Nieuws van de Nederlandstalige nieuwssites

Topvrouwen Bibian en Yvonne; droevig; koud in Kapelle, Hilversum en de rest – WTJ 745

Trikipedia 15 hours 49 min ago


VRIJDAG – Jetze Plat krijgt dit jaar een schitterende opvolger als Paralympiër van het jaar. Want na Olympisch goud op de cross voegde Bibian Mentel er vervolgens een tweede titel op de slalom aan toe. Slalom was nieuw op de Spelen van Pyeongchang, een titel die ze dolgraag wilde veroveren. In de training kwam ze nog ten val, dus deed ze de eerste run voorzichtig. In de tweede en derde run ging ze tot het uiterste en dat bracht haar opnieuw goud. Het laatste Olympische, zei Bibian na afloop. ,,Over vier jaar ben ik 49. Dan mag de jongere generatie het overnemen.’’ Een groots afscheid van een groots atlete, die we in het najaar op de Giathlon graag weer verwelkomen als eregast. En we wensen Bibian uiteraard heel veel succes toe met haar Stichting Bibian Mentel om jonge mensen met een beperking te laten sporten!


Nog zo’n topvrouw is Yvonne van Vlerken. Apetrots zijn we dat ze maar liefst twee heles in ons land op haar programma heeft staan. Het NK hele/Ironman Maastricht en de Challenge Almere. Wow, nog even en ze pakt er de Frysman ook nog bij. Maar dat valt dan weer te dicht op haar bruilof met Per Bittner op 19 juli!


Terwijl Emiel Frambach deze week weer een rondje West-Friesland maakte met het oog op de 70.3 Ironman in Hoorn e.o. volgend jaar, zitten ze in het eigen Maastricht ook niet stil. De vierde editie van de Ironman Maastricht-Limburg ondergaat wederom een paar wijzigingen. Meest belangrijke: de start van het zwemmen is aan de westkant van de Maas. De deelnemers maken meteen de oversteek naar de oostkade en dan een deel van hetzelfde zwemonderdeel af te leggen. De Griend is niet langer het terrein van de Expo en wisselzone voor het fietsen. Alles verhuist naar de Van Hasseltkade en de Maasboulevard ten noorden van de Wilhelminabrug. Dat biedt uiteraard veel voordelen voor publiek en triatleten. Expo en wissels zijn veel dichterbij de Markt, waar als vanouds het finishstadion wordt opgetrokken.

Droevig nieuws bereikt ons niet altijd meteen. Zo kwamen we er recentelijk achter dat Jan Raaijmakers, triatleet uit Oud-Beijerland, lid van TVHW en betrokken bij de Binnenmaas-triathlon op 52-jarige leeftijd is overleden. En op de site van de Stadstriathlon Weert lazen we dat Rob Clement ruim een jaar geleden alweer de strijd tegen hersentumor verloren had. Rob was jarenlang lid van TV Weert en werd ook clubkampioen. Daarnaast kent de Limburgse stad hem als een toegewijd politieman. Rob, woonachtig in Laar, werd 51 jaar. Zijn familie houdt zijn naam levend onder meer door deelname aan Alpe d’HuZes. Dat we er nu op terugkomen, heeft te maken met de deelname van een groot aantal politie-collega’s aan de Stadstriathlon dit jaar. Een mooi gebaar, zo blijft Rob inderdaad nog onder ons.

 

De wedstrijden van het weekeinde. Terug van weggeweest: de zwemloop Kapelle zaterdag van De Bevelanders. Alles is in en rondom zwembad Het Groenewoud. Het betreft de derde wedstrijd in het Frijters automaterialen zwemloopcircuit. Om 13.45 uur gaat de lange afstand (1/10) van start. Het is elf jaar geleden dat Kapelle een zwemloop had. In die tijd won Marco Akershoek nog bij de jeugd. Nu is Lars Baeyens net als in Bergen op Zoom de grote favoriet. Zijn landgenoot Arno Lambrecht hoopt nu niet een baantje te lang te zwemmen. Hij is de uitdager van Lars. Lynn Lossie, Petra Sloot en Lotte de Vet zijn kansrijk bij de vrouwen. De clubstrijd in Dirksland op de zwemloop heeft als favoriet Jordi Schaaf.


De run-bike-run Hilversum wapent zich tegen de vrieskou. De Siberische beer laat nog een keer haar klauw zien. De organisatie raadt deelnemers aan zich goed te kleden bij met name het fietsen. Bij de finish wacht niet alleen hersteldrank, maar ook een hartverwarmend drankje. Nieuwe startlocatie dus bij restaurant Robert aan de Spanderslaan 1 in Hilversum. Het lopen blijft onverhard, het fietsen is op de weg. Mooie overgang eigenlijk van crossduathlon naar weg-run-bike-run.
Kijken we naar het deelnemersveld dan zien we favorieten Alexander Picard en Thijs Wiggers en een groot aantal outsiders zoals Niels Esmeijer, Tim en Daan Jacobs, Jacco Langerak, Stefan Overmars en Tjardo Visser. Ook een mooi vrouwenveld als we de namen van Dieuwertje Bax, Rahel Bellinga, Corine Nelen, Carla van Rooijen, Annemiek Veenkamp en Sam Wennink noemen. Jammer dat de masters niet bij de senioren fietsen, al zal die laatste groep wel opgelucht zijn. Arie de Jong komt immers bij de masters uit. Daar kan hij haast niet verliezen. Gaby van Caulil, Auke Geurts, Raimond van der Boom, Rinse van de Ouweelen, Pascal Valentijn en zeker ook Coen de Wit strijden ook om de podiumplaatsen. Om 8.30 uur gaan de masters al van start, dan zal het helemaal koud zijn. De vrouwen gaan twee, de senioren vier uur later van start.

Een stuk warmer is het in Las Palmas, Gran Canaria waar zondag de eerste ETU-Cup (dit jaar ook met Weert en Holten) van start gaat. De acht Nederlandse deelnemers hebben we gisteren voorgesteld. De favorieten voor de winst zijn de Azerbedjaan Rostislav Pevtsov en de Spanjaard Uxio Abuin Ares. Marco heeft startnummer 5, Jori is nummer 11, Menno nummer 15 en Youri is als 68e aan het veld toegevoegd. Bij de vrouwen lijkt een duel te ontstaan tussen de Britse Jodi Stimpson en de Italiaanse Griorgia Priarone. De startnummers van de vier dutchies: 11.Kirsten, 29.Rani, 32.Quinty en 36.Marije. Is bij de Nederlanders de man-vrouwverdeling mooi in balans, de Belgen stuurden zeven mannen en geen enkele vrouw.

De Superleague Triathlon van Hamilton staat inderdaad niet op de rol. Jersey is in het najaar wel een grote en krijgt zelfs twee kwalificatie-races: in het Poolse Poznan en het Canadese Penticton. De andere wedstrijden hebben we gisteren al aangestipt. Komende zondag weten we in hoeverre daar nog veel Nederlanders aan mee gedaan hebben.
Maak er een cool weekend van!

LIVE: Triatlon Herderen 2018

3athlon.be 1 day 1 hour ago

Vanaf 2018 brengen we met 3athlon.be triatlon en duatlon nog dichter bij jou dankzij onze nieuwe live blog waarop je specifieke wedstrijden van start tot finish kan volgen. We brengen je geregeld tekst updates, zullen fotos plaatsen en social media content toevoegen. Bovendien kan je via de chat mee praten over de wedstrijd, je favorieten kenbaar maken, vragen stellen… Welkom op de live blog van 3athlon.be, met als eerste wedstrijd: de Sportevents sprint triatlon van Herderen. Zo zal het er zondag vanaf 11 uur uitzien:

 

Yvonne van Vlerken; IK DOE DE DOUBLE DUTCH !

Trikipedia 1 day 2 hours ago

 

 

Yvonne van Vlerken is op bezoek bij paps en mams in Streefkerk; natuurlijk schuift Trikipedia.nl even aan voor een kopje koffie en een gesprek.

We willen natuurlijk alles weten over haar wedstrijdplanning voor 2018 en nog veel meer. Als je aanschuift bij Yvonne zijn twee uren zo voorbij, ik kreeg zelfs een blik in een deel van het “Yvonne museum”.

Vol vuur en enthousiasme wordt de  focus voor 2018 gemeld, Yvonne zal zowel in de Ironman Maastricht en Challenge Almere starten. “Ik doe de Double Dutch“.  Haar ogen glimmen, je zou denken dat een zo doorgewinterde triatlete, die wedstrijden over de gehele wereld doet en zo heel veel wedstrijden op het podium heeft gestaan, wel wat gewend is en een wedstrijd een wedstrijd voor haar is.

Niets is minder waar, als Yvonne begint te vertellen hoe belangrijk wedstrijden in Nederland voor haar zijn.
“Het zijn 2 gave evenementen in eigen land, 2 heel verschillende wedstrijden, maar ook de beleving en de emoties zijn heel anders als al die andere wedstrijden. Vorig jaar in Almere zat ik in een hele speciale flow, zowel voor als na de wedstijd en dat geeft heel veel energie. Maar als Nederlandse triatleet wil je natuurlijk ook starten in een Ironman in eigen land en een wedstrijd als Maastricht niet missen. Wat een ambiance was er bij de eerste editie en ik heb begrepen dat het alleen maar een groter spektakel is geworden. Het was voor mij heel lastig om 2016 en 2017 niet in Maastricht aan de start te staan. In 2016 lag de focus op Hawaii, in 2017 was de belangrijkste wedstrijd E.K. Challenge Almere”.

“Heel bewust start ik dit seizoen behoorlijk wat later als andere jaren (Challenge Rome 15/4), ik heb vorig jaar een behoorlijk zwaar seizoen gehad en wil volledig uitgerust mijn nieuwe seizoen van start gaan. Daarnaast hoeft Hawaii niet meer voor me, dat heb ik allemaal wel gezien op dat eiland ;-). Ik heb de luxe zelf te kunnen kiezen, welke wedstrijden ik ga starten en dit jaar kies ik voor de , in mijn ogen gaafste wedstrijden in Nederland, Ironman Maastricht EN Challenge Almere”.

 

Challenge Almere

“Iedere Nederlandse  triatleet wil natuurlijk in Almere starten, het was in 2007 dat mijn internationale carrière als lange afstand triatlete begon. Na mijn voor velen verrassende winst in Roth dat jaar, was mijn eerste start en winst in Almere de bevestiging dat ik het lange afstandspelletje echt wel aan kon. De terugkeer vorig jaar tijdens het EK was opnieuw een emotionele rollercoaster. Natuurlijk had ik mezelf veel druk opgelegd, door met mijn grote mond te roepen dat ik zowel de Europese titel wilde, de Nederlandse titel en ook het parcoursrecord. Man , wat was ik zenuwachtig; ik kon op de wedstrijddag zelfs de zwemstart niet vinden. Het was een fantastisch moment om als winnares in Almere over de finish te komen, zo emotioneel.”

Dat Yvonne oog heeft voor meer als de race alleen, blijkt uit de loftrompet die Yvonne vervolgens afsteekt over “de mannen achter Almere”, de race-organisatie. “Wat hebben die jongens in Almere een geweldig event neergezet, ik heb heel veel Challenge races gedaan, maar Almere en Roth zijn met kop en schouders de allerbest Challenge organisaties van al die races. Wat een fantastische ontwikkeling heeft die wedstrijd, onder leiding van die jonge kerels, doorgemaakt. Het startveld dit jaar zal waarschijnlijk minder sterk als editie 2017, aangezien het geen EK of WK is en zelfs geen NK, maar ik ben er zeker van dat er opnieuw behoorlijk strijd geleverd zal moeten worden. Het zou mooi zijn als het een mooi weer editie zou kunnen zijn, dat kan ik misschien nog iets doen aan het parcoursrecord. Vorig jaar had ik Sarissa de Vries  heel erg lang voor me en moest ik bijna de gehele wedstrijd jagen op haar, dat heeft zeker een positieve invloed gehad op mijn eindtijd. Maar toch, bij mooi weer………….”

Ironman Maastricht

 

“Het was in 2015 een fantastische ervaring, de eerste Ironman in Nederland en ik stond aan de start. Ik kan me nog levendig het moment aan de oevers van de Maas herinneren, toen het Wilhelmus weerklonk. Emoties gingen all over the place, mijn zwembril zat vol. Een Ironman winnen in eigen land is wel heel speciaal en zo heb ik die race dan ook ervaren, maar dat heeft iedereen wel gezien, denk ik. Het was voor mij de afgelopen twee jaren dan ook heel lastig om niet te starten in Maastricht, maar ik had andere keuzes gemaakt; 2016 Hawaii en 2017 in mijn volle programma het EK in Almere. Ik vind het dat ook geweldig dit jaar opnieuw aan de start te staan van de vierde editie van Ironman Maastricht. Ook daar is inmiddels veel verandert en leeft de Ironman nog vele malen meer als bij de eerste editie” en heeft de organisatie zich enorm positief ontwikkeld”.

“Daarnaast verwacht ik dit jaar een vele malen  sterker damesveld dan bij de vorige edities. Het prijzengeld is meer als behoorlijk omhoog gegaan doordat er alleen een PRO-race voor de vrouwen is. Ik kijk uit naar de Ironman in Maastricht, een geweldige race met een geweldige ambiance. De Ironman in eigen land, fantastisch dat ik dit jaar weer kan starten en opnieuw zal proberen deze wedstrijd te winnen”.

Side-events

Yvonne zou Yvonne niet zijn als ze het alleen bij de race in Maastricht en Almere zou laten. Als ambassadrice van de triathlonsport zal ze zich, bij beide evenementen, in aanloop naar de wedstrijden inzetten voor de promotie en het uitdragen van beide wedstrijden. Hoe dit precies gestalte gegeven zal worden, is nog niet geheel duidelijk, maar uit het enthousiasme van haar is duidelijk af te lezen, dat ze ook hiervoor voor de volle 100 % gaat. Bij beide wedstrijden zal ze voor en na de wedstrijd op verschillende vlakken nog actief zijn.

Een eigen mening

Natuurlijk komt het NK hele triathlon in Maastricht in ons gesprek vanzelfsprekend aan de orde. Immers in Maastricht strijden alleen de PRO-vrouwen voor punten richting Hawaii en is er geen mannen PRO-race. De deelnemende top Nederlandse mannen zullen in de verschillende agegroepen aan de start moeten verschijnen om te strijden voor de Nederlandse titel, maar kunnen dan geen punten scoren voor de ranking richting Hawaii. Aangezien topatleten slechts een beperkt aantal hele triathlons kunnen doen in een seizoen, is dit op zijn minst een rare situatie. Een aantal Nederlandse topmannen zal dus wellicht het NK in Maastricht laten schieten, om elders in Europa wel hun rankingpunten richting Hawaii te gaan verzamelen.
Yvonne daarover; “Laat Ironman Maastricht het NK hele triathlon vrouwen organiseren en Challenge Almere het NK hele triathlon mannen. Op die manier komen topatleten niet in de spagaat in hun wedstrijdplanning richting afweging punten voor Hawaii en meedoen aan een Nederlands Kampioenschap en zijn ze in staat een Nederlandse hele triathlon te doen”.

Het Yvonne-museum

Tenslotte wordt me een blik gegund in een deel van het “triathlonmuseum” van Yvonne, zoals ze het zelf noemt. Bij paps en mams staat slechts een deel van de trofeeën en foto’s en samen met Yvonne vergaap ik me aan al die herinneringen. We gaan beiden al een paar jaar mee in de sport, die ons hart gestolen heeft (gelukkig beiden in een andere rol). Iedere beker, ieder foto, ieder medaille heeft een verhaal. Heel veel van die verhalen hebben we op verschillende manieren gedeeld; soms was ik aanwezig, soms voor een wedstrijd even aan de telefoon, vaak via de chat. Yvonne straalt van oor tot oor, terwijl ze op de haar zo kenmerkende manier enthousiast verteld; haar eerste triathlonzege ooit in Spijkenisse, de wereldtitel duathlon, de tweede plaats op Hawaii, de winst in Roth etc. etc.

Data

Drie data staan voor toptriatlete Yvonne van Vlerken prominent in haar agenda in 2018:
19 juli                Bruiloft
5 augustus       Ironman Maastricht
8 september    Challenge Almere

 

 

 

Dringen voor de girls, die naar Tokyo willen; Politiek en triathlon; Korte blik op het koele weekend; Andere dag TriAmsterdam – WTJ 744

Trikipedia 1 day 15 hours ago


DONDERDAG – Veel triatleten waren toch wel verrast met nieuwkomer Lotte Wilms, die zich zo maar tussen de gevestigde orde is gaan vestigen. Dat wordt nog dringen geblazen richting Spelen Tokyo als naast Rachel Klamer en Maaike Caelers ook Lotte Wilms, Kirsten Nuyes, Maya Kingma en misschien al Rani Skrabanja azen op een van de drie Olympische tickets. Vier kan eventueel ook als Nederland bijvoorbeeld een andere triatlete wil opstellen in de 4xMixed Relay. De komende jaren zullen uitwijzen hoe de Road to Tokyo uitpakt. Dat we in elk geval weer genoeg troeven in handen hebben, is alleen maar meegenomen.


Het weekeinde komt er aan. Het wordt nog een keer koud. Arme politici, die moeten gaan canvassen op straat om zoveel mogelijk zieltjes te winnen. De oproep aan eenieder om te horen welke triatleten zich in de politieke arena wagen heeft nog niet veel opgeleverd. Snap ik ook wel. Zoveel zitvlees hebben zij niet, of het moet gedurende de 20, 40, 90 of 180 kilometer fietsen zijn. Marc Breugelmans in Roermond, Ad Kools in Schijndel, Kees van Willigen in Gorinchem maar dat zijn mensen van lang geleden. Silvia Brouwer en Lizette van der Vegt waren in het verleden in het noorden politiek actief. En o ja, er is natuurlijk Klaziena Politiek. Maar of deze Friezin haar achternaam eer aan doet is twijfelachtig. Dat ik het erover heb, komt omdat in mijn gemeente zo dadelijk het slotdebat begint. Ik mag de kibbelende partijen uit elkaar houden. Is weer eens een andere manier van de microfoon vast houden. Ben toch al niet van ieder jaar hetzelfde.


Het is wel reden dat jullie nog een korte aflevering krijgen. Morgenavond een uitgebreide voorbeschouwing op het weekeinde, waarin de run-bike-run van Hilversum, maar ook de zwemlopen van Kapelle en Dirksland. Over de grens kijken we uit naar de eerste Europese topwedstrijd in Gran Canaria. Een kwartet mannen doet mee aan de ETU-Cup: Marco van der Stel, Jorik van Egdom, Menno Koolhaas en Youri Keulen, de laatste voor het eerst bij de grote mannen. Ook vier vrouwen. We noemden al eerder de ambitieuze Kirsten Nuyes en Rani Skrabanja, maar vlak ook Quinty Schoens en Marije Dankelman niet uit. Er zijn drie 70.3 Ironmans in Taiwan, Puerto Rico en Mexico, twee ITU-races in Brazilië en Zuid-Afrika, op Lanzarote vindt de 122 Costa Toguise plaats, Amerika maakt zich op voor de halve Challenge Florida en Chili is ‘into’ Xterra. In België ook al een triathlonnetje in Herderen naast de crossduathlon Geel. En dan zou er ook nog de tweede versie van de Superleague Triathlon op Hamilton Island zijn. Maar of ik kijk slecht, of er is weinig informatie van te vinden op Internet. De race, die vorig jaar op grootse wijze gewonnen werd door Richard Murray, stond voor 17, 18 en 19 maart geprogrammeerd. Morgen nog maar eens goed surfen.

Oh ja en dan heet van de naald; TriAmsterdam is genoodzaakt i.v.m. een festival bij Ouderkerk de wedstrijd te verplaatsen van zaterdag 7 juli naar zondag 8 juli. Inmiddels hebben alle ruim 500 ingeschreven atleten een persoonlijke email gekregen.

Tot morgen!

Komt voorzitter onder vuur op ALV?

3athlon.be 1 day 17 hours ago

Geen Sportoase meer bovenaan de uitrusting van Jelle Geens

Zaterdag houdt Triatlon Vlaanderen zijn jaarlijkse Algemene Leden Vergadering. De grote vraag is of voorzitter Johan Druwé er effectief onder vuur komt te liggen. Want hoewel de agenda die we onder ogen kregen er vrij standaard uitziet, worden er door de achterban van de Vlaamse triatlonfederatie heel wat vragen gesteld. Mogelijke onderwerpen? Een voorzitter die een hoofdsponsor tegen zich in het harnas jaagt en bijgevolg een sponsordeal na 1 jaar ziet opgeblazen worden; het niet naleven van die lopende sponsorovereenkomst; het eenzijdige ontslag van timing-man Johan Tack; een schimmige financiële constructie als afkoop van de vorige secretaris-generaal en een allesbehalve transparante selectieprocedure voor nieuwe medewerkers…

Geen Sportoase meer op elite uitrusting

De bal ging twee weken geleden aan het rollen toen het ons opviel dat op de nieuwe Bioracer trisuits van de Vlaamse elite atleten het logo van Sportoase ontbreekt. Alleen op de borst van Marten Van Riel was het logo nog te zien, net zoals bij de Nederlandse Kirsten Nuyes, maar dat komt omdat beiden lid zijn van het Cecemel-Sportoase team van Marc Herremans en ze dus als teamsponsor vermeld staan. Nochtans loopt het sponsorcontract met Sportoase nog tot de helft van dit jaar. Michael Schouwaerts, operationeel directeur van Sportoase, ging verhaal halen bij de federatie maar daar werd niet echt positief gereageerd op zijn verzoek tot minnelijke oplossing. De voorzitter verbood zelfs de nieuwe directeur om een gesprek met Schouwaerts aan te gaan. Het gevolg is dat de federatie nu een schadeclaim boven het hoofd hangt wegens contractbreuk.

Afbouw van sponsoring

Het is de volgende stap in een almaar verslechterde verhouding tussen voorzitter Druwé en sponsor Sportoase. Dat leidde eerder al tot het opstappen van Michaël Schouwaerts uit de Raad van Bestuur van Triatlon Vlaanderen, gevolgd door een aantal persoonlijke verwijten vanuit de voorzitter aan het adres van Michaël. En dat leidde dan weer tot het opzeggen van het meerjaren contract na de minimum looptijd van 1 jaar (tot 30 juni 2018) dat Sportoase tekende als sponsor. En dat in een sport waarin elke cent meer dan welkom is. Voor de triatlonsport in het algemeen kunnen de gevolgen overigens nog groter zijn, want de motivatie en de drive van een triatlonfanaat als Schouwaerts hadden een stevige deuk gekregen en we kregen te horen dat andere sponsordeals tussen Sportoase en clubs en organisaties mogelijk afgebouwd worden.

Wij vroegen Michaël Schouwaerts om een reactie. “Ik heb alle vertrouwen in de objectieve duidelijkheid van het contract en wens inhoudelijk niet te reageren. Ik vind het wel jammer dat ons voorstel om de situatie te bespreken door de federatie werd afgewezen. We begrijpen niet waarom de federatie de objectieve en getekende afspraken van een contract negeert, met alle financiële risico’s vandien,” aldus Schouwaerts.

Johan Tack ontslagen zonder overleg

Niet alleen voorzitter Johan Druwé, ook de voltallige Raad van Bestuur kan zich zaterdag aan een aantal vragen verwachten. Zo reageerden heel wat organisatoren misnoegd over het feit dat de samenwerking met uitslagenverwerker Johan Tack door Triatlon Vlaanderen eenzijdig werd opgezegd. Na 15 jaar trouwe dienst wordt de timer die het meest bij de sport betrokken is aan de kant geschoven en dat zonder enig overleg. 

Financieel onduidelijke constructie

Waar de meeste clubs waar wij de afgelopen weken mee spraken het vooral moeilijk mee hebben is het gerucht dat bij het ontslag van vorig secretaris-generaal Stefaan Depaepe bij wijze van afkoopsom een aanzienlijk bedrag aan zijn club NLT gestort zou zijn. 

Wij zijn vooral benieuwd of de clubs en de atleten zaterdag de kans aangrijpen om tijdens de Algemene Leden Vergadering het bestuur van Triatlon Vlaanderen in vraag te stellen. Op dit moment is geen enkele topclub vertegenwoordigd in de RVB en we zien ook geen afvaardiging van atleten. “Onze schuld,” klinkt het op clubniveau. “Wij hebben te lang laten begaan…”

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

 

De beelden van het BK cross duatlon

3athlon.be 1 day 18 hours ago

Wij trokken met de cameraploeg van 3athlon.be naar Retie en kwamen terug met een uitgebreide videoreportage van vijf minuten van de spannende Belgische titelstrijd tussen Tim Van Hemel en Geert Lauryssen. Beleef nog eens mee hoe Stefanie Adam haar nationale titel verlengde op een mooi, technisch parcours en dat allemaal in schitterende omstandigheden.

Skoda Challenge Geraardsbergen in het nieuws

3athlon.be 1 day 19 hours ago

Deze week stelde het organisatieteam van de Challenge Geraardsbergen de editie van 2018 voor en pakte daarbij uit met een nieuwe naamsponsor. Vanaf dit jaar mogen we dan ook spreken over de Skoda Challenge Geraardsbergen. De halve triatlon vindt plaats op 10 juni in het centrum van Geraardsbergen, inclusief de beklimmingen van de legendarische Muur. Dit jaar zit Geraardsbergen een week na The Championship van Challenge Family in Samorin en dat merken ze aan de inschrijvingen. Die lopen vlot. Binnenkort zullen we hier dan ook de eerste profs mogen aankondigen.

Op TV Oost besteedden ze alvast aandacht aan de tweede editie van de Challenge Geraardsbergen:

Volgens organisator Tim Vidts past Skoda uitstekend bij het imago van de triatlon. “We zijn bijzonder blij met deze nieuwe sponsor. Skoda sluit met haar jonge en sportieve imago perfect aan bij onze doelgroep. Triatleten zijn actieve materiaalfreaks die altijd bezig én onderweg zijn. Zij willen dus kunnen rekenen op een betrouwbare auto die constant aanpasbaar is, een eigenschap waar Skoda perfect aan voldoet. Triatleten hebben een auto nodig die geschikt is om al hun sportspullen mee te kunnen nemen. En naast veel opbergruimte, moet de auto sportief, krachtig en toch zuinig zijn. Juist daarom sluit Skoda perfect aan bij de leefwereld van de triatleet.”

Het van oorsprong Tsjechische merk staat bekend om zijn sportsponsoring, onder andere in de Tour de France. “Voor ons zijn Human, Familie/Gezin en Wielrennen echte kernwaarden. We hebben het idee dat we deze kernwaarden uitstekend kunnen samenbrengen in één project, namelijk Skoda Challenge Geraardsbergen. En daarom past deze wedstrijd ook perfect binnen de visie van Skoda. Wij zullen de triatlon niet alleen financieel ondersteunen, maar stellen ook een Skoda Karoq beschikbaar aan de organisatie. Daarnaast zullen we logistieke en promotionele ondersteuning leveren,” aldus Nico de Lepeleere, District Manager bij Skoda.

Sportgala Nieuwkoop en de Olympische triathlonambitie van Lotte Wilms – WTJ 743

Trikipedia 2 days 12 hours ago

WOENSDAG – Nog steeds zijn er sportverkiezingen in den lande. Recentelijk nog die van Nieuwkoop, bekend van de voorjaarsklassieker dit jaar NK halve. Een opmerkelijke verkiezing, want Jetze Plat werd geklopt door Feyenoord-speler Jens Toornstra. Het kampioenschap van de Rotterdammers gaf de doorslag. Ik geloof niet dat Jetze er lang mee in z’n maag zit. En het helpt weer beetje bij mijn topografie, want het uit 285 inwoners bestaande gehucht Vrouwenakker behoort dus tot de gemeente Nieuwkoop. Wist ik niet. Sportvrouw werd Annouk van der Weijden, OIympisch schaatster. In de categorie sportorganisatie werd de Triathlon Trainingsgroep Nieuwkoop winnaar. Jaarlijks organiseert zij de triathlon van Ter Aar.

Laatbloeier

We gaan naar Lotte Wilms. Laatbloeier wellicht, maar triathlon is dan ook haar tweede sportleven. Hiervoor was ze een topzwemmer. Maar we weten nog weinig van 33-jarige Lotte. Daar komt met onderstaand uitvoerig verhaal snel verandering in. En – laatbloeier of niet – de ambities zijn er. Lotte Wilms heeft nu zes triathlons achter de rug en haar doel staat vast: de Olympische Spelen van Tokyo 2020. Wow, als dat geen gedrevenheid is. Het woord is aan Lotte.

Eigenlijk is het allemaal begonnen op een avond dat ik naar televisie keek met mijn broers, zusjes en ouders. Een film over een jonge vrouw, die getalenteerd was in vele sporten, besloot zich volledig te wijden aan het zwemmen. Ik zag hoe hard zij werkte voor een gouden medaille en die uiteindelijk ook haalde. Vanaf dat moment, ik was ongeveer tien jaar, zie ik tegen mijn ouders: dat wil ik ook, hard trainen en goud winnen…
Zodoende is mijn vader gaan praten met de coach van de zwemvereniging waar ik 1 keer per week trainde. De groep boven mij deed 16 baantjes achter elkaar en dat vond de coach nog niet verantwoord om mij zoveel baantjes te laten zwemmen. Beter worden bij deze club was uitgesloten. Ik zou geen progressie maken. Het zou nog jaren duren eer zij zagen wat mijn ouders al lang hadden gezien: een talent voor doorzettingsvermogen. Een week later zwom ik bij DAW in Alkmaar mijn eerste baantjes tussen topatleten. Na een proefperiode zagen Ids en Joke Gobes hetzelfde talent als wat mijn ouders zagen. Ze waren enthousiast en namen me op in hun team. Zo begon mijn zwemcarrière, Twintig jaar deed ik mee aan vele Nederlandse kampioenschappen in het zwembad en in open water. Na het behalen van mijn Havo-diploma aan de eerste LOOT-school in Alkmaar kreeg ik de kans om voor zeven maanden naar Australië te verhuizen en getraind te worden door Donna McGovern (finaliste 400 meter vrije slag op de Spelen van Seoel 1988 en een open water record op 3,8 kilomer in 39 minuten). Een keihard trainingsregime met vele kilometers in het water. Het was een goede leerschool. Terug in Nederland trainde ik bij topcoaches als Sebastiaan Kuijper, Fedor Hes en Tom Rikhof. Naast het zwemmen volgde ik een deeltijdstudie HRM aan de HU en werkte voor de onderwijsstichting Eem-Vallei Educatief. Het was een periode waarin ik topsport en een maatschappelijk carrière met elkaar wilde matchen. In 2012 trainde ik voor Olympische kwalificatie voor de 4×200 meter vrije slag in Londen. Daarna bouwde ik mijn trainingen af en richtte me meer op een maatschappelijke loopbaan. Om mijn conditie op peil te houden, begon ik met hardlopen. Naast het sporten reisde ik veel als de periode van training minder intensief was. Ik wilde de wereld zien, omdat andere culturele gewoontes mij inspireerden. Waarom vinden wij iets gewoon en anderen dat lang niet vanzelfsprekend? Ik ben nieuwsgierig aangelegd en denk veel van anderen te kunnen leren.


Tijdens mijn reizen versleet ik vele hardlooprondjes in Europa, Kenya en Azië. Mijn vader schreef eens: je bent in het verkeerde land geboren. Want mijn reis eindigde in Australië, wat na tien jaar als thuiskomen voelde.
Ik woon nu alweer vier jaar Down Under en geniet van elke dag dit ik in dit zo ontzettend gave sportland woon. In Bondi Beach ben ik elke dag omringd door sportmensen. Daarnaast werk ik part-time op de mooiste locatie van de stad in de North Sydney Olympic Pool. Onder de Harbour Bridge met uitzicht op het Opera House, daar waar de eerste Olympische triathlon werd gehouden. Toen ik de zusjes Williams vorig jaar tijdens de Australian Open zag tennissen, raakte ik weer geïnspireerd om mijn zwemsport op te pakken. Een plaatselijke open water zwemwedstrijd won ik tot mijn verbazing. Toen ben ik mijn visiebord eens beter gaan bekijken en concludeerde dat sport en ik één zijn.


Na dit inzicht besloot ik mijn leven opnieuw vorm te geven en opnieuw te ficussen op topsport. In die periode ontmoette ik mijn nieuwe liefde Chris Walker, die mij vanaf de eerste dag support om een droom uit te laten komen: kwalificatie voor de Olympische triathlon in Tokyo 2020. Chris en ik hebben vanaf september 2017 een team om mij heen geformeerd om mij te ondersteunen. In februari ben ik competities gaan doen. Alle vijf mijn eerste races won ik en toen heb ik Adrie Berk gevraagd hoe ik kan meedoen aan internationale wedstrijden. Hier in Sydney waren wij ontzettend verrast dat ik een uitnodiging kreeg van de NTB om afgelopen weekeind in Queensland deel te mogen nemen aan de World Cup. Twee weken hebben we keihard gewerkt om mij klaar te stomen voor dit eerste internationale optreden. Hoewel ik er mij geen voorstelling van kon maken hoe een World Cup zou zijn en hoe snel de andere vrouwen gaan, vond ik het ontzettend eervol om voor Nederland te morgen mee doen. Het was gaaf om te zien hoeveel support ik kreeg van zowel Australiërs als Nederlanders. Het leverde een grote lijst met verbeterpunten op. Na dit weekend heb ik echt de smaak te pakken en wil het beste uit mijzelf halen. Inmiddels ben ik weer terug in Sydney en ligt de komende weken de focus op trainingen en een mooi resultaat in New Plymouth, Nieuw-Zeeland.

Tot zo ver de introductie van Lotte Wilms, een triatlete die voor velen zo maar ‘uit de lucht komt vallen’, maar wel eentje om serieus rekening mee te houden. Twintigste werd ze in haar allereerste World Cup. Wij kijken met spanning uit naar 25 maart, de race in New Plymouth. Daar zijn ook Donald Hillebregt en Maaike Caelers heen gereisd.

Triatlon seizoen kick off : SportEvents Triathlon Series Herderen

3athlon.be 2 days 16 hours ago

Het seizoen staat voor de deur. En het seizoen is klaar om hard binnen te vallen. Naar jaarlijkse gewoonte wordt de aftrap gegeven in Herderen. Graag nemen we jullie mee naar de editie van vorig jaar en scheppen we verwachtingen voor de komende editie. Of onze verwachtingen in vervulling zullen gaan is maar zeer de vraag, daarvoor zullen de atleten moeten zorgen.

De tenoren van 2017

Vorig jaar werd de wedstrijd van start tot finish gedomineerd door lekke banden en door de Tank van Wuustwezel, Stenn Goetstouwers. Na als eerste uit het water gekomen te zijn werd hij achtervolgt door een Trinity-collectief bestaande uit David De Groof en Hans Verbist, samen met ex-ploegmaats Wouter Van Der Mast en Nick Thijs. Uiteindelijk diende Wouter zich tevreden te stellen met het zilver, David met het brons.

De vrouwenrace was een haasje over door Sandra Schenkel. De ex-toploopster moest na het zwemmen een achterstand goedmaken op Sweta Meersman en Ines Van Troyen, maar deed dat met glans. Sandra won, Sweta werd tweede en Ines diende na de nachtshift tevreden te zijn met de derde plaats.

Editie 2018

Van de tenoren van vorige editie valt niet veel terug te vinden op de startlijst. Bij de heren zijn wel Wouter Van Der Mast en Nick Thijs terug van de partij. Andere namen om in het oog te houden zijn Sven Van Luyck, die vorig jaar te kampen had met een lekke band, Jens Van Looveren, Adam Lambrechts, Yorben Verboven met zijn meervoudige driekleur en Jelle Clijsters.

Ook de dames tenoren zijn massaal afwezig, maar niet getreurd! Jonge namen en namel als een klok gaan de strijd aan. Wij zijn vooral benieuwd wat de clash tussen Hanne De Vet en Jolien Vermeylen ons zal brengen.

De start wordt traditioneel gegeven om 10 uur in het zwembad van Bilzen, om 15 uur volgt er achtervolgingsgewijs de fiets- en loopproef aan de sporthal van Herderen.

 

Geniet samen met ons nog eens mee met de beelden (T3) van vorige editie.

Club La Santa Ironman Lanzarote – een must voor veel Nederlandse triatleten.

Trikipedia 2 days 17 hours ago

IRONMAN Lanzarote is een van de oudste races in Europa. Lanzarote is een boeiend eiland met 300 vulkanische kegels. Er zijn tropische stranden, interessante bezienswaardigheden en een overvloed aan restaurants en hotels. Het landschap is griezelig mooi, dat doet denken aan de zwarte lavavelden van Kona, vermengd met tropische strandtaferelen. Maar vooral een ideaal klimaat voor een trainingskamp of om vroeg in het seizoen een hele triathlon te doen.

Puerto del Carmen is de plaats van handeling op 26 mei 2018; 2 ronden zwemmen, 1 ronde fietsen over het prachtige, maar zware fietsparcours en twee ronden lopen om tenslotte opgewacht te worden door Mr Triathlon Lanzarote Kenneth Gasque en uit zijn handen de medaille te ontvangen.

IRONMAN Lanzarote heeft 40  slots  voor het IRONMAN Wereldkampioenschap in Kailua-Kona, Hawaii.

Tot zover de promo, zoals omschreven op de website van Ironman Lanzarote.

Het is een wedstrijd met een Nederlands vleugje; overwinningen van Ben van Zelst, Frank Heldoorn en Katinka Wiltenburg in het verleden en verdere podiumplaatsen voor Mark Koks, Rik van Trigt, Ada van Zwieten, Cora Vlot, Bianca van Dijk, Heleen bij de Vaate en Sione Jongstra bij de PRO’s. Echter de laatste podiumplaats is al van 2013, toen Heleen bij de Vaate naar zilver ging. Natuurlijk waren er ook tal van agegroep-successen , maar dat “lijstje” publiceren we in de aanloop naar de wedstrijd.

DatumVoornaam AchternaamKlass. 30 May 1992Benvan Zelst1 29 May 1993Benvan Zelst1 29 May 1993FrankHeldoorn2 29 May 1993KatinkaWiltenburg1 22 May 1994FrankHeldoorn1 22 May 1994MarkKoks2 22 May 1994RikvanTrigt3 22 May 1994KatinkaWiltenburg2 22 May 1994AdavanZwieten3 4 June 1995FrankHeldoorn2 4 June 1995KatinkaWiltenburg2 8 June 1996FrankHeldoorn1 8 June 1996KatinkaWiltenburg1 8 June 1996CoraVlot3 24 May 1997FrankHeldoorn2 24 May 1997KatinkaWiltenburg2 22 May 1999BiancavanDijk2 22 May 1999MarijkeZeekant3 26 May 2001FrankHeldoorn3 20 May 2006Heleenbij de Vaate3 19 May 2007SioneJongstra3 24 May 2008Heleenbij de Vaate2 19 May 2012Heleenbij de Vaate3 18 May 2013Heleenbij de Vaate2

In de afgelopen 26 edities hebben 549 Nederlanders de finish in Puerto del Carmen bereikt (ook dit lijstje later). Voor de editie 2018 hebben zich inmiddels 31 Nederlanders aangemeld, echter dit is volgens de lijst begin februari. Dat dit aantal inmiddels achterhaald is en hoger zal liggen, lezen we op de social media. Wellicht kan het record aantal finishers van 37 Nederlanders in 2014 verbeterd worden dit jaar.

Absoluut recordhouder en ieder jaar tijdens de prijsuitreiking een ovationeel applaus ontvangend is Albert Corveleijn, die dit jaar gaat voor zijn 23e finish. Michel van der Hoeven en Bart Klein gaan voor finish nummer 10, Cornee van Loon hoopt zijn 8e medaille te ontvangen van Kenneth Gasque, Jan Mijwaart gaat voor zijn 7e finish, Peter de Jeu en Mark Stobbelaar gaan  voor de 6e maal red carpet in Puerto del Carmen.

Voornaam AchternaamFinishes IM Lanzarote Jorn Bagijn0 Joyce Bijl0 AlbertCorveleijn22 Peter deJeu5 SijmendeJong0 SanderdeVries0 JorienDelhez0 DennisFlorussen0 AukeGeurts0 ReinierIngwersen0 DennisKampscheur0 TessaKortekaas0 Jacco Langerak0 RobertMijwaart0 JanMijwaart6 Michelop 'tLand 0 MichelSiep0 JohanSimons0 DirkSimons0 Tim Soetens0 MarcusStobbelaar5 Mike van Beek0 Richard van Cleeff0 Roelvan deKimmenade0 Andreasvan denBiezenbos0 Roelvan denHoek4 Michel van der Hoeven9 CornevanLoon7 SaskiaVeerman0 BartWitzier0 MinkZeilstra4

We hebben nog veel meer feitjes over Nederlanders in de Ironman Lanzarote, de maand mei zullen we deze publiceren in “onze lijstjes” op Trikipedia.nl. Er zullen vast  nog meer Nederlanders op de startlijst gaan verschijnen de komende maand.

En ik, ik haal al die Nederlanders (en andere deelnemers) graag binnen op 26 mei 2018!

 

 

 

 

Pages