:20:01 en Jorine Koopman in 1:39:14 de snelsten.

Bij de heren liepen Kroon en Solleveld gezamenlijk de eerste vijf kilometer en kwamen eveneens gezamenlijk de eerste wissel uit. Tijdens het fietsonderdeel reed Kroon echter verkeerd en verloor kostbare tijd op Solleveld, die de leiding nam. Bij de tweede wissel had Kroon het gat echter al bijna gedicht en tijdens de wissel liep hij Solleveld voorbij om in de laatste loopronde van 2.5 kilometer zijn voorsprong uit te breiden. 

Bij de dames liep Gorter direct bij iedereen weg en wist haar voorsprong tijdens het mountainbiken te behouden. Desondanks wist Van Kessel, de uiteindelijke nummer twee, nog tot een minuut te naderen. Bij het tweede looponderdeel wist Gorter echter haar voorsprong weer iets uit te breiden. Vreeswijk-Kelja deed na het eerste looponderdeel nog goed mee in de race, maar leverde tijdens het fietsonderdeel veel tijd in en werd uiteindelijk derde.

The post Rody Kroon en Laura Gorter winnen RunBikeRun Pijnacker [video] appeared first on 3athlon.nl.

Reactie Jetze Plat na benoeming sportman van het jaar [video]

3athlon.nl 1 day 4 hours ago

Gisteren werd Jetze Plat tijdens het nationale congres van de Nederlandse Triathlon Bond op Papendal benoemd tot sportman van het jaar. We zochten Plat na zijn benoeming op – helaas waren de andere kampioenen niet fysiek aanwezig – om erachter te komen wat deze benoeming voor hem betekent en wat hij komend seizoen van plan is.

 

 

The post Reactie Jetze Plat na benoeming sportman van het jaar [video] appeared first on 3athlon.nl.

Nederlandse Triathlon Bond maakt programma Teamcompetities bekend

3athlon.nl 1 day 16 hours ago

Op haar jaarlijkse congres heeft de Nederlandse Triathlon Bond vandaag het programma van de teamcompetities triathlon bekend gemaakt. Opvallend is dat de eerste drie rondes door alle divisies gezamenlijk worden afgewerkt en dat de superdagen deels plaatsmaken voor superweekenden. Daarnaast werden eerder ook al de locaties van de Nederlands Kampioenschappen en het Jeugd en Junioren Circuit bekend gemaakt.

In 2019 zullen er door een aantal afmeldingen, maar ook nieuwe aanmeldingen net als in 2018 in totaal 261 teams van start gaan. De teams zullen in vijf verschillende wedstrijden onderling uitmaken wie het beste team in de divisie is. 

Onderstaand de data en plaatsen waar de verschillende competitiewedstrijden zullen plaatsvinden. 

Eerste ronde, 18 en 19 mei 2019: 

De Teamcompetities 2019 starten in Almere Duin, waar de Ere- en 1eDivisie volgens het Triple Mix format racen en de andere divisies een Team Time Trial afwerken. 

Tweede ronde, 8 en 9 juni 2019:

Een week na het Europees Kampioenschap over de olympische afstand komen de Teamcompetities naar Weert. Tijdens een stayer-OD is er een ‘noord versus zuid battle’, waarbij de teams uit de Divisies Noord en Zuid in dezelfde startserie strijden om de punten voor hun eigen klassement. Voor de 1eDivisie staat er in Limburg een olympische afstand op het programma en voor de Eredivisie een Team-Relay

Derde ronde, 22 juni 2019: 

Alle divisies komen op één dag samen in Rotterdam. De Ere- en 1eDivisie starten die dag tweemaal: in de ochtend is er een individuele kwalificatie en in de middag een ploegentijdrit met een achtervolgingsstart. De andere divisies werken een Team-Relay af, waarin ook hier Noord en Zuid samen zijn gevoegd. 

Vierde ronde en vijfde ronde verschillende locaties 

Vanaf de vierde rond waaieren de divisies uiteen over verschillende wedstrijden door het land. 

De Eredivisie heeft op 24 augustus in Veenendaal de vierde ronde tijdens het NK op de olympische afstand in Veenendaal en (onder voorbehoud) een week later op 31 augustus de finale in Nijmegen, waar ook het NK over de sprint afstand wordt gehouden.

De 1eDivisie heeft op 29 juni de vierde ronde in Holten met een sprint triathlon en op 7 september 2019 de finale met een team time trial in Vroomshoop.

De 2eDivisie Zuid heeft haar vierde ronde op 30 juni met een sprint triathlon in Nuenen, terwijl de 2eDivisie Noord een week later op 7 juli  in Utrecht een sprint triathlon doen. Zowel Noord als Zuid hebben de finale op 8 september met een sprint triathlon in Zaanstad.

De 3eDivisie en 4eDivisie Zuid hebben samen de vierde ronde met een sprint triathlon in Stein. Daarnaast hebben zij ook de finale gezamenlijk op 1 september met een sprint triathlon in Amersfoort.

De 3eDivisie en 4eDivisie Noord gaan voor de vierde ronde naar Klazienaveen voor een sprint triathlon en hebben hun finale samen met de 2eDivisie met een sprint triathlon in Zaanstad.

The post Nederlandse Triathlon Bond maakt programma Teamcompetities bekend appeared first on 3athlon.nl.

Els Visser 4e bij Ironman Malaysia: ‘De omstandigheden waren bizar’

3athlon.nl 1 day 19 hours ago

Na een voortvarende start bij Ironman Malaysia eindigde Els Visser net naast het podium op een vierde plaats in 10:02:49. ,,Ik had graag op het podium gestaan, maar ik heb alles gegeven wat er vandaag in zat.”

In eerste instantie zwom Visser in de voeten van de Amerikaanse Jocelyn McCauley die aan de leiding ging, maar McCauley moest ze na 400 meter toch laten gaan. ,,Ik merkte dat ik in mijn rode zone aan het zwemmen was. Mijn hartslag was te hoog en ik moest te veel moeite doen om in haar voeten te blijven”, vertelt Visser, die daarop besloot afstand te nemen en uiteindelijk tegelijk met de Duitse Maureen Hufe, zo’n tweeënhalve minuut na McCauley, in tweede positie uit het water kwam. ,,Ik ben tevreden over het zwemonderdeel en heb een goede zwemtijd (57:55 minuten, red.) neergezet.”

Waar Visser tevreden is over het zwemonderdeel, had het fietsonderdeel volgens haar beter gekund. ,,Vanaf het begin voelden mijn benen zwaar, ik merkte dat ik de kracht niet had. Het parcours was best wel heuvelachtig en het klimmen ging moeizaam”, blikt Visser terug, die na 20-30 kilometer al door een van haar concurrentes werd ingehaald en niet veel later door nog één. ,,Normaal ben ik juist sterk in het fietsen en word ik niet zomaar ingehaald, maar nu lukte het mij ook niet om aan te haken. Er zijn wel momenten geweest dat ik mezelf afvroeg wat ik hier deed, maar ik dacht, ik kan dit sowieso als een mooie training zien.”
De tweede ronde kon Visser zich echter herpakken en wist ze zich terug in de wedstrijd te vechten. ,,Na 150 kilometer zag ik opeens de meiden die mij eerder hadden ingehaald. Blijkbaar hebben zij dus toch meer verval gehad dan ik. Ik had beter willen fietsen, maar de benen wilden vandaag niet.”

Toch kon Visser als derde de wissel naar het looponderdeel maken. ,,Ik had even de tijd nodig om mijn ritme te vinden, maar na de eerste loopronde kwam ik er beter in. Ik zag dat Jocelyn (McCauley, red.) begon te wandelen, dus die had ik zo ingehaald”, vertelt Visser, die met nog 16 kilometer te gaan in derde positie liep met een voorsprong van acht minuten op de nummer 4. ,,Ik wist dat zij goed kon lopen en ik begon mezelf juist wat slechter te voelen. Dat ging met vlagen, want zodra ik had gekoeld kon ik wel weer even door. Het was een uitdaging om haar voor te blijven en de laatste ronde werd ik super misselijk – misschien heb ik qua voeding wat verkeerde keuzes gemaakt of te veel gedronken – en moest ik overschakelen naar de overleef-stand. Die marathon was zo ontzettend zwaar. Natuurlijk heb ik gedacht aan mijn ranking en het podium, maar uiteindelijk wilde ik gewoon naar die finishlijn toe.”

Een zware race dus, niet alleen voor Visser. ,,Ook van andere pro’s hoorde ik dat de omstandigheden hier echt bizar waren. Ik begreep dat het hier nog warmer en vochtiger is dan bijvoorbeeld in Kona.” De tropische omstandigheden zorgden wel voor een prachtige omgeving. ,,We fietsten door regenwouden heen met apen op het parcours en finishten aan het strand bij ondergaande zon. De omgeving was heel tropisch, echt super gaaf.”

De race werd uiteindelijk gewonnen door Hufe, die de wedstrijd met ruime voorsprong op haar naam schreef in 9:25:22. De Tsjechische Simona Krivankova werd tweede in 9:55:36, voor de Italiaanse Federica de Nicola die derde werd in 9:57:29. Visser moest genoegen nemen met de vierde plaats in 10:02:49. ,,Het was leuk geweest als ik op het podium had kunnen staan, maar er zat vandaag niet meer in.”

The post Els Visser 4e bij Ironman Malaysia: ‘De omstandigheden waren bizar’ appeared first on 3athlon.nl.

Jetze Plat en Rachel Klamer sportman en sportvrouw van het jaar

3athlon.nl 1 day 19 hours ago

Jetze Plat en Rachel Klamer zijn sportman en sportvrouw van het jaar geworden. Tijdens het nationaal congres van de Nederlandse Triathlon Bond in Papendal werden zij vandaag gehuldigd. Barbara de Koning werd talent van het jaar en Tessa Kortekaas Age Grouper van het jaar.

Nieuw dit jaar was dat de verkiezing van sportman en paratriatleet zijn samengevoegd tot één verkiezing, nadat Plat vorig jaar beide verkiezingen won. Genomineerden bij de mannen waren naast Jetze Plat ook Geert Schipper, Jorik van Egdom, Marco van der Stel en Evert Scheltinga. Bij de vrouwen waren Jony Heerink, Rachel Klamer, Els Visser, Yvonne van Vlerken en Quinty Schoens genomineerd.

Plat is uiteraard meer dan blij met zijn titel ‘sportman van het jaar’: ,,Dit voelt heel goed. Een wedstrijd wil je altijd winnen, maar bij deze heb je het zelf niet in de hand. Tof dat ik sportman van het jaar ben geworden, dat is toch wel bijzonder.”

Klamer kon zelf helaas niet aanwezig zijn bij de huldiging, maar liet in een videobericht haar waardering blijken. ,,Ik wil iedereen ontzettend bedankt voor het stemmen, ik voel me vereerd. Ik had een goede start dit seizoen. Daarna werd het wat minder, maar daarna kon ik me in de Super League Triathlon goed herpakken. Al waren die wedstrijden eigenlijk vooral als training bedoeld. Ik wil de Nederlandse Traithlon Bond en mijn coach ontzettend bedanken: het is belangrijk om een sterke bond te hebben om op terug te kunnen vallen.” 

(tekst gaat verder onder de foto)

Klamer uit in een videoboodschap haar waardering. (Foto: 3athlon.nl)

Tevens was er een categorie voor Talent van het jaar, waarvoor Barbara de Koning, Victor Goené, Shirin van Anrooij, Joey van ’t Verlaat en Sophie van der Most werden voorgedragen. Sione Jongstra, Tessa Kortekaas en Derk de Korver waren genomineerd voor de titel Age Grouper van het Jaar.

Winnares van de titel Age Grouper van het jaar, Kortekaas, kon eveneens niet aanwezig zijn, maar had ook een videoboodschap opgenomen waarin ze haar waardering uitspreekt. ,,Nadat ik bij Ironman Maastricht mijn slot voor Kona had gehaald, ben ik in die flow doorgestoomd naar het Wereldkampioenschap Ironman 70.3 en vervolgens het hoofddoel Hawaii. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik aan Hawaii denk.” Daarnaast kondigt Kortekaas aan: ,,Volgend jaar ben ik pro.” 

Barbara de Koning was ook niet aanwezig, doordat ze woonachtig is in het buitenland en dus ook zij had een videoboodschap opgenomen. ,,Het is een grote eer en een bekroning op een spannend jaar met de Youth Olympic Games in Buenos Aires. Ik hoop dat ik Nederland volgend jaar weer ijzersterk kan vertegenwoordigen.” 

The post Jetze Plat en Rachel Klamer sportman en sportvrouw van het jaar appeared first on 3athlon.nl.

Programma Teamcompetities 2019 bekend

transition.nl 1 day 20 hours ago

Tijdens het jaarlijkse NTB-congres op Papendal is het schema van de Teamcompetities 2019 bekend gemaakt. Ronde 1, 2 en 3 van het seizoen worden in 2019 door de vijf divisies – Eredivisie tot en met 4eDivisie – gezamenlijk afgewerkt. De Superdagen maken deels plaats voor superweekenden om de grote hoeveelheid startseries, en daarmee het dagprogramma, […]

Het bericht Programma Teamcompetities 2019 bekend verscheen eerst op Transition.

Rachel Klamer en Jetze Plat triatleten van het jaar

transition.nl 1 day 20 hours ago

Rachel Klamer en Jetze Plat zijn uitgeroepen tot sporters van het jaar. Dat werd bekend gemaakt tijdens het dertiende jaarcongres van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) zaterdag 17 november op Papendal in Arnhem. Jetze Plat is net als in 2017 de sportman van het jaar bij de NTB. Er wordt in de verkiezing geen onderscheid […]

Het bericht Rachel Klamer en Jetze Plat triatleten van het jaar verscheen eerst op Transition.

Pages