Nieuws van de Nederlandstalige nieuwssites

Teleurstelling bij Menno Koolhaas, tevreden Jony Heerink na World Cup Mooloolaba

3athlon.nl 5 days 19 hours ago

Het is een wereld van uitersten: de teleurstelling bij Menno Koolhaas na zijn 47e plaats bij de World Cup in Moolooba enerzijds en anderzijds de tevredenheid bij Jony Heerink nadat zij op een 36e plaats finishte.

Koolhaas kwam uiteindelijk bijna drie minuten na winnaar Tyler Mislawchuk over de finish. ,,Met zwemmen zat ik nog aan de staart van de grote groep.” Op de fiets reed Koolhaas uitstekend. ,,Ik kon terugkomen, maar het was erg onrustig en ging ook erg hard.”

Opvallend genoeg moest Koolhaas dat tijdens het lopen bekopen. ,,Het was na één meter ‘boem’. Klaar. Ik stond volledig geparkeerd, kreeg het ritme er niet in en kreeg geen controle over mijn ademhaling.” Voor Koolhaas is er vooral teleurstelling omdat hij er ‘nu een keer bij zat’. ,,En dan gaat het lopen ineens helemaal klote…”

Positief verrassen

Voor Heerink overheerst een heel ander gevoel na haar 36e plaats. Op voorhand liet zij al weten veel zin te hebben om te racen, maar er vanwege een valpartij eerder dit seizoen nog niet helemaal klaar voor te zijn. Feitelijk kon zij zichzelf dus alleen maar positief verrassen en dat deed ze ook. Nog niet tijdens het zwemmen overigens, al had ze vooraf ingecalculeerd dat ze hier tijd zou verliezen. ,,Ik zat ongeveer achteraan, maar op de fiets kon ik gelukkig aansluiten bij een klein groepje en lukte het om een aantal atletes op te rapen. De achterstand op de kopgroep en de groep voor ons bleef ongeveer gelijk, tot er in de laatste ronde iemand uit onze groep viel. Ik kon gelukkig uitwijken, maar moest wel afstappen.”

Tijdens het lopen werd de achterstand van Heerink opnieuw groter, maar ook dat was ingecalculeerd. ,,Ik heb het goed kunnen verdelen. Eerst haalde iedereen me in, maar later kon ik ze weer terughalen. Zowel het fietsen als het lopen voelde nog niet helemaal super, maar al wel een stuk beter dan een paar weken terug in Zuid-Afrika. Ik ga hier sterker weg dan dat ik twee weken geleden kwam.”

The post Teleurstelling bij Menno Koolhaas, tevreden Jony Heerink na World Cup Mooloolaba appeared first on 3athlon.nl.

Nederlandse mannen buiten top veertig World Cup Mooloolaba

3athlon.nl 5 days 21 hours ago

Een 43e en een 47e plaats: dat is waar Nederlanders Donald Hillebregt en Menno Koolhaas genoegen mee moeten nemen na hun World Cup in het Australische Mooloolaba. Helaas konden ze voorin geen rol van betekenis spelen in de door de Canadese Tyler Mislawchuk gewonnen race. Hillebregt gaf uiteindelijk ruim twee minuten toe op de winnaar, Koolhaas een kleine drie minuten.

Mislawchuk zwom de 750 meter in 7:34 minuut en was daarmee meteen de snelste. Vervolgens fietste hij de 20 kilometer in 28:32 minuut om toen met een aantal andere mannen aan het lopen te beginnen. Die vijf kilometer liep hij ontzettend snel en dankzij een tijd van 14:47 minuut legde hij uiteindelijk in een eindtijd van 52:14 minuut beslag op het goud. De Australiër Brandon Copeland pakte het zilver na 52:19 en de Duitser Valentin Wernz het brons na 52:22.

Ruim twee minuten later kwam Hillebregt als 43e over de finish. Hij zette de klok stil op 54:26. Hillebregt kwam na 8:05 minuut uit het water, maakte met een fietstijd van 28:03 minuut wel weer wat tijd goed op een groot gedeelte van het deelnemersveld en ook op winnaar Mislawchuk, maar dankzij een looponderdeel van 16:45 minuut verloor hij toch weer veel tijd.

Voor Koolhaas een soortgelijke opbouw. Met een zwemtijd van 8:03 minuut kwam hij zelfs twee seconden eerder uit het water dan Hillebregt en vervolgens maakte hij door 28:09 minuut te fietsen ook weer tijd goed op de mannen voorin. Koolhaas liep echter 17:27 minuut en gaf daarmee ook te veel toe om voorin nog een rol van betekenis te kunnen spelen.

Zo deden de Nederlandse vrouwen het.

The post Nederlandse mannen buiten top veertig World Cup Mooloolaba appeared first on 3athlon.nl.

Ashleigh Gentle wint World Cup Mooloolaba, Lotte Wilms (28e) en Jony Heerink (36e) op gepaste afstand

3athlon.nl 5 days 21 hours ago

Voorin was het spannend, maar zojuist won de Australische Ashleigh Gentle de World Cup in het Australische Mooloolaba. Na 58 minuten en 15 seconden kwam ze over de finish en daarmee bleef ze zes seconden voor de Amerikaanse Renee Tomlin. De Italiaanse Angelica Olmo werd derde en zat tien seconden achter Gentle. Op iets meer achterstand kwamen de Nederlandse Lotte Wilms (28e) en Jony Heerink (36e) binnen. Wilms gaf 2:16 minuut toe en Heerink 4:07.

Het was Gentle die 8:39 minuut over de 750 meter zwom, maar daarmee nog niet meteen de leiding had. Ze gaf een paar seconden toe op de koploopsters van dat moment, maar die seconden maakte ze tijdens het fietsen al snel goed. Ze werkte haar twintig kilometer af in 31:12 minuut. Met lopen was de Australische de enige die de vijf kilometer onder de zeventien minuten afwerkte. Dankzij haar looptijd van 16:54 minuut trok ze de wedstrijd naar zich toe.

Wilms beleefde op haar beurt een goed zwemonderdeel en met 8:35 minuut kwam ze zelfs eerder dan Gentle uit het water. Op de fiets kwam de Nederlandse ook goed mee en met een tijd van 31:18 minuut zat ze goed voorin. Het lopen kostte haar echter 19:04 en daarmee verloor ze de aansluiting met de snelste dames. Ze finishte na 1:00:31.

Heerink beleefde een iets zwaarder zwemonderdeel, al had ze dat op voorhand al verwacht. Zij werkte de 750 meter af in 9:19 minuut. Het fietsen nam voor Heerink 32:13 minuut in beslag, terwijl het lopen haar 19:14 minuut zou kosten. Daarmee kwam haar totaaltijd uit op 1:02:22. Heerink liet eerder al weten niet helemaal klaar te zijn voor deze wedstrijd, maar draaide met een 36e plaats (van de 47, red.) dus nog redelijk mee.

The post Ashleigh Gentle wint World Cup Mooloolaba, Lotte Wilms (28e) en Jony Heerink (36e) op gepaste afstand appeared first on 3athlon.nl.

Daniela Bleymehl over Challenge Family’s The Championship: ‘wie wil deze wedstrijd nou niet winnen?’

3athlon.nl 6 days 12 hours ago

Het is het paradepaardje van Challenge Family: The Championship. Deze Middle Distance wordt dit jaar op 2 juni in Samorin, Slowakije gehouden en trekt jaarlijks een zeer sterk deelnemersveld. Vorig jaar trokken Lionel Sanders en Lucy Charles nog aan het langste eind. Charles komt terug om haar titel te verdedigen, maar krijgt in ieder geval concurrentie van Daniela Bleymehl. De Duitse is gebrand op een overwinning. ,,Dit is een wedstrijd die iedereen wil winnen. De beste atleten ter wereld staan hier aan de start.”

Het is voor Bleymehl overigens de eerste keer dat ze start bij The Championship. ,,Maar ik heb veel en eigenlijk alleen maar positieve dingen over deze race gehoord. Over het parcours, over het publiek en over het sterke deelnemersveld dat ieder jaar aan de start staat”, aldus de atlete die heel erg uitkijkt naar haar debuut bij deze race.

Bleymehl laat weten dat een sterk deelnemersveld voor haar de voornaamste reden is om een race te selecteren. ,,Dit is een kans om het op te nemen tegen de beste atleten ter wereld. Natuurlijk is dat gaaf en ook heel spannend.” Overigens start het seizoen van Bleymehl over drie weken al: dan trapt ze af met Challenge Salou. Daarna zal ze op trainingskamp gaan, Challenge Heilbronn meepakken en daarna pas The Championship. ,,De meeste trainingen, het meeste werk en de meeste voorbereidingen zijn nu wel gedaan. De eerste races van een seizoen zijn altijd zeer speciaal, omdat je dan kunt zien hoe het harde werk in de wintermaanden zich uitbetaalt.”

The Championship wordt hoe dan ook een pittige race voor Bleymehl, onder andere omdat ze de voorkeur geeft aan een wat heuvelachtiger parcours (in Samorin is het nagenoeg volledig vlak, red.) en ook aan Long Distances in plaats van Middle Distances. ,,Maar aan de andere kant is dit fietsparcours wel bedoeld om in je eentje zo hard mogelijk te pushen en dat is wat ik heel goed kan. We gaan zien wat er die race gaat gebeuren.”

The post Daniela Bleymehl over Challenge Family’s The Championship: ‘wie wil deze wedstrijd nou niet winnen?’ appeared first on 3athlon.nl.

Hoe scheer ik mijn benen?

3athlon.nl 6 days 18 hours ago

Het betere weer is hopelijk in aantocht: in februari kregen we zelfs al een voorproefje. Bij het betere weer komen de benen ook weer onder de lange broeken vandaan. Hoewel jouw goddelijke stronken gebruind en strak waren voor je ze in de herfst wegstopte, zijn ze nu waarschijnlijk veranderd in een koppel melkbussen. En dan komt dat andere weer ter sprake: scheer ik mijn benen? Racefietsblog nam de proef op de som en kwam met een aantal tips. Omdat het ook voor triatleten van toepassing is, delen we ze graag met jullie.

Waarom eigenlijk?

Alle profs scheren hun benen en of de reden nu is dat het beter masseert of dat je bij wonden geen last hebt van die vervelende haren: de vraag blijft of de recreatieve atleet hierin mee gaat? We worden tenslotte niet dagelijks gemasseerd en ook dat vallen proberen we zo veel mogelijk te vermijden.  Daarnaast moet je je parter al enthousiast krijgen, want ondanks dat geschoren benen in je trisuit goed staan, loop je natuurlijk niet de hele zomer in je triathlonpak. Bij dames onder ons zal er minder gek worden opgekeken, maar bij de heren wordt er nog wel eens lacherig over gedaan. En eerlijk is eerlijk: als je aan het winkelen bent of misschien een dagje op het strand ligt, zien die gladde kale benen er bij de mannen opeens veel minder stoer uit.

Om te beginnen hebben we alvast een goed argument om het wél te doen: het is gewoon sneller. Natuurlijk is dat wel afhankelijk van de hoeveelheid haar die je normaal op je benen hebt. Hoe hoger je Chewbacca-score, hoe meer je voordeel als je je benen scheert. Specialized laat het je in onderstaande editie van hun rubriek ‘The Win Tunnel’ zien.

(tekst gaat verder onder de video)

Het grappige is dat heren elkaar alleen vragen: ga je nog scheren of niet? Doorvragen doen ze eigenlijk niet. Hoe? Wat? Waarom? Het wordt al snel een beetje een gênant gesprek voor de mannen. Bij Racefietsblog namen ze de proef gewoon op de som. Iedere atleet die zijn benen al scheert, mag de rest van dit artikel overslaan want iedereen heeft natuurlijk zijn eigen manier. Zoals Recefietsblog zelf schrijft: ,,Dit is meer voor de scheermaagden.”

Aan het werk

Als je veel haar op je benen hebt, kun je eerst met een tondeuse grotendeels de haren weg scheren. Wanneer je direct met een scheermesje begint, gaat het heel lastig als je haren nogal lang zijn. Dan komen er opeens rare vragen naar boven: tot waar scheer je je eigenlijk? Tot net aan de rand van je wielerbroek? Dat ziet er wel stom uit als je in korte broek over straat gaat, dus tot aan de lies is aan te bevelen. Daarbij de tip om niet te hoog in de lies te scheren omdat daar de meeste irritatie vandaan komt bij het fietsen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Tot waar scheer je eigenlijk? (Foto: Hyddrox op Imgur).

Na het eventuele voorbewerken kun je het bad vol laten lopen (maar een douche gaat ook prima) en de benen even lekker warm laten worden. Daarna  insmeren met scheerschuim, dat net als bij je baard net even lekkerder scheert. Dan met het scheermesje langzaam van beneden naar boven (tegen de haargroeirichting in): dan wordt het resultaat het mooist. Het onderbeen gaat het makkelijkst zittend (of liggend in bad), het bovenbeen gaat beter staand. Voor de heren zullen de eerste halen opvallend zacht zijn, heel anders dan wanneer je je baard scheert. De haartjes op je benen zijn ook een stuk minder stoppelig. Als je klaar bent, controleer dan nog eens goed de ‘moeilijke plekken’. Met name de knieholtes zijn lastig te scheren, waardoor er stiekem toch nog achtergebleven haartjes kunnen zitten.

De eerste dagen met gladde benen zullen wel even wennen zijn. Ten eerste zal je broek raar aanvoelen, maar als je een rondje fietst zal je ook merken dat het anders voelt. Het kan zijn dat het de eerste paar dagen een beetje jeukt, maar insmeren met gewone crème is in de meeste gevallen de oplossing.

Lang verhaal, maar hier in het kort de stappen:

  • Tondeuse gebruiken voor ‘grove werk’
  • Onder douche of in bad
  • Scheerschuim en scheermesje
  • Van beneden naar boven scheren
  • Let op de achterkant en knieholtes (vraag eventueel je partner om te helpen)
  • Insmeren met crème
  • Fietsen maar. Of lopen. Of zwemmen natuurlijk.

The post Hoe scheer ik mijn benen? appeared first on 3athlon.nl.

Hell’s Gate, triathlon op Saba

transition.nl 6 days 19 hours ago

Op Nederlands grondgebied heb je triathlons in alle vormen en maten. Van de hele afstand in Almere tot sprints in alle hoeken van de provincies. De meest bijzondere is misschien wel op het Caraïbische eiland Saba. Omschrijvingen als ‘uitputtingsslag’, ‘onbegaanbaar’, ‘absurde omstandigheden’ en ‘mensonterend’ gebruikt Zelda Meeuwsen (30) om haar ervaring met de Saba Hell’s […]

Het bericht Hell’s Gate, triathlon op Saba verscheen eerst op Transition.

Gelderland bouwt aan langste verwarmde fietspad van Europa

3athlon.nl 6 days 22 hours ago

De winter is voorbij, maar voor komend jaar kan het een uitkomst zijn bij sneeuw en ijs: Gelderland bouwt een verwarmde ‘snelfietsroute’. Het nieuwe tweerichtingsfietspad voert straks van Wageningen naar Arnhem en door de Jufferswaard, een Natura 2000 gebied bij de Nederrijn in Renkum.

Het verwarmde deel van het fietspad krijgt een lengte van 1.7 kilometer en wordt verwarmd met de restwarmte van een nabij gelegen papierfabriek. Conny Bieze, gedeputeerde voor mobiliteit, legt uit: ,,We willen dit snelfietspad op een zo duurzaam mogelijk manier aanleggen. Het past binnen de duurzaamheidsambities van de provincie, zoals beschreven in de Omgevingsvisie. We hebben met Parenco (papierproducent gelegen aan de oevers van de Rijn in Renkum, red.) onderzoek gedaan naar de haalbaarheid en de risico’s. De uitkomsten zijn positief.”

,,De techniek zorgt voor een temperatuurdaling van de restwarmte die uiteindelijk afvloeit in het oppervlaktewater. Ook hoeven we enkele maanden geen strooizout te gebruiken om gladheid te bestrijden. Dit heeft een positief effect voor het onderwatermilieu en de flora en fauna in het Natura 2000 gebied.”

Het wordt wel even opletten, mocht je er lopen of fietsen. Lokale groepen uiten zorgen over kikkers die de warmte misschien ook wel erg aangenaam vinden.

 

The post Gelderland bouwt aan langste verwarmde fietspad van Europa appeared first on 3athlon.nl.

Jony Heerink niet helemaal klaar voor World Cup Mooloolaba, wel veel zin

3athlon.nl 1 week 13 hours ago

Het liefst zou Jony Heerink de ITU World Cup in het Australische Mooloolaba van aanstaande zaterdag anders aanvliegen, maar een harde valpartij een aantal weken terug gooide roet in het eten. Daardoor heeft ze de afgelopen weken niet voluit kunnen trainen, heeft ze nog steeds last aan haar heup en is ze dus ook niet helemaal klaar voor de wedstrijd van dit weekend. ,,Je kiest er niet voor, maar het is niet anders. Ik heb wél heel veel zin om te racen.”

Een paar weken terug, toen Heerink aan het trainen was in Zuid-Afrika, kwam ze ten val tijdens het fietsen. ,,In een bocht waar zand lag. Ik viel hard op mijn heup en kon nauwelijks meer lopen. Dat kan nu natuurlijk wel weer, maar zeker op snelheid blijft de heup gevoelig. Wel heeft de fysio mij verteld dat ik, als ik loop, niks stuk kan maken. Het heeft meer met de aansturing van de spieren te maken. Soms schiet het even niet goed. Gelukkig merk ik iedere week dat het een beetje beter gaat. Het is in ieder geval fijn om die progressie te zien.”

Alsof die valpartij nog niet genoeg pech was, werd Heerink toen ze terug was in Nederland, ook nog eens ziek. En niet een klein beetje, maar flink. ,,Toevallig las ik toen jullie poll over te vroeg beginnen na trainen“, lacht ze. ,,Ik kan inmiddels vertellen dat als je écht ziek bent, je niet te vroeg kunt beginnen. Je kunt dan namelijk helemaal niks meer. Het enige dat je dan hoopt, is dat de tijd vooruit vliegt.”

(tekst gaat verder onder foto)

Jony Heerink geniet van de ritjes in het mooie, Australische weer. (Foto: Facebook Jony Heerink)

Inmiddels is de tijd vooruit gevlogen en is Heerink van die ziekte hersteld. De afgelopen week heeft ze hard getraind, extra hard misschien zelfs om nog enigszins haar achterstand te kunnen compenseren. ,,Er zit nu dus ook wel wat vermoeidheid in mijn lichaam. Ik zie de wedstrijd van zaterdag als een mooie trainingsprikkel. Daarna een weekje doortrainen en dan hoop ik bij de World Cup in Nieuw-Zeeland helemaal fit te zijn.”

Natuurlijk is een race op deze manier aanvliegen niet leuk, maar het hoort er ook bij legt Heerink uit. ,,Je maakt op een gegeven moment die keuze en legt je er dan ook een beetje bij neer. Eerst dacht ik dat de race van mij niet hoefde, maar alles was natuurlijk al geregeld. En nu? Nu vind ik het eigenlijk hartstikke fijn om hier te zijn. De omgeving is prachtig, het weer is heerlijk en dus is het lekker om hier te trainen.”

Jony Heerink is niet de enige Nederlander die zaterdag van start gaat bij de ITU World Cup Mooloolaba. Ook Lotte Wilms, Donald Hillebregt en Menno Koolhaas staan aan de start.

The post Jony Heerink niet helemaal klaar voor World Cup Mooloolaba, wel veel zin appeared first on 3athlon.nl.

Hoe ziet de perfecte fietsschoen er eigenlijk uit?

3athlon.nl 1 week 17 hours ago

Het is geen makkelijke opgave om de fietsschoen te vinden die het beste bij je past. Professioneel wielrenner Adam Hansen (AUS) dacht jaren terug de ideale schoen te hebben gevonden, maar toen werd de productie van deze schoenen gestopt. Geen probleem dacht Hansen, dan maak ik ze toch zelf? Heel simpel is dat overigens niet: zo moeten ze stijf zijn op de juiste plekken, flexibel op andere plekken, maar bovenal: heel, heel licht. In onderstaande video laat Hansen zien hoe zijn schoenen in elkaar zitten en wat deze schoenen voor hem tot de ideale schoen maakt.

The post Hoe ziet de perfecte fietsschoen er eigenlijk uit? appeared first on 3athlon.nl.

Patrick Dekkers breekt voet, moet WK Cross Triathlon laten schieten

3athlon.nl 1 week 22 hours ago

Patrick Dekkers heeft tijdens een looptraining zijn voet gebroken en moet daarom het WK Cross Triathlon in Pontevedra, eind april, missen. ,,Ik kan het amper bevatten, ik heb er heel lang heel hard voor getraind.”

Bij een looptraining onder natte omstandigheden ging het mis: ,,Ik liep voorbij een bosje een parkeerplaats op. Het was al donker en omdat het geregend had, glinsterde alles in het licht. Ik ben toen op zo’n steen gestapt die aan het einde van een parkeervak ligt en bedoeld is om je auto te stoppen. Zo snel als ik op de steen stapte, zo snel lag ik ook op de grond.”

Thuis had Dekkers als veel pijn en was de voet dik, maar de volgende dag in het ziekenhuis kwam het hoge woord er pas echt uit. ,,De voet is gebroken en ik moet nu zes weken in het gips. Ik kan die periode niet sporten en moet daarna weer van voor af aan beginnen.” Dekkers staat er echter niet alleen voor: ,,Ik krijg topsportrevalidatie en kan hopelijk snel weer aan de slag.”

Dekkers’ voet de dag na zijn val. (Foto: Patrick Dekkers)

 

The post Patrick Dekkers breekt voet, moet WK Cross Triathlon laten schieten appeared first on 3athlon.nl.

Pages